Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Alweer enkele weken terug heb ik via OutdoorOnly de HORL 2 slijpsteen ontvangen om te gebruiken en testen. Ik had van andere merken een slijpsteen of diamantsteentje, maar die waren “meer voor in het veld” en had ik alleen als backup (mijn messen zijn altijd vlijmscherp afgewerkt, maar als backup voor als je en keer een braam in het lemmet krijgt). Tot de HORL 2 op de mat viel! Na er wat ingedoken te zijn en gezocht hebbende naar achtergrondinformatie kreeg ik het idee dat de manier van slijpen voor mij precies is wat ik zoek! Daarnaast waren ook de beoordelingen die ik online las erg positief. 

NB; Heb je nog vragen door of voor deze review, stel ze dan in een reactie onder de review dan probeer ik ze te beantwoorden.

De HORL familie

HORL-1993 is een Duits familiebedrijf dat met het hoofdkantoor gevestigd is in Freiburg in Zuid-Duitsland. HORL heeft zich helemaal gericht op het produceren van messenslijpers en doet dit met het oog op kwaliteit en let hierbij goed op de herkomst van alle materialen. Zo wordt al het hout en metaal voor de slijpers vlakbij in het Zwarte Woud geproduceerd en vindt daar ook de eindmontage plaats.

Bij HORL hebben ze meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van messen slijpen en dat heeft zich inmiddels vertaald in een range innovatieve slijp producten, waarvan de HORL 2 het op een na laatste paradepaardje is.

De HORL 2

De HORL 2 kan het best worden samengevat als een rolslijper, waarbij je deze keer het mes niet over de slijpsteen haalt, maar de slijpsteen juist langs het mes. De set bestaat uit een houder met magneet en een roller met slijpschijf van diamant en een keramische slijpschijf.

De houder kan aan twee kanten worden gebruikt, afhankelijk van welke hoek je eerst slijpt. Je kan kiezen tussen een hoek van 15 graden (vaak Japanse messen) en een hoek van 20 graden (vaak Europese messen en zakmessen). De houder is voorzien van sterke magneten en een siliconen rubber, om het mes goed op zijn plek te houden zonder dat het mes verschuift en het te beschadigen.

De roller rolt soepel over je werkblad en haal je langs het mes dat tegen de houder zit. Zo slijp je eerst de ene kant van het mes, waarna je het mes omdraait en de andere kant kunt slijpen.

De slijpschijven op de roller kun je ook losdraaien en vervangen door een andere fijnere of grovere slijpschijf. Zo zijn er van HORL ook nog fijnere slijpschijven verkrijgbaar, voor als je het slijpen van je messen nog net een stapje verder wil brengen.

Slijpen in een hoek van 15 of 20 graden

Let voordat je gaat slijpen van je messen goed op de hoek die al op je mes zit in de basis. Het is natuurlijk geen probleem om een nieuwe “bevel” aan te brengen, maar dit kan leiden tot wat meer werk dan je voor ogen had/hebt. De keuze is natuurlijk wat beperkt als je kijkt naar de twee op te slijpen hoeken van 15 en 20 graden, let wel dat dit na verloop van tijd als je de HORL gebruikt makkelijker wordt. 

Ervaringen:

Ik gebruik de HORL 2 inmiddels al een tijdje en ben een tevreden gebruiker. De eerste keer slijpen duurde wat langer. Allereerst waarschijnlijk omdat mijn keukenmessen hoognodig aan een slijpbeurt toe waren, maar ook omdat veel messen niet een hoek van exact 15 of 20 graden hebben. De eerste keer slijpen is dan ook deels om het mes de slijphoek ‘aan te leren’. Ook had ik persoonlijk het gevoel dat dit niet perse geschikt is voor messen met een “scandi-grind” zoals de meeste bushcraft messen. 

Na de eerste keer slijpen is geregeld een paar minuten slijpen per mes voldoende om ze lekker scherp te houden. Ik ben echter wat lui van aard, dus soms zit er iets te veel tijd tussen twee slijpbeurten. Dan ben je uiteraard weer iets langer bezig.

Wat ik het fijnste vind aan het slijpen met de HORL 2 is het gebruiksgemak. Je plakt je mes tegen de houder aan en die blijft daar stevig op zijn plaats, terwijl je de roller langs het mes haalt. Ik weet dus zeker dat ik bij het slijpen iedere keer dezelfde hoek aanhoudt. Doordat het mes vast op zijn plaats zit voelt het slijpen van mijn messen ook veilig.

Wat betreft de scherpte van mijn messen ben ik ook positief over deze slijper en de standaard slijpstenen die meegeleverd worden. Ik kan het niet vergelijken met bijvoorbeeld de slijpservice van een professional of slijpsystemen die honderden Euro’s meer kosten, maar voor mij werkt de HORL 2 een stuk beter dan de goedkope messenslijper die ik daarvoor wel eens heb geprobeerd. En ik denk dat de scherpte van de messen na het slijpen met de HORL 2 wel voldoen aan de standaarden van de gemiddelde hobby kok.

Wat ik duidelijk merk bij het slijpen van mijn messen; het werkblad of je werkveld moet persé plat zijn. maar dan ook echt plat! stel je houdt van buiten koken, zorg dan dat je een tafel mee hebt waarop de messen nagescherpt kunnen worden. 

