Hoe zet ik geocaches op mijn GPS?

Met verschillende filters of bijvoorbeeld een pocket query voor premium leden heb je een geschikte cache gevonden. Nu wil je deze op je GPS voor geocaching zetten. In dit artikel vertel ik je hoe je een cache (of meerdere) op je gps zet. Het is makkelijker dan je op voorhand wellicht denkt! 

Let op: er wordt onderscheid gemaakt tussen een methode voor premium en reguliere leden van Geocaching.com. 

GPX-bestand downloaden als regulier lid 

Voor reguliere leden van Geocaching.com is het door middel van een GPX-bestand mogelijk om caches op je gps te zetten. Vergelijk het met de wijze waarop je normaal routes op dit apparaat zet. Wanneer je een geschikte geocache gevonden hebt, vind je in de beschrijving hiervan een knop om het GPX-bestand te downloaden. Het is afhankelijk van het type GPS wat je gebruikt, hoe je het GPX-bestand vervolgens uploadt. Normaal gesproken kun je de gps op je pc aansluiten en direct naar je gps uploaden.

Hoe zet ik geocaches op mijn GPS? gpx-bestand

Mogelijkheden voor Premium leden van Geocaching.com 

Premium leden van Geocaching.com hebben verschillende mogelijkheden om de coördinaten van caches aan hun GPS toe te voegen. Dit kan middels een geocaching lijst, een pocket query en geocaching live. 

Geocaching lijst maken met GPX-bestanden 

De werking van een geocaching lijst is vergelijkbaar met die van het uploaden van losse GPX-bestanden naar je GPS. Het verschil zit hierbij in het feit dat je de mogelijkheid hebt om vooraf zelf een lijst samen te stellen met meerdere caches. Ideaal, wanneer je voorafgaand aan een weekendje weg direct een groot aantal caches aan je handheld GPS toe wilt kunnen voegen. 

Maak via Geocaching.com een nieuwe lijst aan en voeg hier vervolgens verschillende caches aan toe. Vervolgens heb je de mogelijkheid het GPX-bestand horend bij de lijst te downloaden, of om deze rechtstreeks naar je Garmin te versturen. 

Hieronder een afbeeldingen van een van onze lijsten. Dit is van de Ren je rot serie.

  1. Maak een pocket query
  2. Download GPX
  3. Stuur naar Garmin
Geocaching lijst maken

Gebruik van een pocket query 

Alternatief voor een geocaching lijst is het gebruik van een pocket query. Op basis van verschillende filters die je vooraf opgeeft, stelt Geocaching.com een lijst met geschikte caches samen. Je kunt deze lijst vervolgens downloaden als GPX- of LOC-bestand. Zet het bestand vervolgens op je handheld GPS om op zoek te gaan naar de caches. 

Maak gebruik van geocaching live 

Sommige GPS’en ondersteunen geocaching live, waarbij je jouw GPS koppelt aan je Geocaching.com account. De koppeling maakt het mogelijk om caches rechtstreeks vanaf de website toe te voegen aan je GPS. Houd er rekening mee dat je GPS over een WiFi-verbinding moet beschikken, of gekoppeld moet zijn aan je telefoon via bluetooth. 

Onder meer de Garmin GPSMap 66-serie en de Garmin Oregon 700-serie ondersteunen deze optie; ze hebben een knop “Geocaching” in het menu. Doorloop de stappen die volgen wanneer je op de knop drukt, om je handheld GPS aan Geocaching.com te koppelen. 

geocaching live 
Geocaching live op de gps

Maak jij al gebruik van een van deze methodes, of gebruik je alleen de app? Of misschien is er nog een andere manier die ik nog niet weet? Ik ben heel benieuwd laat het hieronder in de reacties weten.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *