Even snel een berichtje versturen naar het thuisfront, het laatste nieuws bekijken of leuke activiteiten in de omgeving opzoeken. Internet is tegenwoordig onmisbaar! Gelukkig is het in de afgelopen jaren makkelijker geworden om mobiel te internetten binnen Europa.
Waar je hier vroeger los voor betaalde, maakt deze vorm van internet op vakantie tegenwoordig standaard deel uit van je abonnement. Daarbij hebben veel accommodaties een draadloos en openbaar netwerk welke je kunt gebruiken. Daarbij is internet op de camping tegenwoordig ook meer standaard dan uitzondering.
Inhoud
- Internetten op vakantie, waar moet je voor oppassen?
- Wat kan er gebeuren bij een onveilig wifi-netwerk?
- Eigen wifi of via je vakantie locatie?
- Eigen wifi-netwerk, wat heb je nodig?
- Roam-ON R10 Mifi (e-sim Mifi)
- Hotspot van je telefoon
- Persoonlijke hotspot instellen op je iPhone
- Via android een wifi-netwerk maken
- Voorbeelden van een persoonlijke hotspot
- Wifi op je vakantielocatie met een VPN
- Tips voor veilig internetten in het buitenland
- Conclusie: creëer altijd je eigen wifi-netwerk
- Stel je eigen reis samen
Internetten op vakantie, waar moet je voor oppassen?
Het gebruik van internet op vakantie is niet zonder risico. Net als in Nederland zit je vast aan de limieten van je telefoonabonnement. Verbruik je veel meer internet dan onderdeel is van je abonnement, dan lopen de kosten al snel op. Eenmaal thuis wacht er een nare verrassing op je! Je voorkomt het door vooraf uit te zoeken hoeveel mobiele data je op vakantie kunt verbruiken, hoeveel het streamen van een film aan mobiele data kost, enzovoorts. Thuis zal je veelal het WiFi-netwerk gebruiken, waardoor je nooit of slechts zelden een film kijkt via je mobiele data.
Risico’s aan het gebruik van een openbaar netwerk
Om het verbruik aan mobiele data te minimaliseren op vakantie, kan het aantrekkelijk zijn om gebruik te maken van een openbaar WiFi-netwerk. Je vindt ze tegenwoordig in iedere stad! Bezoek een restaurant, een museum of bijvoorbeeld een station en de kans is groot dat je het openbare netwerk kunt gebruiken. Aan het gebruik van een openbaar netwerk zitten grote risico’s. In het bijzonder, wanneer je privé zaken regelt via het openbare netwerk.
Ook een draadloos netwerk met wachtwoord is niet altijd een veilige optie. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat iemand het WiFi-netwerk van je hotel of camping nagemaakt heeft. Wanneer je op dit nagemaakte netwerk inlogt, kan een kwaadwillende met je meekijken. Daarbij is de beveiliging van afgeschermde WiFi-netwerken lang niet altijd op orde. Denk bijvoorbeeld aan een simpel wachtwoord, een router die van een update voorzien moet worden, enzovoorts.

Wat kan er gebeuren bij een onveilig wifi-netwerk?
Een openbaar draadloos netwerk is onveilig, maar wat zijn de risico’s precies? Het is een vraag die men regelmatig stelt. Niet voor niets, want een draadloos netwerk gebruik je voornamelijk voor het opzoeken van leuke restaurantjes, het bekijken van het weer en laatste nieuws, enzovoorts. Belangrijk risico van het gebruik van een onveilig WiFi-netwerk is het feit, dat een kwaadwillende met je mee kan kijken zonder dat je dit in de gaten hebt.
Wanneer je bijvoorbeeld inlogt op een website, wordt je wachtwoord via de internetverbinding doorgestuurd naar de partij waar je inlogt. Deze partij controleert je wachtwoord en stuurt vervolgens via diezelfde internetverbinding terug, dat je gegevens correct zijn en je dus naar binnen mag.
Op het moment dat de internetverbinding onveilig is en onderschept kan worden, dan zijn deze wachtwoorden in sommige gevallen te kraken door een hacker. Op de website met nieuws of het weer vormt dit wellicht niet direct een probleem. Veel mensen gebruiken echter hetzelfde wachtwoord op verschillende websites. De risico’s zijn op dat moment veel groter. Nog groter wordt het risico, wanneer je op een openbaar, draadloos netwerk bankzaken regelt. Een hacker kan hier misbruik van maken, wanneer deze toegang heeft tot het beheer van het netwerk.
Eigen wifi of via je vakantie locatie?
Nu je weet wat de risico’s van het gebruik van een onveilig netwerk zijn, is een logische vervolgvraag: kan ik de WiFi van mijn accommodatie gebruiken, of doe ik er verstandig aan mijn eigen netwerk op te zetten? Vrijwel altijd zal worden aangeraden om voor de laatste optie te kiezen. Je maakt hierbij gebruik van een netwerk waar alleen jij toegang toe hebt. De kans dat anderen met je meekijken is hierdoor minimaal.
Er zijn verschillende manieren om een eigen WiFi-netwerk op te zetten. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van je telefoon, waarmee je een persoonlijke hotspot op kunt zetten. Kies altijd voor een veilig en niet te raden wachtwoord, wanneer je zo’n hotspot opzet. Ook een zogenaamde MiFi-router kan de uitkomst voor je zijn.

Eigen wifi-netwerk, wat heb je nodig?
Reeds las je dat er verschillende mogelijkheden zijn om een eigen WiFI-netwerk op te zetten. Het gebruik van een MiFi-router is een van de oplossingen. Wat heb je nodig om je eigen WiFi-netwerk op te kunnen zetten en hoe werkt dit eigenlijk?
Een MiFi-router lijkt op de router die je thuis in de meterkast hebt staan. Het is een klein apparaatje, welke normaliter werkt op basis van een accu. Zo ben je niet afhankelijk van een stopcontact in de buurt. De meeste apparaten gaan zo’n negen à tien uur mee, alvorens deze opgeladen moeten worden. Nadat je de internetverbinding hebt opgezet, kun je met zeker vijf tot tien apparaten inloggen op het netwerk.
Om een netwerk op te kunnen zetten met een MiFi-router heb je een simkaart nodig. Je zou voor een prepaid simkaart kunnen kiezen, daar je de router mogelijk maar een maand per jaar gebruikt. Gebruik je de router vaker, kies dan altijd voor een sim only abonnement. Dit is normaliter goedkoper dan mobiele data via een prepaid simkaart.
Voordelen van een mifi-router
Het voornaamste voordeel van een MiFi-router is de mogelijkheid om je eigen netwerk op te zetten. Je bent niet langer afhankelijk van het netwerk op je vakantiebestemming, wat niet altijd een goede verbinding heeft weet ik uit ervaring. Daarbij is een MiFi-router heel klein, waardoor je deze eenvoudig meeneemt. De lange accuduur maakt dat je deze in de nacht op kunt laden, om deze vervolgens een volledige dag te kunnen gebruiken.
Andere voordelen van het gebruik van een MiFi-router:
- Je hebt de internetverbinding in eigen beheer;
- Je hebt inzicht in de verbruikte data;
- Je kunt voortaan ook onderweg internetten;
- De kans op een slechte, haperende verbinding is kleiner.
Hotspot van je telefoon
Naast het gebruik van de combinatie van een MiFi-router met een simkaart, kun je ook je eigen telefoon als router gebruiker. Zet een persoonlijke hotspot op, om hier vervolgens andere apparaten mee te kunnen laten verbinden. Het instellen van zo’n persoonlijke hotspot kan zowel op een toestel met Android, als op een toestel met iOS. Houd er rekening mee, dat het verbruik van je mobiele data sneller gaat als je een laptop koppelt aan je hotspot, of je zoon YouTube filmpjes aan het kijken is. Houd hier rekening mee, om onnodig hoge kosten te voorkomen.
Persoonlijke hotspot instellen op je iPhone
Het instellen van een persoonlijke hotspot op een iPhone is heel eenvoudig. Volg onderstaande stappen en verbind vervolgens andere apparaten met je netwerk.
- Ga naar “Instellingen” op je iPhone;
- Klik vervolgens op “Persoonlijke hotspot”
- Schakel de persoonlijke hotspot in, nadat je een sterk wachtwoord gekozen hebt.
Via android een wifi-netwerk maken
Niet alleen op een iPhone heb je de mogelijkheid om een persoonlijke hotspot op te zetten. Ook op toestellen met Android is dit mogelijk. Volg onderstaande stappen om ook op je laptop en tablet internet te kunnen gebruiken.
- Ga naar “Instellingen” op je telefoon;
- Klik nu op “Draadloos en netwerken” en vervolgens op “Meer”;
- Kies vervolgens voor “Tethering en hotspot”;
- Hier kun je een “Mobiele WiFi hotspot instellen. Het is mogelijk om een eigen naam aan het netwerk te geven.
