Kamperen in de hitte: hoe houd je de tent en jezelf koel?

Veel mensen zien kamperen tijdens de vakantie als een vorm van optimaal ontspannen. De camping geeft hen vrijheid, biedt de rust en ruimte om bij te komen na een periode hard te hebben gewerkt, enzovoorts.

Daarbij vermaken je kinderen zich vaak goed, door de nieuwe vriendjes en vriendinnetjes die ze op de camping maken. Op een camping is dit over het algemeen makkelijker, dan vanuit een appartement of bijvoorbeeld een hotelkamer. Wat zijn voor jou redenen om in de zomermaanden naar een camping in eigen land of het buitenland te trekken? 

Hoewel kamperen talloze voordelen biedt, brengt het ook uitdagingen met zich mee. Hoe houd je de tent koel op warme zomerdagen? Een warme tent maakt het vaak lastig om in slaap te komen, of zorgt dat je al vroeg in de ochtend wakker bent.

Het biedt je het voordeel dat je nog veel uit de dag kunt halen, maar is wellicht niet hetgeen je wenst als je bij wilt komen van een drukke periode. In dit artikel zetten we een aantal handige tips voor je op een rijtje om je tent en jezelf koel te houden!

Zorg voor een goede luifel met uv-bescherming

Een van de manieren om de tent koel te houden, is het gebruik van een goede luifel. Kies bij voorkeur voor een luifel met UV-bescherming. In plaats van een luifel zou je ook gebruik kunnen maken van een partytent, die je over de tent plaatst. Op deze manier creëer je schaduw, waarmee de temperatuur in de tent relatief laag zal blijven. Houd er rekening mee, dat de meeste luifels de warmte in geen geval volledig bij de tent vandaan zullen houden.

Tip: zoek ook op de camping naar een plek waar je enige schaduw hebt. Denk bijvoorbeeld aan een kampeerplek met veel bomen! Op sommige campings in het buitenland worden plekken geboden, waar standaard een luifel staat om je tent onder te plaatsen. Onder meer in vakantielanden als Italië, Spanje en Frankrijk zijn dergelijke kampeerplekken populair.

Een uitstapje doen op een hete dag

Uiteraard mogen dagjes weg niet ontbreken als je op vakantie bent. Zo zijn tripjes naar een nabijgelegen stad, wandelen door de bergen of lekker struinen door oude dorpjes favoriete bezigheden. Het liefst doe je dit op koele momenten, maar dan verlies je een deel van de dag waarop het warm is en dat is zonde.

Een goede oplossing hiervoor is een koelvest. Deze leg je even in het water en hang je op een hangertje te drogen en daarna is deze klaar voor gebruik. Je hebt op die manier tot wel 72 uur verkoeling. Het koelvest zorgt voor een afkoeling van wel 15 graden Celsius ten opzichte van de omgevingstemperatuur. Natuurlijk is het koelvest ook te gebruiken als het op de camping ook nog heet is.

Verkoeling voor je kinderen in een klein zwembad

Kies je voor een kleinschalige camping zonder zwembad? In dat geval kan het lastig zijn om verkoeling te vinden gedurende de warme zomerdag. Neem een koude douche om af te koelen en zoek de schaduw op. Een tarp kan je helpen om zelf een schaduwplek te creëren rond je tent!

Ook leuk is een klein zwembadje voor je kinderen. Zij kunnen hier heerlijk in spelen en zullen minder last hebben van de warmte. Deze zwembaden zijn vaak al voor een paar tientjes te bestellen. Het is slim om het zwembad al in Nederland te kopen, gezien de prijzen hiervan aan de toeristische kust of op een camping doorgaans veel hoger liggen. 

Tip: zorg dat je het zwembad aan het eind van de dag onder je eigen luifel plaatst, of zet deze tegen de tent aan. Je voorkomt zo dat mensen in de avond over het zwembad kunnen struikelen als het donker is.

Neem een kleine koelkast of een goede koelbox mee

Verkoeling vind je ook in de vorm van gekoeld drinken. Het is erg duur om je koude drankjes steeds bij de bar van de camping te kopen! Neem daarom een goede koelkast of een koelbox mee. Een camping koelbox is niet alleen prettig voor op de camping, maar komt ook van pas tijdens een dagje op het strand in de buurt.

Er zijn verschillende koelkasten te koop voor op de camping. Deze zijn compact en licht van gewicht, wat het heel eenvoudig maakt om ze mee te nemen! Ze bieden vaak plek voor minimaal zes tot achter flessen drinken. Uiteraard kun je ze ook gebruiken voor andere houdbare etenswaren. 

Bij de meeste koelboxen heb je koelblokken nodig om je drinken koel te houden. Je kunt echter ook voor een koelbox op elektra kiezen. Deze modellen hebben veel weg van een koelkast, met het verschil dat een elektrische koelbox doorgaans lichter is en een handvat heeft. Daarbij zijn deze elektrische koelboxen soms ook op te laden met de aansluiting in je auto. Ideaal voor onderweg!

Tip: op het strand kun je flessen drinken aan het begin van de dag ingraven in zee. Het koude zeewater zorgt ervoor dat de flessen gekoeld worden. Houd de flessen wel goed in de gaten, om te voorkomen dat deze meestromen met het water!

tent en coolbox

Tenten met een speciale isolerende laag

Naast de mogelijkheid om zelf een beschermende laag over je tent te creëren met een luifel of partytent, kun je voor een speciale tent kiezen met een isolerende laag. Onder meer Quechua biedt deze tenten aan. De isolerende laag houdt de warmte langer buiten, waardoor je minder snel uit de tent brandt in de ochtend.

Een ander voordeel van deze laag is de verduisterende werking hiervan. Zo blijft het niet alleen langer koel in de tent, maar is het ook tot later in de ochtend donker.  

Gebruik een airco in de caravan of camper

Vergelijkbaar met het meenemen van een koelkast naar de camping, is het meenemen van een mobiele airco. De mobiele airco zal in een tent weinig effect hebben, maar komt wel van pas in de caravan of camper! Net als koelkasten voor op de camping, zijn ook deze mobiele airco’s licht van gewicht en daardoor makkelijk te verplaatsen.

Voor een paar honderd euro schaf je een dergelijke airco aan, waarmee je de caravan ook in het zuiden van Frankrijk of Spanje koel kunt houden. 

Tip: kijk goed of een mobiele airco geschikt is voor het gebruik op de camping! Deze modellen verbruiken minder stroom dan de airco’s die in huis gebruikt worden. Zo belast je het stroomnet op de camping minder intensief.

Heb je zelf nog tips of ideeën om het hoofd koel te houden tijdens het kamperen? Laat het dan in de reacties hieronder weten, ik ben zeer benieuwd. Is het een goeie tip zetten we deze er zeker tussen, als je ook nog een foto mee kunt sturen is het helemaal super natuurlijk. Laten we eens kijken hoeveel tips we kunnen verzamelen!

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Een reactie op "Kamperen in de hitte: hoe houd je de tent en jezelf koel?"

  1. Richard Richard schreef:

    een airco in de tent is zeker geen optie ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *