De Geocaching kaart, hoe haal je er alles uit

Ben je ook zo enthousiast over het concept geocaching? Je eerste zoektocht naar een fysieke schat begint op de online geocaching kaart. Deze kaart toont je alle caches die in jouw regio te vinden zijn.

Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten caches. Denk aan een traditionele schat, een multi-cache, een mysteriecache of bijvoorbeeld een earthcache. Naar welk type schat ga jij als eerste op zoek? In dit artikel vertel ik je meer over de werking van de geocaching kaart die je online vindt. 

Belangrijkste functies van de geocaching kaart 

Maak allereerst een gratis account aan op Geocaching.com; zonder account kun je de geocaching kaart niet bekijken. Daarbij zou je zonder account nooit het maximale uit de kaart halen; in je account wordt bijvoorbeeld bijgehouden welke schatten je al gevonden hebt. Op basis van deze informatie krijgen de gevonden schatten een smiley op de Geocaching kaart. Het helpt je het overzicht te behouden en voorkomt dat je meermaals op zoek gaat naar dezelfde schat. 

Onderstaand overzicht toont je de verschillende functies van de geocaching kaart op Geocaching.com. 

FunctieOmschrijving
SearchMet deze functie kun je specifiek naar geocaches zoeken in jouw regio. Kijk hierbij ook eens naar de verschillende filters die geboden worden. Ga je op zoek naar een traditionele cache, of juist naar een mysteriecache?  Overigens heeft ieder type cache z’n eigen symbool op de kaart. Het maakt het makkelijk om de verschillende soorten schatten van elkaar te onderscheiden. 
Pocket QueriesMet een Pocket Query is het mogelijk zelf een specifieke zoekopdracht samen te stellen, die je niet kunt creëren met de filters in de Search-functie. Zo kun je heel doelgericht naar specifieke caches zoeken. De lijst met caches die als gevolg van de Pocket Query ontstaat kun je downloaden en bijvoorbeeld op je telefoon zetten.  Let op: de functie Pocket Queries is uitsluitend beschikbaar voor premium leden. 
In- en uitzoomenDeze functie maakt het mogelijk om verder in te zoomen op een specifieke bosschage, een specifiek wandelpad, enzovoorts. 
Geocaches zoekenBij het in- en uitzoomen op de geocaching kaart zie je een nieuwe functie oppoppen om caches te zoeken in dit specifieke gebied. 
KaartsoortenJe hebt de mogelijkheid om te variëren in kaartsoorten. Maak bijvoorbeeld gebruik van de wegenkaart, een satellietkaart of een specifieke geocaching kaart. 

Symbolen op de Geocaching kaart 

Symbolen op de Geocaching kaart 

Eerder las je al dat er een blije smiley op de Geocaching kaart verschijnt, op het moment dat je een schat als gevonden markeert in je account. Deze blije smiley heeft een gele kleur. Markeer je een specifieke schat als niet gevonden, dan krijgt een teleurgestelde smiley een blauwe kleur. Een goede reden om later nog eens terug te keren naar deze plek! De caches met een grijs symbool hoef je niet meer te zoeken; deze zijn aangemerkt als niet beschikbaar. 

Daarbij hebben de verschillende soorten caches ieder een eigen symbool, wat het eenvoudig maakt om naar een specifiek type schat te zoeken tijdens een wandel- of fietstocht. 

Ook leuk: de caches die je zelf hebt toegevoegd krijgen een groene ster op de Geocaching kaart. Zo zijn ze eenvoudig terug te vinden!

Mysteriecaches op de kaart 

Populair zijn de mysteriecaches bij Geocaching. Deze schatten hebben een blauw rondje met een daarin een wit vraagteken als symbool op de Geocaching kaart. Het leuke aan een mysteriecache is dat je eerst een puzzel op moet lossen om de exacte GPS coördinaten van de schat te vinden. Het brengt enige uitdaging met zich mee, in vergelijking met bijvoorbeeld de traditionele schatten op de Geocaching kaart. 

Heb je het mysterie opgelost en de coördinaten gevonden? Voer deze in dat geval direct in op de cache overzichtspagina op Geocaching.com. Het symbool verandert nu van een blauwe bol met vraagteken naar een blauwe bol met een puzzelstukje. Logischerwijs zal ook de locatie hiervan veranderen. 

mysterie caches

Het invullen van de nieuwe coördinaten kan op 2 manieren gebeuren:

  1. via het pen symbooltje bij de coordinaten
  2. Via de solution checker van Geocaching zelf (Niet iedere mysterie heeft er een!)
Enter solved coordinates
Solution checker

Tips voor het gebruik van de geocaching kaart 

Maak het zoeken naar schatten op de Geocaching kaart makkelijker door een specifieke plaats in te voeren. Gebruik hier de zoekfunctie voor, waarbij je op basis van de grootte van een plaats verder in- en uit kunt zoomen. Het overzicht wat je vervolgens getoond krijgt, kun je verder inperken door gebruik te maken van de beschikbare filters. Mogelijk wil je op zoek gaan naar een specifiek type schat. 

Je kunt ook zoeken op specifieke soorten caches zoals hengelcaches of nachtcaches. Meestal worden deze naam de naam gebruikt.

Let op: het is afhankelijk van het type lidmaatschap (gratis of betaald) wat je hebt, welke filters beschikbaar zijn op de Geocaching kaart. 

Geocaches zoeken (Search geocaches)

Via deze functie rechtsboven aan, veranderd de kaart iets, nu zoek je alleen specifiek op de locatie die in beeld is van de kaart. Aan de rechterkant veranderd de kaart ook. Hier staan nu alle caches die in het geselecteerde gebied actief zijn. Het mooie van deze kaart is dat je ieder cache kan aanklikken er er specifieke informatie van deze cache te zien is.

specifieke cache op de kaart

Het mooie van deze functie vind ik dat ik snel alle caches van een route om de kaart kan zien en ook direct kan toevoegen aan een bestaande of nieuwe lijst. Zo kan ik mijn route voor de volgende dag al voorbereiden en direct naar de gps sturen.

Veelgestelde vragen over de geocaching kaart

Kan ik geocaches vinden in mijn omgeving?

De kaart op geocaching.com biedt een overzicht van alle geregistreerde caches wereldwijd. Door middel van filters kun je zoeken naar caches in jouw omgeving.

Is er een mobiele app voor de Geocaching kaart?

Ja, er is een gratis mobiele app voor zowel iOS als Android waarmee je gemakkelijk toegang hebt tot dezelfde informatie als wat beschikbaar is via de website met behulp van jouw smartphone of tablet – inclusief GPS-navigatie naar caches!

Hoe kan ik meer informatie krijgen over een specifieke geocache op de kaart?

Klik eenvoudigweg op het pictogram van de cache op de kaart om meer details over die specifieke cache te bekijken, zoals beschrijvingen, hints en recente logs van andere geocachers.

Misschien ook leuk om te lezen: Project-GC (alle statistieken over en voor Geocaching)

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *