Ga je graag voordelig op vakantie? Dan is kamperen sowieso al één van de beste opties. Ten opzichte van bijvoorbeeld een hotel is het op een camping vaak een stuk voordeliger overnachten. Maar, wat kost kamperen nou precies? Wat kost een camper huren? Met welke kosten moet je op de camping rekening houden? En wat kost bijvoorbeeld een overnachting op een camping? Stuk voor stuk vragen waar je in dit artikel een antwoord op gaat vinden.
Wat kost kamperen?
Wat de kosten voor het kamperen bedragen, is grotendeels van je eigen voorkeuren afhankelijk. Het gaat hierbij namelijk niet alleen om de kosten óp de camping, maar ook om alle bijkomende kosten. Een overzicht van alle kosten, inclusief toelichting, vind je hieronder.
Hoe ga je kamperen?
Ten eerste moet je goed kijken naar de manier waarop je gaat kamperen. Kies je ervoor om in een tent te overnachten? Dan betaal je relatief weinig geld; de plek die op een camping voor een tent vrijgehouden moet worden, is immers erg klein.
Ga je met een caravan of camper? Dan moet je met iets hogere kosten rekening houden. Dit heeft puur te maken met de afmetingen van de kampeerplek. Als je met een caravan gaat, staat overigens niet alleen de caravan op deze kampeerplek. Op veel campings moet je hier óók direct je auto parkeren.
Kosten voor een overnachting op een camping
Wil je in het hoogseizoen samen met je partner en 2 kinderen naar een camping toe gaan? Als je voor een camping in Nederland kiest, betaal je gemiddeld 36,31 per overnachting. In dit bedrag vallen ook de elektra en de toeristenbelasting.
Geef je de voorkeur aan het buitenland? Als je naar Frankrijk toe gaat, kun je rekening houden met een bedrag van 38,90 euro. Spanje is daarentegen iets duurder; daar ligt de gemiddelde overnachtingsprijs op 45,74 euro. Wil je graag van het heerlijke campingleven in Italië genieten? Dan kun je uitgaan van een gemiddelde prijs van 53,93 euro per overnachting.
Wil je het graag echt zo voordelig mogelijk houden? Dan kun je eens kijken naar de voormalige Balkan landen. In Bosnië kost een overnachting op een camping gemiddeld 16,39 euro. Goedkoper ga je het niet vinden, maar in dat geval moet je uiteraard wel helemaal naar Bosnië toe rijden.
Let op: het is goed mogelijk dat de campingovernachtingen duurder of goedkoper zijn geworden. Bovenstaande bedragen vormen in ieder geval het gemiddelde per (populair) vakantieland.
Kosten per camping
Het is goed om te weten dat de kosten per camping behoorlijk uiteen kunnen lopen. Sommige campings rekenen bijvoorbeeld 50 euro per overnachting, terwijl nabijgelegen campings slechts 40 euro per overnachting rekenen. Waar dit verschil vandaan komt? Simpel: elke campingeigenaar is in staat om zelf de tarieven te bepalen.
De luxe van de camping speelt hier wel een cruciale rol bij. Gaat je voorkeur uit naar een luxe camping met prachtig sanitair, zwembaden en restaurants? Dan is dit uiteraard in het kostenplaatje terug te zien.

Kosten voor de reis zelf
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, lopen de overnachtingskosten van land tot land uiteen. Als je op kampeervakantie gaat, moet je echter niet alleen met de overnachtingskosten houden. Nee, de reiskosten zijn net zo cruciaal. Je moet tijdens je reis met verschillende kosten rekening houden:
- Brandstofkosten: als je bijvoorbeeld naar het Gardemeer toe gaat, rijd je al meer dan 1100 kilometer. Mocht je nóg zuidelijker gaan, loopt het totaal aantal kilometers behoorlijk ver op. Voor al de kilometers moet je uiteraard de brandstofkosten betalen. Met name als je ver weg op vakantie gaat, kunnen de brandstofkosten behoorlijk hoog oplopen.
- Tolkosten: ga je naar bijvoorbeeld Frankrijk, Italië of Oostenrijk toe? Dan moet je ook met tolkosten houden. Het gaat hierbij niet altijd om tolkosten die je bij een tolpoortje moet betalen. Nee, voor sommige landen heb je een speciaal vignet nodig. Dit vignet kun je ter plekke kopen, maar kun je ook bij de ANWB kopen.
- Eten en verblijf onderweg: tijdens je reis naar de camping wil je uiteraard ook eten en drinken. Dit klinkt wellicht als een onschuldige kostenpost, maar deze kosten kunnen hoog oplopen. Uiteraard heb je hierbij zelf de touwtjes in handen. Wil je tijdens je reis graag overnachten? Dan moet je goed rekening houden met de verblijfkosten.
Kosten voor de camper of caravan
Trek je er graag met je camper of caravan op uit? Dan moet je met extra kosten rekening houden:
- Aanschafkosten: voordat je op vakantie kunt gaan, heb je uiteraard wel een tent, vouwwagen, camper of caravan nodig. De aanschafkosten kunnen behoorlijk hoog oplopen, maar dit is wel afhankelijk van je eigen voorkeuren.
