Wandelen is goed voor je! Datzelfde geldt voor fietsen en joggen. Hoeveel beweging heb je nodig om gewicht te verliezen? Wat is een geschikte afstand om het wandelen of joggen vol te houden? In dit artikel lees je hier meer over! Wandelen kun je in je eentje doen, maar leuker is het om samen met anderen op pad te gaan.

Maak iedere avond een wandeling met je partner, loop tijdens de lunch met een collega of neem je hond mee voor een blokje om. Na een wandeling voel je jezelf frisser en energieker. Daarbij draagt het bij aan gewichtsverlies! Wandelen om af te vallen begint echter bij een gevarieerd en gezond voedingspatroon. Hoeveel wandelen om af te vallen is dan ook de vraag die we hieronder gaan beantwoorden.

Gezond voedingspatroon en wandelen combineren

Wandelen om af te vallen heeft pas effect, wanneer je meer calorieën verbruikt dan je binnenkrijgt. Kies je voor een streng dieet, of zoek je naar koolhydraatarme gerechten? Dat laatste is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Bij een koolhydraatarm dieet neem je nog steeds je vaste maaltijden en combineer je dit met tussendoortjes. Neem echter geen Mars of Snickers, maar kies voor een banaan of bijvoorbeeld een appel. Ook een smoothie of gezonde shake kan een geschikt tussendoortje zijn!

Hoeveel calorieën je iedere dag binnen zou moeten krijgen om voldoende energie te hebben, vind je online. Dit hangt af van je leeftijd, je werk, enzovoorts. 

TIP: Vraag bijvoorbeeld eens het voorbeeld voedingsschema van fit.nl aan.

Calorieën verbranden tijdens het afvallen

Waar je voor een voedingsschema kiest om af te vallen, is het ook verstandig om een trainingsschema voor je wandelingen aan te houden. In het bijzonder, wanneer je voornemens bent om langere stukken te lopen. Je lichaam moet wennen aan de voortdurende klappen die het tijdens het wandelen krijgt te verwerken. Daarbij kan een trainingsschema motiverend werken. Start met een kwartiertje lopen, om dit langzaam uit te bouwen naar een half uur. Zorg er niet alleen voor dat je wandeling steeds wat langer wordt, maar doe dit ook een paar keer per week! Eens per week wandelen is vaak niet voldoende om af te vallen.

Hoeveel Wandelen Om Af Te Vallen

Hoeveel moet je wandelen om af te vallen? Dit is een lastig te beantwoorden vraag, daar dit per persoon verschilt. Loop je bijvoorbeeld op een oneffen ondergrond of in een heuvelachtig gebied, dan verbruik je meer calorieën dan op een vlak en egaal terrein. Wandelen is bovenal in iedere situatie een geschikte manier om af te vallen. Iemand die 60 kilogram zwaar is en op een tempo van 6 km/u wandelt, zal ongeveer 300 kcal verbruiken per uur. Kies je voor een lagere snelheid, dan verbruik je iets minder calorieën.

Zorg voor de juiste kleding bij het wandelen

Wanneer je wilt afvallen door te wandelen, is het belangrijk om de juiste outfit te gebruiken. Zeker bij langere tochten van meer een half uur, is het verstandig om voor goede wandelschoenen te kiezen. De wandelschoenen bieden ondersteuning aan je enkels en hak, waarmee de kans op blessures afneemt. Er is niets vervelender, dan snel moeten stoppen met wandelen door een overbelasting van bepaalde spieren. Naast de juiste wandelschoenen is het belangrijk om luchtige kleding te dragen tijdens je tocht. Op deze manier maak je het je lichaam makkelijker om zweet af te voeren. Daarbij blijf je in de zomer koel, wanneer je luchtige kleding draagt.

Maak gebruik van een wandelstok

Het kan interessant zijn om stokken te gebruiken voor nordic walking. Bij nordic walking gebruik je meer calorieën, dan bij wandelen. Houd er rekening mee, dat voor nordic walking andere stokken gebruikt worden dan bij het wandelen. Bij nordic walking gebruikt een persoon van circa 60 kilogram zo’n 480 kcal per uur. Daar waar diezelfde persoon bij een wandeling op een snelheid van 6 km/h 300 kcal per uur verbruikt! Nordic walking zorgt dus voor een verbruik dat circa 1.5 keer hoger ligt dan bij een normale wandeling.