Om gezond en vitaal te blijven, is het belangrijk dagelijks voldoende te bewegen. Veel coaches, apps en bijvoorbeeld websites raden je aan iedere dag 10.000 stappen te zetten. Aan de hand van een stappenteller op je telefoon, onder meer de iPhone biedt deze functionaliteit, of een horloge houd je bij of je dit aantal haalt. Is het vandaag nog niet gelukt? Maak in de avond nog snel een rondje! Waar komt het aantal van 10.000 stappen vandaan? Als je nauwelijks stappen hebt gezet vandaag, hoe lang moet je dan lopen om dit aantal alsnog te halen? In dit artikel geven we je een antwoord op dergelijke vragen! 

Waarom 10.000 stappen per dag zetten? 

Het is niet voor niets dat door velen wordt aangeraden om dagelijks 10.000 stappen te zetten. Nederlanders zitten meer dan ooit! Zeker mensen met een kantoorbaan bewegen te weinig, wat verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Denk hierbij niet alleen aan klachten aan spieren en gewrichten. Ook loop je een vergroot risico op diabetes en hart- en vaatziekten, wanneer je onvoldoende beweegt. Wist je dat langdurig achtereen zitten zelfs een negatief effect heeft op mensen die meermaals per week een uurtje sporten in de avond? 

Aanbevolen aantal stappen per leeftijd

De richtlijn om dagelijks 10.000 stappen te zetten komt van oorsprong uit Japan. In dit land werd de eerste stappenteller ontwikkeld in de jaren zestig. De ontwikkelaar van deze stappenteller merkte tijdens een onderzoek dat Japanners dagelijks zo’n 500 kilocalorieën extra zouden moeten verbranden om gezond en slank te blijven. Uit het onderzoek wat de Japanse wetenschapper deed, kwam naar voren dat veel Japanners in die tijd dagelijks al zo’n 4.000 stappen zetten. Door dagelijks 6.000 stappen extra te zetten en daarmee op totaal 10.000 stappen per dag uit te komen, verbranden zij 500 kilocalorieën. 

Overigens betekent dit niet per definitie, dat iedereen dagelijks 10.000 stappen moet zetten om gezond te blijven. Jongere mensen eten vaak meer dan ouderen, waardoor zij meer kilocalorieën moeten verbranden om slank te blijven. Onderstaande tabel toont hoeveel stappen mensen van verschillende leeftijden idealiter zouden moeten zetten per dag. 

LeeftijdsgroepStappen per dag
10 – 19 jaar 10.000 stappen
20 – 65 jaar 8.500 stappen
66 – 75 jaar8.000 stappen
75 – 99 jaar6.500 stappen 
Stappen Zetten
© Kamilastarzycka/Depositphotos.com

10.000 stappen: hoeveel kilometer is het? 

Wanneer je nog niet voldoende stappen hebt gezet, wil je weten hoeveel kilometer je ongeveer moet wandelen om het aantal alsnog te halen. Onderstaande tabel geeft je een indicatie! Je kunt er ook voor kiezen om je vaste, ongezonde snack in de avond dit keer te laten liggen. Zo hoef je minder kilocalorieën te verbranden om gezond te blijven. 

10.000 stappen = 7.5 kilometer wandelen 
10.000 stappen= 500 kilocalorieën 
10.000 stappen= 1.5 uur wandelen (bij 5 km/h) 
10.000 stappen = 625 stappen per uur dat je wakker bent 

Wat ook kan: drie keer tien minuten lopen 

Voor wie de 10.000 stappen per dag niet haalt door een gebrek aan tijd is er een alternatief, wat minstens zo goed werkt: drie keer per dag tien minuten wandelen op een stevig tempo. Onder een stevig tempo verstaat men hierbij een tempo waarop nog wel gepraat kan worden, maar waarop een liedje zingen niet meer mogelijk is. Tussen het wandelen en joggen in! Onderzoek toont aan dat deze manier van actief bezig zijn net zo goed werkt als dagelijks 10.000 stappen zetten op een laag tempo. 

Apps die je op weg helpen 

Verschillende apps helpen je bij te houden hoeveel stappen je al gezet hebt. Daarbij stimuleren de apps je om nog even een korte wandeling te maken in de namiddag, om wat vaker te gaan staan, enzovoorts. 

Stappenteller

Stappenteller – Pedometer & calorieteller

De Stappenteller app van de Leap Fitness Group laat je niet alleen zien hoeveel stappen je dagelijks zet.

Ook toont de app je hoeveel kilocalorieën je ongeveer verbruikt hebt. Dit werkt heel motiverend! In het bijzonder, omdat de app je trofeeën laat winnen als je bepaalde prestaties neergezet hebt.

