Hoe weet je of een geocache er nog ligt?

Dus je wilt een geocache vinden. Maar laten we eerlijk zijn: het kan frustrerend zijn om al het harde werk te doen en er dan achter te komen dat de cache er niet meer is.

Maar maak je geen zorgen; in dit artikel geef ik je een gedetailleerde uitleg over hoe je ervoor kunt zorgen dat de geocache die je wilt vinden er nog steeds ligt, samen met een aantal nuttige tips en inzichten. Klaar? Laten we beginnen!

Hoe weet je of een geocache er nog ligt?

De meest gebruikelijke manier om te weten of een geocache er nog steeds ligt, is door te kijken naar de “Activiteit” sectie van de cache in de Geocache app. Als er veel recente vermeldingen zijn van gebruikers die de cache hebben gevonden en over het algemeen positieve beoordelingen, is de kans groot dat de geocache er nog steeds ligt.

Hier is een stap-voor-stap proces om een geocache te kiezen en te controleren of hij er nog steeds ligt:

  1. Log in op de officiële Geocache-app.
  2. Verken vervolgens de geocache in jouw buurt of op de plek van jouw voorkeur. De cache zou zichtbaar moeten zijn als een “groene” punt.
  3. Als je op dat groene icoontje klikt, worden verdere details over de cache geopend.
  4. De app toont je nu verschillende details over de cache, zoals moeilijkheidsgraad, terreingraad, logboek, beschrijving, activiteit, attributen en navigatieopties. Het belangrijkste om er zeker van te zijn dat een geocache er nog is, is om je te richten op het gedeelte “Activiteit“.
  5. Klik op het gedeelte Activiteit om een lijst met recente items te zien. In deze activiteitensectie vind je beoordelingen en gedachten van echte geocachers die onlangs een poging hebben ondernomen om de betreffende geocache te vinden.
  6. Ga door de activiteitensectie, controleer de datums en kijk wat de gebruikers zeggen. Als je veel positieve beoordelingen ziet waarin ze benadrukken dat ze de cache hebben gevonden, is de kans groot dat jij hem ook vindt. Als de beoordelingen vrij recent zijn, zoals 1-3 maanden, kun je er zeker van zijn dat de geocache nog steeds actief is.

Dus ga je gang en begin met het verkennen van die cache. Ben je nieuw met Geocaching? Hier is een artikel over wat Geocaching is en hoe het werkt. Bekijk het voor meer gedetailleerde inzichten over deze mooie hobby.

Hoe lang blijven geocaches actief?

Gemiddeld blijft een geocache op een bepaalde plek minstens 2-3 jaar actief vanaf het moment dat hij voor het eerst werd gepubliceerd. Sommige geocaches worden nog steeds gevonden op locaties die 15-20 jaar oud zijn. Sommige geocaches worden na 6 maanden gearchiveerd (een teken dat de cache niet meer wordt onderhouden of inactief wordt).

Allereerst kan het weer invloed hebben op de geocache. Denk bijvoorbeeld aan een cachecontainer van plastic van lage kwaliteit die niet waterdicht is. Deze container is niet bestand tegen sneeuw of regen.

Dit soort caches worden meestal pas inactief nadat ze 3-5 keer zijn gevonden. Vaak worden ze gemarkeerd dat er cacheonderhoud nodig is.

Pro-tip: Een manier om te zien of een geocache inactief is geworden, is door naar de kleur van het cachepictogram te kijken. Een grijs icoon betekent dat de cache niet meer actief is. Bovendien, als je veel DNF (Did Not Find) reviews ziet, is het beter om niet achter die caches aan te gaan.

Een andere reden waarom een cache maar een korte tijd actief blijft, is als hij beschadigd raakt of door anderen verkeerd wordt neergelegd. De term “Muggle” beschrijft mensen die niet op de hoogte zijn van de Geocaching hobby.

Soms kunnen niet-geocachers/muggles de geocache zelfs onbedoeld verkeerd plaatsen of beschadigen. Ze kunnen een container als afval beschouwen en weggooien. Wat bij een van mijn eigen caches wel eens gebeurd is helaas.

Geocaches die op een locatie worden geplaatst waar ze niet gemakkelijk toegankelijk zijn voor muggles, zullen minder snel zoekraken of beschadigd raken.

Het weer en schade door anderen zijn dus factoren die de levensduur van een geocache kunnen beïnvloeden. Vergeet echter niet dat het ook niet ongewoon is om caches te vinden die veel ouder zijn, 15 jaar of zelfs meer!

Wat te doen als je een geocache niet kunt vinden?

Als je een geocache niet kunt vinden, is er niets om je zorgen over te maken. Het kan zeker gebeuren dat een geocache niet meer actief is. In zo’n geval kun je de geocache markeren als DNF – Did Not Find.

Dit zorgt ervoor dat toekomstige geocachers niet meer hoeven te proberen. Als een cache niet goed wordt onderhouden, kan hij na verloop van tijd verdwijnen. Het markeren van je geocache als DNF is dus een goede standaardpraktijk.

Conclusie

Kortom, om te weten of een geocache er nog steeds ligt, moet je een kijkje nemen in het gedeelte “Activiteit” in de Geocaching-app.

Het is ook cruciaal om te onthouden dat elke geocache een bepaalde levensduur heeft voordat hij inactief wordt. En dat gebeurt door weersomstandigheden of door inmenging van niet-geocachers.

Als je net begint, begin dan met een makkelijke geocache. Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je meer uitdagende geocaches uitzoeken.

Het leukste aan Geocaching is het plezier dat je beleeft aan het ontdekken van de caches en niet zozeer de caches zelf. Toch? Dus aarzel niet om op pad te gaan en je eigen caches te vinden.

ook interessant om te lezen: Project-GC

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *