Kamperen bij de boer

Het weidse van de landerijen, de typische boerengeur uit de koeienstal en het vrijblijvende van kamperen bij de boer spreekt mij al jaren aan. Geen camping met een uitgebreid animatieprogramma voor de kinderen, maar heerlijk ontspannen en genieten van de rust en ruimte die een boerencamping mij biedt. Heb jij kamperen bij de boer al eens overwogen? Op deze pagina lees je hier meer over.

Welke activiteiten zijn er?

Op een boerencamping ben je verzekerd van een warm welkom. Is het niet door de eigenaar van de minicamping, dan is het wel door de dieren die je er vindt! Een boerencamping kenmerkt zich door de rust en ruimte die het haar bezoekers biedt. Zoals je reeds las, vind je er over het algemeen geen uitgebreide animatieprogramma’s voor kinderen. Dat betekent overigens niet, dat er helemaal geen mogelijkheden zijn om te spelen. Een boerencamping beschikt in veel gevallen over een simpel speelveld met bijvoorbeeld een volleybalnet of twee doelen om te kunnen voetballen.

Juist het ontbreken van een druk animatieprogramma of bijvoorbeeld een groot zwembad, maakt dat kamperen bij de boer je een onbezorgd gevoel geeft. Hoewel alles erop gericht is om je tot rust te laten komen, worden er regelmatig activiteiten aangeboden op een boerencamping. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om te kijken hoe kaas gemaakt wordt bij een kaasboerderij. Kinderen kunnen af en toe meelopen met een boer, om bijvoorbeeld met eigen ogen te zien hoe de geiten en koeien gemolken worden. Wanneer zij geluk hebben, mogen ze hier zelfs bij helpen. 
In het voorjaar worden onder meer de schapen geschoren. Het is een typische activiteit voor op de boerencamping. Je mag kijken hoe het scheren van de schapen in z’n werk gaat en wat er vervolgens met de wol gedaan wordt. Vergeet de wol niet even aan te raken! Het is voelt heel anders, dan wanneer het eenmaal verwerkt zit in je kleding of sjaal.

Fietsen in de buurt van boerencampings

Het weidse wat de omgeving van een boerencamping je biedt, ervaar je niet alleen op de camping zelf. Het loont om je fietsen mee te nemen bij het kamperen bij de boer, of deze aldaar te huren. Zo heb je alle gelegenheid om de omgeving verder te verkennen. Ook wandelen in de buurt van een boerencamping is vaak goed mogelijk.

Naast fietsen en wandelen zijn er vaak nog verschillende andere outdoor activiteiten mogelijk in de omgeving van een boerencamping. Huur bijvoorbeeld kano’s om te gaan varen op het water, kies voor een gemotoriseerd vaartuig of huur bijvoorbeeld elektrische scooters om de omgeving te verkennen.

Kamperen Boer

Bij welke boeren kan ik kamperen?

Kamperen bij de boer kan op tal van verschillende boerderijen in Nederland. Het betekent overigens niet, dat je in de tuin bij een boer kampeert. In de basis is een boerencamping hetzelfde als een familiecamping met uitgebreid animatieprogramma en een zwembad. Wel is kamperen bij de boer voornamelijk populair in Nederland. In het buitenland zie je dit veel minder vaak. Zoek online eens naar de boerencampings bij jou in de buurt. Wellicht is het leuk om op een van deze campings een weekend te gaan staan met je caravan of tent.

Kamperen bij de boer door heel Nederland

Het leuke aan kamperen bij een boer? Dit kan door heel Nederland! Immers, Nederland kent honderden boerenbedrijven die zich verspreid hebben over het land. Waar men in Groningen en Drenthe druk is met het produceren van melk en bijvoorbeeld het telen van aardappelen, kent men in het kustgebied rond Hillegom voornamelijk de kassen waar groente gekweekt wordt.

Aanrader voor kinderen?

Hoewel een boerencamping vaak nauwelijks luxe biedt, kan het ook met kinderen leuk zijn om te kamperen bij de boer. Je kinderen hebben hier geen zwembad of animatieprogramma, maar leren ontzettend veel over het leven op de boerderij. In het bijzonder wanneer je voor een boerencamping kiest, waar je kinderen de mogelijkheid hebben om mee te kijken met de activiteiten die een boer gedurende de dag onderneemt. Het melken van de koeien, het scheren van de schapen, wandelen met alpaca’s en bijvoorbeeld het oogsten van fruit en groente zijn hier voorbeelden van.

Tegelijkertijd zijn je kinderen aangewezen op elkaar of op de andere kinderen op zo’n boerencamping. Het maakt dat ze veel sneller vriendjes en vriendinnetjes zullen maken, dan wanneer je voor een grote, massale camping kiest. Zo zal een bezoek aan een boerencamping ook door je kinderen als iets positiefs worden ervaren. Een derde reden die maakt dat een boerencamping geschikt is voor kinderen, is de kleinschaligheid hiervan. Niet alleen in de luxe en het aantal kampeerplekken, maar ook in het oppervlak. Je houdt altijd zicht op je kinderen! Zeker wanneer je kinderen nog erg jong zijn, is dit ontzettend prettig.

Kamperen bij de boer in Europa

Eerder las je al dat de boerencampings met name in Nederland erg populair zijn. In het buitenland zijn de campings in opkomst, maar is de populariteit ervan minder groot. Het maakt dat je voor de leukste boerencampings het beste in eigen land kunt blijven. Dit komt overigens ook door het feit, dat de bedrijvigheid van boeren in andere Europese landen hele andere vormen kent dan in Nederland.

Een goed alternatief voor een boerencamping in een ander Europees land, is een minicamping. Zo’n minicamping ligt lang niet altijd in de buurt van een boerderij, maar heeft wel dezelfde sfeer. Het is er, zoals de naam van dit type camping al doet vermoeden, klein en knus. Je hebt voortdurend zicht op je kinderen, de sfeer is er aangenaam en je kinderen zijn aangewezen op de andere kinderen op de camping. Het maakt dat ze snel nieuwe vriendjes hebben gemaakt!

Conclusie: kamperen bij de boer is leuk!

Kamperen bij de boer bezorgt jou en je gezin een unieke ervaring! De boerencamping biedt je alle ruimte om volledig en onbezorgd tot rust te komen tijdens je vakantie. Daarbij kan een vakantie op zo’n boerencamping erg leerzaam en leuk zijn voor je kinderen. Het ontbreekt er vaak aan een uitgebreid animatieprogramma, maar je kinderen hebben er wel de mogelijkheid nieuwe vrienden te maken en mee te kijken met het leven op de boerderij. Ga bijvoorbeeld in het voorjaar kamperen bij de boer, om te zien hoe de schapen geschoren worden. Of kies voor kamperen bij de boer in de zomer, om naar het oogsten van de gewassen te kijken met je kinderen. In Nederland zijn er tal van mogelijkheden, wanneer je wilt kamperen bij de boer! Wees op tijd met het boeken van je vakantie, want het aantal plekken bij deze boerencampings is vaak beperkt.

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Volg ons op YouTube en Win!

Klik op onderstaande knop 👇