Kajakken kan heel ontspannend werken! Geniet van de prachtige natuur om je heen, zwem af en toe een kort stukje en werk aan een mooie bruine kleur op armen en benen. Waarop moet je letten, wanneer je een kajak kopen overweegt?

Je kunt een kajak online bestellen, of deze in een fysieke winkel kopen. Het voordeel van het online bestellen van een kajak is het feit dat je doorgaans een ruimere keuze hebt. Zo vind je vrijwel zeker een kajak die aansluit op jouw wensen!

Voordat je op zoek gaat naar een geschikte kajak, is het raadzaam om voor jezelf te bepalen welke doelen je hebt. Gebruik je de kajak om af en toe een korte tocht te maken?

Of wil je de kajak gebruiken voor lange toertochten, waarbij je soms een volledige dag op het water zit? Dit is bepalend voor de keuze tussen een recreatieve kajak en een professionele toerkajak.

Een derde model kajak is de zeekajak. Dit model kajak gebruik je wanneer je regelmatig het open water betreedt.

Factoren die bepalen welke kajak geschikt is

Wanneer je de aankoop van een kajak overweegt, zijn er verschillende eigenschappen op basis waarvan de boten met elkaar vergeleken kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de lengte van de kajak, die bepaalt hoe snel je hiermee kunt varen.

Over het algemeen geldt dat een langere kajak sneller is dan een compact model. Een korte kajak ken je wellicht uit video’s waarbij op wild water gevaren wordt. Deze modellen zijn veel wendbaarder dan de langere varianten. 

Naast de lengte van de kajak speelt ook de breedte hiervan een bepalende factor. Des te smaller een kajak is, des te sneller kun je hiermee varen.

Houd er echter rekening mee, dat een iets breder model stabieler in het water ligt. Zeker wanneer je voor het eerst een kajak koopt, is het raadzaam om voor een breder model te kiezen met een beperkte lengte. Deze zijn het makkelijkst te besturen!

Ruimte voor bagage in de kajak

Een recreatieve kajak is doorgaans bedoeld voor korte tochten op het water. Deze modellen hebben geen compartimenten of slechts een kleine ruimte om bagage mee te kunnen nemen. Kies je daarentegen voor een professionele zee- of toerkajak, dan heb je de mogelijkheid om bagage in waterdichte compartimenten op te slaan.

Denk bijvoorbeeld aan een tent, extra kleding, enzovoorts. In een recreatieve kajak kun je een waterdichte ton meenemen voor je mobiele telefoon, een camera, enzovoorts.

Gewicht van de kajak

De snelheid van een kajak wordt niet alleen bepaald door de lengte en breedte hiervan. Ook het gewicht van de kajak speelt een rol. Des te zwaarder een kajak is, des te dieper zal deze ook in het water liggen. Dit betekent dat de kajak met een hogere weerstand te maken krijgt tijdens het varen, wat van invloed is op de snelheid van het vaartuig. Andersom zorgt een diepere ligging van de kajak in het water voor meer stabiliteit. Iets wat zeker voor een beginnende gebruiker van de kajak een voordeel is.

Aantal personen in de kajak

Niet onbelangrijk bij een kajak kopen is het aantal personen wat plaats kan nemen in de kajak. Over het algemeen heb je de keuze uit een kajak voor één of twee personen. Er zijn ook modellen die plek bieden aan drie personen.

Wist je dat er zelfs modulaire modellen zijn? Bij deze modellen bepaal je voor vertrek hoeveel zitplekken je meeneemt onderweg door de verschillende elementen aan elkaar vast te klikken.

Kajak Kopen

Cockpit met een spatzeil

Sommige kajaks zijn voorzien van een kleine cockpit met spatzeil. Zeker wanneer je op open water vaart of te maken hebt met golfslag, is het gebruik van zo’n spatzeil aan te raden.

Het helpt je te voorkomen dat je kleding al snel nat wordt, of dat er veel water in de boot komt te staan. Er zit een verschil in het formaat van de cockpit. Een klein formaat cockpit helpt je makkelijker te manoeuvreren en de balans te houden bij ruige omstandigheden. Andersom helpt een ruime cockpit je eenvoudig in- en uit te stappen.

Vergelijk de romp van de kajaks

Een factor die apart bekeken moet worden bij een kajak kopen is de romp van het vaartuig. In de basis heb je hierbij keuze uit een ronde, platte en V-vormige romp. De vorm van de romp bepaalt hoe stabiel de boot in het water ligt. Des te vlakker de romp van een kajak is, des te stabieler ligt deze in het water. Dit betekent dat de boten met een vlakke romp het meest geschikt zijn voor recreatieve gebruikers van de kajak.

Wil je de kajak gebruiken voor langere tochten, dan is een model met ronde romp het meest geschikt. Deze kajaks liggen net als de modellen met een vlakke romp stabiel in het water, maar zijn doorgaans net iets sneller.

Dit valt te verklaren door het feit, dat je onderweg minder last van de weerstand die het water de kajak biedt hebt. Hierdoor vaar je niet alleen sneller, maar kost het je daarbij minder energie ten opzichte van kajaks met een vlakke romp.

Op open water zijn de boten met een V-vormige romp de beste keuze. Hoewel de stabiliteit van deze kajaks minder groot lijkt te zijn dan bij een platte en ronde romp, zijn deze kajaks het beste bestand tegen golfslag. Op het moment dat je om dreigt te slaan door de heftige golven op het open water, helpt de V-vormige romp je de stabiliteit terug te vinden. 

Kajak Rompvormen
© OutdoorOnly.nl

Materiaal waarmee de kajak gemaakt is

Tot slot is het raadzaam om naar het materiaal te kijken, waarvan de kajak gemaakt is. Een opblaasbare kajak wordt vaak van PVC gemaakt, terwijl de sportieve modellen gemaakt worden van kevlar of composiet. In de meeste gevallen zullen recreatieve kajakkers kiezen voor een model van polyethyleen of polyester. Datzelfde geldt voor kajakkers die lange toertochten willen maken met hun kajak.

Polyethyleen biedt het voordeel dat het materiaal goed bestand is tegen een stootje en zeer langzaam slijt. Zo heb je een lange tijd plezier van je nieuwe kajak! Ten opzichte van polyethyleen biedt polyester het voordeel dat het lichter en gladder is.

Zo ervaar je onderweg minder weerstand, wat het varen makkelijker maakt. Nadeel van polyester is echter dat dit materiaal duurder is dan een kajak van polyethyleen.

Heb jij nog tips voor het aanschaffen van een kajak? Of ben je op zoek naar eentje? Laat het hieronder weten en we zetten ook jouw tips erbij of geven je advies over het kopen van een kajak.