De app is gratis te installeren. Download deze via de Google Play Store of de Apple App Store.


Pacer

Pacer: Pedometer & Gewichtsverlies Coach 

Pacer: Pedometer & Gewichtsverlies Coach gaat nog een stap verder, dan uitsluitend het bijhouden van het aantal stappen wat je dagelijks zet.

De app daagt je uit om een wandeling te combineren met een aantal extra oefeningen. De oefeningen kun je buiten op straat, maar ook binnen in huis uitvoeren.

Het helpt je nog meer kilocalorieën te verbranden op een dag. Via de site van Pacer kun je de app downloaden voor Apple of Android.


Fitbit

Fitbit

Veel mensen kennen de Fitbit app van het bijbehorende horloge.

De app geeft je inzage in je dagelijkse prestaties en houdt heel nauwkeurig bij hoeveel stappen je ieder uur zet.

Stel vooraf een doel voor jezelf in, waarbij de app voor je bijhoudt of je op koers ligt om dit doel te halen.

Zonder het bijpassende Fitbit horloge haal je veel minder uit deze app dan mogelijk is. 


Walkr

Walkr 

Gamificatie is een nieuwe trend in apps, waarvan in de app Walkr slim gebruik wordt gemaakt.

De app helpt je aan de hand van verschillende uitdagingen 10.000 stappen per dag te zetten.

Juist de uitdagingen in deze app motiveren je om nog snel een blokje om te gaan! Via de Google Play Store of Apple App Store kun je deze app downloaden.


Google Fit

Google Fit

De Google Fit app valt qua functionaliteit te vergelijken met de diverse andere apps uit dit overzicht.

Dagelijks toont de app je een overzicht van het aantal stappen wat je gezet hebt, het aantal kilometers wat je gewandeld hebt en het aantal uur slaap wat je haalde.

Je kunt wekelijks nieuwe doelen stellen, waarbij de app toont of je op koers ligt om ze te halen. 

Via de Google Fit site kun je de app downloaden voor Apple en Android.


Horloges die je helpen 10.000 stappen te zetten 

Eerder op deze pagina noemden we de Fitbit al als het meest bekende horloge, die je helpt dagelijks 10.000 stappen te zetten. Naast dit horloge zijn er verschillende andere opties. Ook Garmin en bijvoorbeeld Polar hebben geavanceerde horloges, die je helpen gezond en vitaal te blijven. Evenals dat Apple met haar Apple Watch Series ondersteuning biedt bij het behalen van je doelen. De horloges van dergelijke merken kosten vaak al snel enkele honderden euro’s en bieden veel meer functionaliteit dan je mogelijk nodig hebt. 

Er zijn goedkopere alternatieven, die uitsluitend het aantal stappen voor je bijhouden. Onder meer Kiraal is een merk wat een dergelijk horloge aanbiedt, evenals Essential Link, Kimo Direct en Royal Supplies. Deze horloges kosten niet veel meer dan een paar tientjes. Bekijk ook onze stappenteller kopen advies pagina.

FAQ – 10.000 stappen per dag zetten

Regelmatig stellen bezoekers ons vragen over het nut en de noodzaak van dagelijks 10.000 stappen zetten. Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp.

Hoeveel afvallen met 10.000 stappen per dag?

Door dagelijks 10.000 stappen te zetten zal je circa 500 kilocalorieën verbruiken. Het is afhankelijk van het aantal kilocalorieën wat je binnenkrijgt, hoe snel je afvalt door dagelijks te wandelen. Kies voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon en laat ongezonde tussendoortjes liggen.

Hoeveel kilometer is 5.000 stappen?

5.000 stappen zetten komt ongeveer overeen met een wandeling van 3.5 tot 4.0 kilometer. Bij een normaal wandeltempo betekent dit dat je zo’n 30 tot 45 minuten onderweg zal zijn om dit aantal te halen.

Wat doen 10.000 stappen per dag met je?

Door 10.000 stappen per dag te zetten blijven je spieren en gewrichten soepel en voorkom je dat je snel aankomt. Het zetten van 10.000 stappen komt overeen met het verbruiken van zo’n 500 kilocalorieën.

Hoeveel stappen is 5 kilometer wandelen?

Wanneer je 5 kilometer wandelt zet je ongeveer 6.500 tot 6.750 stappen. Op een gemiddeld wandeltempo komt dit neer op ongeveer een uur wandelen. Zou je een wandeling maken van zo’n 7.5 kilometer, dan zet je 10.000 stappen.

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Volg ons op YouTube en Win!

Klik op onderstaande knop 👇