Wat is de hoogste berg van Europa?

Of je nu een echte wintersporter bent, of het leuk vindt om te wandelen: veel mensen zijn op zoek naar de hoogste bergen van Europa! In de winter geniet je van een fraaie afdaling op ski’s of een snowboard, terwijl je in de zomer al wandelend of fietsend boven probeert te komen. In dit artikel zetten we de 10 hoogste bergen van Europa voor je op een rijtje! Welke van deze bergen ken jij al?

Wat is de hoogste berg in Europa?

Wat is de hoogste berg in Europa? Veel mensen denken dat de Mont Blanc in Frankrijk de hoogste berg van Europa is. Dit is echter niet juist! Het is de Elbroes in Rusland, die met meer dan 5.600 meter de titel hoogste berg van Europa mag dragen.

De 10 hoogste bergen van Europa

Hieronder vind je een overzicht van de tien hoogste bergen van Europa, met bij iedere berg een leuk weetje. Vanzelfsprekend komt Nederland niet in dit overzicht voor.

BergLandHoogte
ElbroesRusland5642 meter
De Mont BlancFrankrijk4808 meter
Mont Blanc de CourmayeurItalië4748 meter
DufourspitzeZwitserland4634 meter
MatterhornZwitserland4478 meter
GroßglocknerOostenrijk3798 meter
MulhacénSpanje3482 meter
ZugspitzeDuitsland2963 meter
Pic de ComapedrosaAndorra2946 meter
MoesalaBulgarije2925 meter

Wil je alvast trainen voor het beklimmen van een hoge berg in Europa? Trek in dat geval naar Limburg, waar de Vaalserberg met 322 meter de hoogste berg in Nederland is. Vaak wordt gedacht dat de Keutenberg of Cauberg volgen na de Vaalserberg, maar dat is niet correct. De op een na hoogste berg van Nederland ligt in Gelderland: de Signaal Imbosch. Een heuvel met een hoogte van een kleine 110 meter!

Elbroes in Rusland

elbroes de hoogste berg van Europa

Zoals je eerder op deze pagina al las, is de Elbroes in Rusland de hoogste berg van Europa. De berg heeft een hoogte van maar liefst 5.642 meter. Het is een stratovulkaan, welke gelegen is in de Grote Kaukasus. De vulkaan is al meer dan 2.000 jaar niet meer actief.

Weetje: je kunt de Elbroes in Rusland in de periode van mei tot september beklimmen. Let op, de maanden juli en augustus zijn het meest geschikt voor een beklimming van deze berg. De beklimming start aan de zuidzijde van de berg. Houd er rekening mee, dat de Elbroes beklimmen niet eenvoudig is.

Mont Blanc in Frankrijk

mont blanc

Op ruime afstand van de Elbroes is de Mont Blanc de op een na hoogste berg van Europa met een hoogte van 4808 meter. De berg is bij veel mensen bekend en ligt in het hart van de Franse Alpen. Overigens ligt de Mont Blanc ook voor een deel op Italiaans grondgebied.

Weetje: de top van de Mont Blanc kan per moment iets hoger of lager liggen. Dit komt doordat de top van de berg volledig bedekt is met ijs en firn. Het leidt tot een hoogteverschil van zo’n anderhalf meter. Het beklimmen van de Mont Blanc is mede door deze toplaag niet eenvoudig.

Mont Blanc de Courmayeur in Italië

mont blanc de courmayeur
Copyright: captblack76

We noemden het al even: de Mont Blanc ligt gedeeltelijk op Italiaans grondgebied. Deze tweede top noemt men de Mont Blanc de Courmayeur. De top ligt op een hoogte van 4.748 meter.

Weetje: er bestaat onduidelijkheid over waar de grens tussen Italië en Frankrijk precies loopt. De een beschouwt de top van de Mont Blanc de Courmayeur als grens, de ander ziet de top van de Mont Blanc als de grens tussen beide landen.

Dufourspitze in Zwitserland

dufourspitze peak from macugnaga valley
Copyright: nikokvfrmoto

Van Italië reizen we naar de Dufourspitze in Zwitserland. Deze berg heeft een top op een hoogte van 4.634 meter hoog en is daarmee slechts iets minder hoog dan de Mont Blanc. Wist je dat Zwitserland als land de meeste hoge bergen van Europa heeft?

Weetje: het meest opvallende aan deze berg is het feit, dat de Dufourspitze een 2.000 meter hoge zuidwand heeft. Deze wand is loodrecht en opgebouwd met ijs en sneeuw.

Matterhorn in Zwitserland

matterhorn
Copyright: mdc1970

Waar de Dufourspitze de hoogste berg van Zwitserland is, zal de Matterhorn voor veel mensen de bekendste berg van Zwitserland zijn. Deze berg heeft een top op 4.478 meter hoogte en maakt onderdeel uit van de Alpen.

Weetje: je hoeft niet naar Zwitserland af te reizen om de Matterhorn te bekijken. Deze Zwitserse berg staat namelijk ook afgebeeld in het logo van Toblerone. Een smaakvolle chocoladereep die je in iedere Nederlandse supermarkt kunt krijgen!

Großglockner in Oostenrijk

grossglockner

De Großglockner is de hoogste berg van Oostenrijk en met een top op een hoogte van 3.798 meter de op vijf na hoogste berg binnen Europa. Er loopt een autoweg omhoog, welke een lengte heeft van 47,8 kilometer. Veel motorrijders en wielrenners leggen deze route af.

