kamperen

Alles wat je moet weten voor een succesvolle kampeervakantie

Iedereen moet het op z’n minst één keer in zijn of haar leven hebben meegemaakt: kamperen. Ervaren hoe het is om helemaal op te gaan in de natuur, je over te geven aan de primitieve manier van leven en ontsnappen aan het drukke leven van thuis. Voordat je daadwerkelijk in je tentje zit, op de camping of in the middle of nowhere, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder lees je over welke soorten vormen van kamperen er zijn en wat de onmisbare bagage is die je mee moet nemen. Ook krijg je 3 cruciale tips die ervoor zorgen dat alles zo vlekkeloos mogelijk verloopt. Lees snel verder!

Verschillende soorten kamperen

Kamperen is een breed woord. Op allerlei verschillende manieren is het mogelijk, van basic tot luxe en van in een tent tot in een camper. Iedere manier heeft zo z’n voor- en nadelen. Vraag jezelf vooral af wat je precies wilt. Ga je voor een vaste standplaats of wil je meerdere plekken zien tijdens je vakantie en heb je een camper nodig? Wil je helemaal overgeleverd zijn aan de natuur of ga je toch liever voor wat luxe? De luxere vorm vindt je bijvoorbeeld op een glamping. Dit zijn campings met gemeubileerde tenten. Daar tegenover staat kamperen in een tent midden in de natuur, waarbij je zonder elektriciteit je eten kookt op een gasstelletje. Ook kun je kiezen voor kamperen op een camping in een caravan, vouwwagen of blokhut. Voor ieder wat wils!

Wat heb je nodig?

Als we uitgaan van de basis van kamperen, met een tent in de natuur, dan heb je niet zomaar allerlei spullen voorhanden. Je zult dus het één en ander zelf mee moeten nemen. Als je zeker wilt zijn dat je goed bepakt en bezakt op reis gaat, kijk dan eens op internet naar inpaklijsten voor kampeerders. ANWB bijvoorbeeld heeft zo’n lijst. Als je de complete lijst volgt, dan ben je er 100% zeker van dat je echt alles bij je hebt. Voorbeelden van spullen op die lijst waar je misschien niet zo snel aan zou denken, zijn knijpers, een waslijn, opklapbare stoel en tafel (je wilt per slot van rekening niet de hele dag op de grond zitten) en keukengerei. Zorg voor een gasstelletje, borden en bestek. Voor een betere nachtrust zijn anti-insectenspray, oordoppen en een oogmasker aanraders. Denk verder aan extra slippers, een draagbare radio, kaartspelletjes, lucifers, vuilniszakken en nog veel meer.

Drie belangrijke tips voor succesvol kamperen

1. Omgeving

Besteed wat tijd aan het uitzoeken van de camping of het gebied dat bij je past. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, wanneer je als kinderloos stel op zoek bent naar rust en ineens op een camping vol gezinnen en animatieteams terecht komt, of per ongelijk op een nudistencamping beland zonder dat je dat wist. Een handige website en app die je daarbij kunt gebruiken is CampingNavigator. Hierop staan maar liefst 8000 campings in Europa in alle vormen en maten. Er zal vast wat voor je bijzitten. Bekijk ook of er in de buurt van de kampeerbestemming opties zijn voor interessante uitjes of wandelroutes. Af en toe iets leuks ondernemen is beter dan iedere dag rond de tent te blijven hangen, zeker op regenachtige dagen.

2. Tent

De basis van het kamperen is natuurlijk de tent. Heel belangrijk is het dus dat je gaat voor de juiste. Dit is afhankelijk van het aantal mensen waarmee je op vakantie gaat. Vraag je daarnaast af van wat voor materiaal je je tent wilt hebben, ga je voor polyester of katoen? Ga ook zeker niet voor een te klein formaat. Je zult altijd zien dat je meer bagage meeneemt dan je van te voren plant. Dat zul je allemaal in de tent kwijt moeten en een beetje bewegingsvrijheid is ook fijn. Als het voor jou de eerste keer is dat je gaat kamperen, is het slim de tent thuis alvast eens op te zetten. Dit voorkomt veel stress wanneer je eenmaal op vakantie bent. Controleer altijd goed de grond waar je je tent neerzet op scherpe voorwerpen en stenen. Kies van te voren ook een comfortabele slaapmat en slaapzak uit. Of neem natuurlijk gewoon je eigen dekbed mee. Een laatste handige tip voor wanneer je je tent op gaat zetten, is goed kijken waar de zon op komt. Zorg dat je tent in de ochtend in de schaduw staat, anders wordt je gegarandeerd wakker in een sauna.

3. Elektriciteit en voedsel

Op de meeste campings bestaan er aansluitingen voor elektriciteit. Wel moet je er mee rekening houden dat deze aansluiting niet dezelfde is als thuis. De stoppen kunnen gemakkelijker doorslaan of er is een aangepast wattage nodig. Wanneer je midden in de natuur kampeert, heb je natuurlijk helemaal geen elektriciteit. Neem daarom een campingpitje mee die werkt op gas of batterijen. Neem vanuit huis niet te veel, maar wel een kleine voorraad eten mee. Denk bijvoorbeeld aan maaltijden die je gemakkelijk kunt opwarmen, zoals soep of ander eten in blik. In je tent heb je geen koelkast, dus stop je etenswaren zoveel mogelijk in een koelbox. Vul ruimtes aan met kleding, zodat de warmte er niet bij kan. Wanneer je zó back to basic wilt kamperen dat je niet over een koelbox beschikt, ga dan voor de meest primitieve oplossing en die is je eten goed verpakken en onder de aarde begraven.

Hopelijk ben je nu verzekerd van een succesvolle kampeervakantie! Heb je toch nog meer inspiratie of tips nodig vergeet dan zeker niet om de reisverslagen te lezen in ons outdoor magazine.