Door een tent regelmatig te onderhouden gaat deze langer mee. Het voorkomt lekkages, scheurtjes in het tentdoek en vergelijkbare beschadigingen. Bij het onderhouden van een tent zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. In dit artikel help ik je op weg! Wanneer heb jij je tent voor het laatst van onderhoud voorzien?
Tip: onderhoud de tent kort voordat je van de camping vertrekt, of direct op het moment dat je thuis aankomt. Zo kun je de tent met een gerust hart opbergen en deze een volgende vakantieperiode weer van zolder halen.
Schoonmaken van een tentdoek
Je kunt een tentdoek het beste schoonmaken, wanneer je de tent opgezet hebt. Zorg dat de tent op de juiste wijze afgespannen is, om te voorkomen dat het tentdoek te slap hangt. Met een zachte veger kun je het tentdoek afborstelen, zodat het grove vuil van het tentdoek verwijderd is voor je gebruik maakt van water. Denk aan kleine takjes, bladeren en ander hard vuil van bomen. Soms is het borstelen van een tentdoek al voldoende om deze schoon te maken.
Vul vervolgens een teil met een klein beetje afwasmiddel en lauwwarm water. Met een vochtige spons kun je vuil van het tentdoek verwijderen. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat er geen zeepresten op het tentdoek achterblijven; spoel het tentdoek af met een tuinslang. Gebruik hierbij een zachte straal.
Vuile vlekken op het tentdoek schoonmaken
Met het gebruik van een beetje afwasmiddel en lauwwarm water kun je de meeste vlekken van het tentdoek verwijderen. Denk aan vogelpoep, modder en bijvoorbeeld bessen- en koffievlekken. Er zijn echter vlekken, die een andere aanpak vereisen. Denk aan hars op het tentdoek! Je ontkomt er haast niet aan, wanneer je de tent tussen de bomen opzet op campings. Hieronder licht ik toe hoe je dergelijke hardnekkige vlekken verwijdert.

Tip: wees voorzichtig met het gebruik van reinigingsproducten! Deze producten kunnen de waterdichtheid van het tentdoek aantasten, wat tijdens een volgende kampeervakantie kan leiden tot lekkages. Om de waterdichtheid van het tentdoek te herstellen, kun je deze impregneren. Er zijn speciale sprays verkrijgbaar die dit mogelijk maken. Het is aan te raden het tentdoek in ieder geval eens per drie à vier jaar te impregneren met zo’n spray.
Hars van het tentdoek verwijderen
Voor het verwijderen van hars kun je een ijsblokje gebruiken. Houd het ijsblokje gedurende een paar minuten onder de plek met hars, waarna de hars los zal komen van het tentdoek. Gebruik vervolgens een zachte spons om de laatste beetjes hars van het tentdoek af te nemen. Deze slimme truc helpt je te voorkomen dat je hard over het tentdoek moet schrobben.
Verwijder schimmelvlekken op het tentdoek
Schimmelvlekken op een tentdoek verwijder je niet altijd met afwasmiddel. Een goed alternatief is het gebruik van een mix van azijn en water. Gebruik hierbij de verhouding van één liter water, met een koffiekopje azijn. Deze combinatie helpt je niet alleen bij het verwijderen van schimmelplekken op het tentdoek; het komt ook van pas wanneer je vervelende geurtjes uit de tent wilt doen laten verdwijnen.
Tip: je verkleint het risico op schimmels en nare geurtjes, door de tent pas op te bergen als deze volledig droog is. Neem je een tent klam mee naar huis? Zet de tent in dat geval thuis nog eens op, of hang het tentdoek uit op zolder.
Kaarsvet van een tentdoek verwijderen
Voor het verwijderen van kaarsvet, maar bijvoorbeeld ook een klont modder, geldt dat je het beste kunt wachten tot dit volledig uitgehard is. Vervolgens kun je het kaarsvet voorzichtig met de botte zijde van een aardappelschilmesje van het tentdoek verwijderen. Gebruik een vochtige spons met wat afwasmiddel om de restanten van het tentdoek af te nemen.
tip: Ook Eurocampings geeft nog mooie tips over hoe onderhoud ik een tent.
Schoonmaken van tentstokken en haringen
Veel mensen bergen hun haringen en tentstokken direct na gebruik op in een plastic zak of speciale tas voor haringen. Vergeet ook deze elementen niet te onderhouden bij thuiskomst! Door de haringen af te spoelen met lauwwarm water, voorkom je dat er vuil op de haringen achterblijft. Dat zou kunnen leiden tot roestvorming, wat de haringen aantast. Hetzelfde geldt voor de tentstokken; neem ze na de kampeervakantie af met een vochtige doek. Let hierbij in het bijzonder op de onderzijde van de tentstokken.
Tip: met een speciale kampeerhamer, vaak met rubberen kop, voorkom je dat de haringen snel buigen als je deze in een harde ondergrond probeert te slaan. Waar de ondergrond in Nederland zacht is, zal je in landen als Frankrijk, Spanje en Italië al snel te maken krijgen met een rotsachtige ondergrond. Er is niets vervelender dan het ombuigen van de ene na de andere haring. Met een metalen hamerkop kun je deze haringen bij thuiskomst recht proberen te slaan.
Tent onderhouden en schoonmaken FAQ
Regelmatig stellen bezoekers vragen over het schoonmaken en onderhouden van hun tent, om deze langer mooi en goed te houden. Bekijk hieronder de antwoorden op vragen die het meest gesteld zijn over dit onderwerp. Laat je eigen vraag achter in de reacties onderaan het artikel, wanneer deze nog niet beantwoord is.
Hoe houd je een tent schoon?
De makkelijkste manier om een tent schoon te houden, is door vuil met zachte borstel of met een vochtige spons en wat afwasmiddel te verwijderen van het tentdoek. Doe dit op het moment dat je de tent hebt opgezet.
Hoe vaak moet je een tent impregneren?
Het is voldoende om de tent eens per drie à vier jaar te impregneren. In de meeste gevallen heeft de producent van de tent deze al geïmpregneerd voor de verkoop hiervan. Je hoeft het tentdoek de eerste jaren zodoende niet te impregneren.
Waarmee maak je een tent schoon?
Hard vuil kun je met een zachte borstel van het tentdoek proberen te verwijderen. Vuil wat in het tentdoek getrokken is, verwijder je met een vochtige spons en afwasmiddel. Wees voorzichtig met het gebruik van reinigingsmiddelen; dit kan de waterdichtheid van de tent aantasten.
Hoe houd je de tent droog?
Het droog opbergen van de tent is essentieel om schimmelvlekken en vervelende geurtjes te voorkomen. Hang het tentdoek uit op zolder of buiten, mits het droog is, wanneer je deze klam meegenomen hebt van de camping. Doe dit voordat je de tent definitief opbergt voor dit jaar.