Tot slot, de sterke magneet in de houder zorgt en naar mijn idee ook voor dat de rubbers het slijpsel maar al te graag vasthouden. Na het slijpen moet je dus niet alleen je messen even schoonmaken, maar ook zeker de houder!

 HORL2 Messenslijper Review

Voordelen:

Makkelijk in de juiste hoek slijpen

Direct het belangrijkste pluspunt voor iemand als ik. Door het mes tegen de houder aan te plakken heb je vrijwel altijd dezelfde hoek en zal je mes niet bewegen of schuiven tijdens het slijpen. Dit maakt het slijpen van de messen voor mij een stuk makkelijker dan wanneer ik met de hand zelf een hoek aan moet houden. Wat ik wel zeker weet is dat ik de volgende keer slijpen weer exact dezelfde hoek aan houdt.

De houder biedt een kant voor 15 en 20 graden en dat is voor mij prima. Niet alle messen hebben exact die hoek natuurlijk, maar als je een mes de eerste keer slijpt, krijgt het vanzelf de door jou gekozen slijphoek. Dat slijpen duurt de eerste keer dan wel even iets langer, maar wanneer de slijphoek er in zit is het slijpen de volgende keer een eitje.

Veilig gevoel dankzij sterke magneet

Voor mij ook een belangrijke, want ik heb me in het verleden vaak genoeg gesneden aan messen en ben vrij lomp van mezelf. De magneet in de houder houdt de messen echter goed stevig op zijn plek. Daardoor hoef ik me niet druk te maken over de positie van het mes en of deze wel blijft zitten.

Ook geschikt voor kleine (keuken)messen

Door de stevige magneet in de houder kun je ook kleinere messen eenvoudig slijpen door ze simpelweg hoger op de houder te plaatsen. Zo kan ik ook de kleinere messen uit mijn messenset prima slijpen.

Nadelen:

Je hebt echt een platte ondergrond nodig. Doordat ik veel aan Bushcraft doe ben ik veel buiten te vinden, ik zal dus moeten zorgen dat ik met de HORL 2 mijn messen geslepen heb voordat ik de deur uit ga. overigens geen groot nadeel, maar soms kan je hoofd zo vol zitten dat je denkt ik onderhoud mijn messen de volgende keer wel. Van uitstel komt afstel! 

Conclusie:

Met een pakket aan informatie en een aantal aan voordelen en slechts één nadeel is het voor mij in ieder geval duidelijk. Ik raad de HORL 2 zeker aan voor de buitensporters zoals ik. Dit product maakt het slijpen van je messen namelijk op een veilige manier makkelijk. De eerste keer is het slijpen iets meer werk, zeker als je messen niet exact een hoek van 15 of 20 graden hebben, maar daarna wordt het bijhouden vrij gemakkelijk.

De HORL 2 is redelijk aan de prijs, als je vergelijkt met de slijpstenen van andere merken die “in het veld” gebruikt worden. 

Hier tegenover staat wel dat je met de HORL 2 dus ook 2 zijden hebt waarmee je kunt slijpen, grof/fijn en apart bij te bestellen zijn nog andere slijpkoppen zodat je naar smaak je eigen HORL 2 kan personaliseren.

De prijs varieert per website, maar het ligt vaak een euro of 5 uit elkaar. Zo nu en dan kun je acties van winkels in de gaten houden om hem iets goedkoper te scoren, maar de reguliere prijs is hij ook dubbel en dwars waard!

Tip: Kijk hieronder naar de beste prijzen die we hebben kunnen vinden.

Functionaliteit: Ik heb de HORL 2 als zeer prettig ervaren in het gebruik, dit door de functionaliteit van alle onderdelen, de kogellagers hoor je niet en voel je niet tijdens het slijpen. Er is ruime aandacht besteed aan de ergonomie en de cohesie tussen de magneet met 2 slijphoeken (15 graden en 20 graden) en de slijper. Er is gekozen voor zeer kwalitatief materiaal als bijvoorbeeld Eikenhout.

Wat zwaar in gewicht voor sommige mensen misschien, en mensen met hele grote handen zouden nog wel eens lastig de HORL 2 kunnen bedienen, echter zou dit een uitzondering zijn.

Design: Het design is strak en eigentijds, een item wat je in een strakke en moderne keuken moet hebben liggen naar mijn idee! Door de gebruikte materialen past de HORL 2 goed in een duurzaam huishouden want deze messenslijper gaat je leven lang mee! Strak en modern uiterlijk, duurzaam en functioneel!

Gebruiksvriendelijkheid: Ik heb de HORL 2 als een erg fijne slijper ervaren, thuis en rondom het huis slijp ik mijn messen voortaan met de HORL 2 en laat mensen in mijn omgeving er ook kennis mee maken. Ik krijg vaak terug te horen dat dit model erg comfortabel in de hand ligt en weinig moeite kost om de messen scherp te krijgen. Ik zeg het daarom niet graag, maar ik leen de HORL 2 met liefde uit aan anderen zodat zij het gemak ervan kunnen ervaren!

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!