Kampeerspullen

Het plezier van kamperen

Kamperen is al jaren een favoriete vakantiebesteding van mensen over de hele wereld. Niet gek natuurlijk, van een wekenlange survivaltocht tot luxueuze glamping, je kunt je uitrusting en bestemming oneindig aanpassen aan je persoonlijke wensen en, niet onbelangrijk, je budget! Loop een gemiddeld sportwarenhuis binnen en je verkijkt je op alle mogelijke attributen die er worden aangeboden, alles om jouw kampeerervaring zo comfortabel mogelijk te maken.

Het kampeerdersdilemma

Nu is er natuurlijk één groot kampeerdersdilemma en dat is dat je niet al die handigheidjes mee kan nemen op reis. Zeker als je met het openbaar vervoer, op de fiets, motor, of te voet reist en alleen een rugzak of zijtassen kan meenemen is het van belang dat je voorafgaand aan de reis de juiste keuze maakt in je uitrusting.

Voor sommigen is het voorbereiden van de kampeertrip deel van het plezier, anderen worden geplaagd door keuzestress. Is er naast de essentialia, zoals tent, slaapzak, luchtbed en rugzak nog wel ruimte voor extra kampeerspullen? En hoe ga je kiezen tussen de alleen al honderden soorten tenten die worden aangeboden? En wat denk je van die extra spullen die je eventueel nodig hebt in de herfst of winter zoals thermo ondergoed.

Essentiële kampeerspullen

Omdat iedere kampeertrip anders is heb je voor verschillende reizen ook verschillende spullen nodig. Als glamping je ding is hoef je bijna niets zelf mee te nemen, op een glampinglocatie staat je (ruime) tent, met koelkast, kookplaten en opgemaakte bedden voor je klaar. Superrelaxed, maar de echte kampeerder haalt daar natuurlijk zijn neus voor op. Die wil terug naar de natuur, vanuit de tent nachtelijke geluiden horen bij het in slaap vallen en misschien zelfs in meer of mindere mate op zichzelf aangewezen zijn om te overleven.

Wel heb ik altijd een of meerdere energierepen bij me. Deze zijn makkelijk mee te nemen en vullen ook goed. Een caravan of camper is daarentegen dan weer ideaal als je alle gemakken van thuis bij je wil hebben, maar wel graag zelf bepaalt wáár je daarvan geniet.

Kamperen

Tent en slaapspullen

Voor deze meer standaard kampeerreizen zijn er natuurlijk wel essentials. Een goede tent die gemakkelijk is op te zetten en op te vouwen, slaapmat of matras en slaapzak zijn het begin. Let bij je keuze op de temperatuur van je bestemming en zorg dat je tent, voortent, tarp of vouwwagen UV-bescherming biedt!

Ook in bewolkt gebied kun je zonschade oplopen en dit kan je veel energie kosten, zeker als je kampeertrip gepaard gaat met lange hikes of fietskilometers. Ga je te voet dan is een comfortabele rugzak van levensbelang, zorg altijd dat je hem met gewicht past voordat je op reis gaat. Let bij je bagage op waterbestendigheid, vakjes en veilige sluitingen.

Powerbank op zonne-energie

Ga je op reis naar een afgelegener gebied waar je minder snel stopcontacten tegenkomt, denk dan ook zeker aan een powerbank, eventueel op zonne-energie. Deze klik je aan je rugzak of op je fiets en je kunt je telefoon of tablet ermee opladen wanneer je wil, ook ‘s avonds of ‘s nachts. Een werkende telefoon kan levensreddend zijn in geval van nood, natuurlijk om hulp in te schakelen of zodat hulpdiensten met behulp van GPS je locatie kunnen traceren. Safety first!

Bij camper, caravan of vouwwagen kun je kijken voor een draagbaar zonnepaneel die je gemakkelijk op je dak kunt installeren, zodat je overdag altijd elektriciteit in je unit hebt. Heb je onze review van de Xiaomi powerbank al gezien?

EHBO-doos

Over veiligheid gesproken, vergeet geen EHBO-kit mee te nemen. Je hebt harde koffers voor bijvoorbeeld in de auto of caravan, maar ook zachte, lichtgewicht etuis in handzaam formaat. Als je hem zelf niet nodig hebt bestaat altijd nog de kans dat je er iemand die je op je reis tegenkomt mee van dienst kunt zijn.
TIP: Bestel hier direct je EHBO KIT, voor de prijs hoef je het niet te laten, al vanaf 2,49!

Opvouwbare jerrycan

Je hebt bij je tent of vouwwagen misschien niet altijd schoon drinkwater in de buurt. Daarvoor kun je een opvouwbare jerrycan aanschaffen. Tijdens je reis neemt het weinig ruimte en gewicht in, maar je kunt er soms wel 30 liter in bewaren als je op je rustplaats bent. Een jerrycan hoef je dan maar één keer te vullen in plaats van constant heen en weer te lopen naar een waterbron, wat ook als je ‘s nachts wakker wordt met dorst heel handig is.

Koken op je kampeertrip

Dan kom je aan bij secundaire benodigdheden. Kook je iedere dag je zelfgevangen vis op de barbeque of ga je iedere dag uit eten dan heb je niet per se een gaspitje nodig. Toch is het een heerlijk begin van een nieuwe dag om ‘s ochtends vroeg een kop thee of koffie bij de tent te kunnen drinken. Heb je meer ruimte en kook je graag vers dan zijn er zelfs gehele opvouwbare buitenkeukens te koop. Vergeet ook zeker niet een drinkfles (of twee) mee te nemen. Altijd makkelijk voor op de camping en onderweg!

Gasflessen en opzetstuk

Er kan behoorlijk prijsverschil zitten tussen gasflessen, afhankelijk van het merk en de grootte die je kiest. Let op dat het opzetstuk dat je aanschaft ook daadwerkelijk op je gasfles past! Pro-tip: als je niet veel ruimte hebt en niet zeker bent of je genoeg gas bij je hebt om mee te koken, doe dan zuinig aan en haal je pannetje eten eerder van het vuur af om na te garen. Pannen kun je van thuis meenemen, maar er zijn ook prima ruimtebesparende, aluminium pannetjes en bestek te koop bij het kampeerwarenhuis of online.

Laatste tips

Als je voor het eerst gaat kamperen kun je nogal overweldigd zijn door alle mogelijke benodigdheden. Maak van tevoren een lijstje en oriënteer je eerst een aantal keer in een warenhuis. Kijk zeker achteraf ook of je dingen gemist hebt voor eventueel een volgende reis. Veel kampeerplezier!

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Volg ons op YouTube en Win!

Klik op onderstaande knop 👇