Voorbeelden van een persoonlijke hotspot
Het voornaamste voordeel van het gebruik van een persoonlijke hotspot in plaats van een MiFi-router, is het feit dat de kosten lager liggen. Je hebt immers al een mobiel abonnement met daarin een x aantal GB aan mobiele data. Het is zonde om deze data niet te gebruiken en wel te investeren in een losse MiFi-router met simkaart. Een ander voordeel van het gebruik van een persoonlijke hotspot is het feit dat je deze heel eenvoudig in- en uitschakelt. Het opzetten van een netwerk via een MiFi-router is iets lastiger.
Wifi op je vakantielocatie met een VPN
Wist je dat sommige Nederlandse websites en bijvoorbeeld televisieprogramma’s niet te bekijken zijn in het buitenland? Vervelend, wanneer je bijvoorbeeld iedere avond het nieuws kijkt of wanneer je een favoriet programma wilt blijven volgen op je vakantiebestemming. Je lost dit probleem op door een VPN te gebruiken. VPN staat voor Virtual Private Network. Het voordeel van een VPN-verbinding is het feit, dat je verbinding wordt omgeleid via een externe server. Je kunt bij veel van deze VPN-diensten kiezen via welk land je internetverkeer moet worden omgeleid. Door het verkeer via Nederland te laten lopen, lijkt het voor websites alsof je in Nederland bent.
Voordelen van een VPN
Niet alleen de mogelijkheid om je favoriete series te kunnen blijven bekijken op vakantie is een reden om voor het gebruik van een VPN te kiezen. Denk ook aan het feit dat dit je enige anonimiteit biedt. Het is voor websites niet te achterhalen waar vandaan je hun website bezoekt. Afhankelijk van het type website kan dit een voordeel zijn. Zelf maak ik al jaren gebruik van NordVPN en simpele en makkelijke oplossing die ik ook nog eens op verschillende apparaten kan installeren. Ze hebben nu een mooie aanbieding waardoor het bijna een no-brainer is geworden. Klik hieronder op de afbeelding.
Belangrijkste kenmerken van Nord VPN:
- Geld-terug-garantie van 30 dagen waardoor je de VPN zonder risico kunt uitproberen voordat je de dienst koopt
- Je privacy is 100% GEGARANDEERD omdat er geen logs worden opgeslagen
- Keuze uit beveiligingsprotocollen: OpenVPN, L2TP, PPTP en SSTP
- Gevestigd buiten de inlichtingenallianties 5, 9 en 14 Eyes
- Meer dan 5400 servers in 59 landen (waaronder in Nederland)
Tips voor veilig internetten in het buitenland
Veilig internetten in het buitenland lijkt wellicht lastiger dan het in de praktijk is. Door altijd voor je eigen netwerk te kiezen, zijn de risico’s beperkt. Onderstaand vind je een aantal tips, die je helpen om veilig te internetten in het buitenland.
- Tip 1: zorg ervoor dat je mobiele telefoon, tablet en laptop over de laatste updates beschikken. Het maakt de kans op een hack kleiner.
- Tip 2: gebruik alleen een tablet, waar je bijvoorbeeld geen apps van banken op hebt staan, als je verbinding wilt maken met het WiFi-netwerk van je camping of hotel.
- Tip 3: maak alleen gebruik van websites met een beveiligde verbinding. Je herkent deze websites aan het slotje dat voor de URL van de website verschijnt.
- Tip 4: zorg dat je Bluetooth op je apparaten uitgeschakeld is als je gestopt bent met het gebruiken van een persoonlijke hotspot.
Conclusie: creëer altijd je eigen wifi-netwerk
In dit artikel las je meer over de risico’s aan het gebruik van een (beveiligd) draadloos netwerk in het buitenland. Om de risico’s op diefstal van gegevens of accounts tot een minimum te beperken, is het sterk aan te raden om altijd je eigen WiFi-netwerk op te zetten. Dit doe je door een persoonlijke hotspot aan te zetten op je telefoon, of door een MiFi-router te combineren met een losse simkaart. Zo heb je altijd veilig internet op je vakantiebestemming!
Hoe kom ik aan een simkaart voor mijn WiFi router?
Je kunt via deze speciale link: https://vriendendeal.simyo.nl/sim-only/z3cRT4 een sim only kaartje bestellen bij Simyo. Je krijgt dan automatisch 10 euro extra. Voor een prepaid ontvang je 5 euro.
Ok, dan zou ik eens bij bol kijken: https://tinyurl.com/chz6v2ms
Bedankt, dat is nog eens handig die vrienden deal! Zomaar 10 euro verdiend.