- Onderhoudskosten: een caravan of camper heeft uiteraard onderhoud nodig. Des te meer kilometers je met de caravan/camper rijdt, des te vaker het voertuig onderhouden moet worden. Hierbij moet je ook rekening houden met de aanschaf van nieuwe banden en eventuele reparaties.
- Afschrijving: met name bij een camper moet je rekening houden met de afschrijving. Elke kilometer die je met de camper rijdt, zorgt voor een (minimale) waardevermindering. Bij een caravan gaat het hierbij met name om de leeftijd van de caravan. Des te ouder je caravan wordt, des te minder deze waard wordt.
- Verzekering: uiteraard moet je je camper of caravan ook nog verzekeren. Dit zijn wellicht geen kosten die je direct met je vakantie associeert, maar als je naar een hotel zou gaan, zou je deze kosten niet hebben. Dergelijke kosten zijn dus ook zéker gerelateerd aan je vakantie.
Kosten ter plekke
De vraag op ‘wat kost kamperen?’ is niet zomaar te geven. Zoals je aan bovenstaande punten hebt kunnen lezen, zijn veel factoren van invloed. De kosten van de kampeerplek en de reiskosten zijn hele belangrijke factoren. Daarbij heb je ook nog te maken met uitlopende kosten; de campingprijzen in Europa lopen bijvoorbeeld al uiteen.
Tijdens je vakantie zelf moet je uiteraard ook nog rekening met kosten houden. Je wilt immers lekker eten, je wilt mogelijk uitstapjes maken en je moet ter plekke boodschappen doen. De kosten ter plekke kunnen hierdoor behoorlijk hoog oplopen.
Gelukkig is het wel mogelijk om het nodige geld op deze kosten te besparen. Ga je bijvoorbeeld met de caravan, camper of vouwwagen naar het buitenland? Dan kun je al veel etenswaren vanuit eigen land meenemen. Mocht je deze etenswaren bij de supermarkt in de aanbieding gekocht hebben, bespaar je al het nodige geld.
Uiteraard kun je het zo gek maken als je zelf maar wilt. Je kunt elke avond bij je tent of caravan eten, maar je kunt ook elke avond uiteten gaan. Als je kosten wilt besparen, kun je het beste bij je caravan of tent eten. In een restaurant betaal je immers al snel vrij veel geld.

Op welke kosten kun je besparen?
Op vakantie gaan is heerlijk, maar op vakantie gaan kost ook geld. Om het nodige geld te kunnen besparen, hebben wij enkele handige tips voor je opgesteld:
- Koop tweedehands items: wil je een nieuwe tent, een nieuwe vouwwagen, een nieuwe camper of een nieuwe caravan kopen? Kijk dan eens goed naar een tweedehands tent, vouwwagen, camper of caravan. Door zo’n item tweedehands te kopen, kun je echt het nodige geld besparen. Mocht je na verloop van tijd het item weer willen verkopen, heb je bovendien met minder afschrijving te maken. Dat is compleet anders dan als je een dergelijk item nieuw zou kopen. Dan moet je direct met een flinke afschrijving rekening houden.
- Probeer kampeeraccessoires in de aanbieding aan te schaffen: als je op vakantie gaat, heb je uiteraard allerlei kampeeraccessoires nodig. Je kunt hierbij denken aan campingstoelen, aan tentverlichting, aan een kooktoestel en aan een gasfles. Mocht je dergelijke accessoires in de aanbieding aanschaffen, weet je ook hier het nodige geld mee te besparen.
- Ga buiten het hoogseizoen op vakantie: heb je geen kinderen en ben je daardoor niet gebonden aan de schoolvakanties? Ga dan buiten het hoogseizoen op vakantie. In zowel eigen land als in het buitenland liggen de prijzen in het hoogseizoen namelijk een stuk hoger. Door buiten het hoogseizoen te gaan, bespaar je op een simpele manier veel geld.
- Kijk goed naar de verschillende campings: in het binnen- en buitenland kun je uit heel veel soorten campings kiezen. Al deze campings bepalen hun eigen tarieven, dus maak een goede vergelijking.
- Kijk eens naar het huren van een camper: wil je per sé met een camper op vakantie gaan? Als je dit eenmalig wilt doen, kun je ook een camper huren. Wat kost een camper huren? Dat verschilt van aanbieder tot aanbieder en is ook afhankelijk van het soort camper. Maak ook op dit gebied daarom een goede vergelijking voor jezelf.
Op welke kosten moet je vooral niet besparen?
Op kosten die met gemak en veiligheid te maken hebben. Bespaar bijvoorbeeld niet op het onderhouden van je caravan, camper of vouwwagen. Ook is het advies om niet onnodig te besparen op de kosten ter plekke. Je kunt absoluut op een slimme manier met je geld omgaan, maar je moet uiteraard wél van je vakantie gaan genieten!