Weetje: je kunt de Großglockner Hochalpenstraße nemen om bij de Großglockner omhoog te wandelen richting het bergplaatsje Heiligenblut. Het bereiken van de top is lastiger. Bij expedities in het verleden lukte dit lang niet altijd.

Mulhacén in Spanje

mulhacen and alcazaba
Copyright: miguefotografia

In het zuiden van Spanje vind je de Mulhacén met een hoogte van 3.482 meter. De naam van deze berg refereert aan de voorlaatste koning die de plaats Granada kende: Muey Abul Hassan. Men zegt dat hij op de top van deze berg begraven werd. Op de foto staan de bergtoppen Mulhacen en Alcazaba.

Weetje: een groot voordeel van de Mulhacén is het feit, dat je deze zonder hulpmiddelen kunt beklimmen. Houd er wel rekening mee, dat het in het zuidelijk deel van Spanje behoorlijk heet kan worden in de zomermaanden!

Zugspitze in Duitsland

zugspitze

Op de achtste plaats vinden we een berg in ons buurland: de Zugspitze in Duitsland. De top van deze berg ligt net onder de 3.000 meter op 2.962 meter. Je vindt deze berg in Zuid-Beieren, net voor de grens met Oostenrijk.

Weetje: een paar meter onder de top van deze berg vind je het Münchner Haus, welke al in 1894 gebouwd werd. Voorheen liep je naar dit huis; tegenwoordig kun je een kabelbaan nemen. Het Münchner Haus bevat een klein restaurant en een kiosk. Je vindt er zelfs een kleinschalig museum.

Pic de Comapedrosa in Andorra

pic de comapedrosa

In de buurt van het drielandenpunt van Frankrijk, Spanje en Andorra vind je de Pic de Comapedrosa. De bergtop behoort tot het vorstendom Andorra en kent een hoogte van 2.946 meter. Op de foto staat Estany Negre (Zwarte Meer) in het nationale park Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa in Andorra.

Weetje: wist je dat het kleine vorstendom maar liefst 65 pieken heeft welke een hoogte van minimaal 2.000 meter hebben? Je verwacht het wellicht niet bij zo’n klein land!

Moesala in Bulgarije

moesala
Copyright: stoyanh

Ook in Oost-Europa vinden we een aantal hoge bergen. De hoogste hier is de Moesala, een berg van 2.925 meter hoog en gelegen in Bulgarije. Je vindt de berg in de buurt van hoofdstad Sofia.

Weetje: de benaming van deze Bulgaarse berg komt van “Mus Allah”, wat “de berg van God” betekent. De berg kreeg deze naam al, toen Bulgarije nog tot het Ottomaanse Rijk behoorde.

De meeste gestelde vragen over de hoogste bergen van Europa

Er worden regelmatig vragen gesteld over de hoogste bergen van Europa. Hieronder vind je het antwoord op de vragen die het meest gesteld zijn. Heb je zelf nog een vraag over dit onderwerp? Laat je vraag achter in de reacties onderaan de pagina.

Welke berg is de hoogste van de Alpen en heel West-Europa?

Kijk je slechts naar de Alpen en West-Europa als geheel, dan is de Mont Blanc de hoogste berg met een hoogte van 4.808 meter.

Welke bergen zijn oud?

Kijk je naar de geografische definitie van een oude berg, dan mag je de Mont Blanc en andere bergen in de Alpen en Pyreneeën hier officieel niet toe rekenen. Oude gebergten vind je binnen Europa voornamelijk in Schotland, maar ook in Scandinavië en op het Spaanse hoogland. De bergen zijn veel minder hoog dan de relatief jonge bergtoppen in de Alpen en Pyreneeën.

Welk land herbergt de meeste hoge bergen in Europa?

Rusland is het land dat de meeste hoge bergen in Europa herbergt, waaronder ook de Elbroes.

Wat zijn andere bekende bergketens in Europa?

Andere bekende bergketens in Europa zijn onder andere de Alpen, Karpaten, Pyreneeën en Apennijnen.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

9 reacties op "Wat is de hoogste berg van Europa?"

 1. Henk Henk schreef:

  Er zijn 82 4000 m. Topen in de Alpen waar horen die dan thuis!
  Ik heb er 62 van beklommen.
  Sorry dat ik het noem maar toch even onder de aandacht brengen .

  1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

   Hallo Henk, bedankt. Het klopt inderdaad. Die lijst is hier te vinden: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_vierduizenders_in_de_Alpen
   Petje af hoor als je er 62 beklommem hebt!

   Deze lijst bestaat uit de 10 ‘bekendste’ bergen.
   Ik zal het aanpassen in de tekst.

 2. Bert Bert schreef:

  sinds wanneer ligt Tenerife in Europa?

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Ik heb het even opgezocht en heb inderdaad een foutje gemaakt. Deze ga ik aanpassen. Dank voor het melden.

 3. Theo Tromp Theo Tromp schreef:

  De Teide op Tenerif is 3718m en zou op plek 7 moeten staan.

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Top, goeie! Ik ga het artikel aanpassen

  2. G.verschoor G.verschoor schreef:

   En waar hoort dan de Olperer (hintertux) in Oostenrijk met 3.476 meter in dit rijtje?
   Vriendelijke groet,
   G.verschoor.

   1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

    Goede vraag, is het een ‘echte’ berg of een gletsjer?

   2. Henk Henk schreef:

    Een berg top kan je 365 dagen per jaar skiën!
    Ook in de zomer dus .
    Ergens anders in oosterijk lukt het niet meer zomerseizoen? 🎿🇦🇹

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *