Slaapzak Wassen

Slaapzak wassen

Na een lange vakantie keer je voldaan terug naar huis. Het ontspannen gevoel van de vakantie verdwijnt al snel, als je ziet hoeveel er gewassen moet worden. Onderdeel van het vuile wasgoed zijn de slaapzakken! Hoe werkt een slaapzak wassen? Kan dit eigenlijk wel? Het zijn vragen waarmee ik vaak zat in het verleden, tot ik uit zocht hoe je een slaapzak wassen het beste aanpakt. In dit artikel deel ik mijn bevindingen met je!

Verschillende soorten slaapzakken

Voordat je overgaat tot een slaapzak wassen, is het allereerst belangrijk om verschillende soorten slaapzakken van elkaar te onderscheiden. Onderscheid wordt gemaakt tussen een synthetische slaapzak en een donzen slaapzak. Wat voor slaapzak heb jij? Het maken van onderscheid tussen beide materialen is belangrijk, omdat ieder van deze materialen op hun eigen manier gewassen moeten worden.

Wassen van een synthetische slaapzak

Gebruik bij een synthetische slaapzak wassen altijd een vloeibaar wasmiddel. Ook het gebruik van de pods met wasmiddel behoort hierbij tot de mogelijkheden. De reden dat het gebruik van vloeibaar wasmiddel belangrijk is bij synthetische slaapzakken, is het feit dat de vulling van deze slaapzakken kan klonteren bij het gebruik van waspoeder.

Niet alleen het gebruik van waspoeder wordt afgeraden. Ook is het niet verstandig om gebruik te maken van wasverzachter bij een synthetische slaapzak wassen.

Waar je bij een vest wellicht gewend bent om de rits dicht te doen ter bescherming van de wastrommel, wordt dit bij een synthetische slaapzak afgeraden. Verstandiger is het om de rits geopend te houden. Was de slaapzak op een temperatuur van maximaal 30 graden Celsius.

Het drogen van een synthetische slaapzak

Om de slaapzak langer mooi te kunnen houden, is het gebruik van een wasdroger onverstandig. Kies een mooie, zonnige dag uit om de synthetische slaapzak te wassen. Nadat je deze gewassen hebt, kun je de slaapzak op een droogrek leggen. Het liefst buiten, zodat de slaapzak sneller droogt en minder snel zal stinken. Tijdens het drogen van de slaapzak kun je deze een aantal keer uitkloppen en omdraaien.

 Ook kun je tijdens je vakantie je slaapzak laten luchten. Hierdoor blijft je slaapzak lekker fris. 

Slaapzakken Drogen

Donzen slaapzak wassen in de wasmachine

Een donzen slaapzak wassen gebeurt op een andere manier, dan het wassen van een synthetische slaapzak. Bij een donzen slaapzak is het verstandig om een speciaal wasmiddel, geschikt voor dons te gebruiken.

Onder meer Nikwax is een merk wat wasmiddel voor donzen producten aanbiedt. Doordat dons een natuurlijke grondstof is, kan het gebruik van een regulier wasmiddel voor schade aan het materiaal zorgen.

Net als bij het wassen van een synthetische slaapzak, is het ook bij een donzen slaapzak wassen af te raden om gebruik te maken van waspoeder. Verstandiger is een vloeibaar wasmiddel. Het voorkomt het klonteren van de inhoud van de slaapzak. Gebruik daarbij geen wasverzachter. Dit zou ten koste kunnen gaan van de isolerende werking van een donzen slaapzak.

Ook is het raadzaam om de temperatuur niet hoger dan 30 graden Celsius in te stellen en de rits van de slaapzak open te laten.

Het drogen van een donzen slaapzak

Net als bij een synthetische slaapzak wassen, is het ook na het wassen van een donzen slaapzak onverstandig om deze in de wasdroger te stoppen. Leg de slaapzak over een droogmolen of een -rek en laat deze op natuurlijke wijze drogen. Tussendoor kun je de slaapzak een aantal keer omdraaien en uitkloppen. Zo zorg dat je de vulling luchtig blijft, wat de isolatie van de slaapzak ten goede komt.

Slaapzak Wassen

Slaapzak laten wassen door een stomerij

Naast de mogelijkheid om een slaapzak zelf te wassen, kun je een slaapzak wassen ook overlaten aan de stomerij in de buurt. Een stomerij heeft de apparatuur, het wasmiddel en de ervaring om de slaapzak schoon en fris aan je terug te kunnen geven. Het inschakelen van de hulp van een stomerij kan ook wenselijk zijn, wanneer je een relatief kleine wastrommel hebt. Je wilt voorkomen dat er zeepvlekken in de slaapzak ontstaan, doordat de wastrommel te klein is en de zeep niet goed vermengd met het water.

Tips om een slaapzak te wassen

Onderstaand vind je een aantal handige tips, die goed van pas kunnen komen wanneer je een slaapzak fris en schoon wilt houden. Aan welke van deze tips heb jij al eens gedacht bij het gebruik van een slaapzak?

Tip 1: Gebruik een lakenzak in je slaapzak

Tijdens je vakantie kun je een lakenzak in je slaapzak gebruiken. Het voordeel hiervan is dat de slaapzak langer schoon zal blijven. Daarbij kun je de lakenzak ook los van de slaapzak gebruiken, wanneer het in de nacht veel minder snel afkoelt dan je op voorhand verwachtte. Op een hele koude bestemming biedt de lakenzak een extra laagje isolatie tegen de kou. Je hoeft bij thuiskomst enkel de lakenzak te wassen, de slaapzak zal nog fris zijn! Uiteraard is het verstandig om de slaapzak na een paar keer kamperen alsnog een keer te wassen.

Tip 2: Gebruik nooit een wasverzachter

Zoals je eerder op deze pagina al las, is het gebruik van een wasverzachter sterk af te raden. Een wasverzachter kan voor schade aan het materiaal en met name de vulling van de slaapzak zorgen. Op het moment dat de vulling aangetast wordt, neemt de isolerende werking van de slaapzak af. Hoewel wasverzachter een fijne geur aan je vuile wasgoed geeft, is het gebruik hiervan dus onverstandig!

Tip 3: Volg het waslabel

Wist je dat er vaak een label in de slaapzak zit, waarop de instructies staan voor het wassen hiervan? In dit artikel wordt aangeraden om een slaapzak wassen altijd op maximaal 30 graden Celsius te doen. Het kan echter voorkomen dat jouw slaapzak bestand is tegen een hogere temperatuur. Zo komt je slaapzak nog schoner uit de wasmachine.

Tip 4: Nikwax tech wash

Nikwax Tech Wash is een wasmiddel dat voornamelijk gebruikt wordt voor waterdichte en ademende kleding. Denk bijvoorbeeld aan de skikleding, welke je na een fijne wintersportvakantie wilt wassen. Met de Nikwax Tech Wash is de kleding een jaar later opnieuw waterafstotend. Ook voor het wassen van een slaapzak komt dit wasmiddel goed van pas. In het bijzonder voor een slaapzak met donzen vulling. Een regulier wasmiddel kan de isolerende werking van het dons aantasten.

Tip 5: tennisballen in de droger

Hoewel het drogen van een natte slaapzak in de wasdroger wordt afgeraden, zal het niet altijd mogelijk zijn om de slaapzak uit te hangen. Denk bijvoorbeeld aan het wassen hiervan tijdens een natte herfst- of winterperiode. In zo’n geval kan het slim zijn om de slaapzak in combinatie met een tennisbal in de wasdroger te stoppen.

Het gebruik van een tennisbal maakt dat de slaapzak veel sneller droog is, waarmee de kans op schade afneemt. Gebruik altijd een oudere tennisbal, daar een nieuwe tennisbal nog iets van z’n kleur af kan geven in de droger. Dit wil je vanzelfsprekend voorkomen! Het stuiteren van tennisballen in de wasdroger maakt dat de slaapzakken niet met elkaar in de knoop raken, waardoor deze makkelijker te drogen zijn door de machine. Ook handig bij het wassen van je beddengoed!

FAQ – Slaapzak wassen

Onderstaand vind je vragen die het meest gesteld worden over een slaapzak wassen. Wellicht vind je het hier het antwoord op een vraag die jij nog hebt over het wassen van synthetische en donzen slaapzakken na een vakantie.

Kan je een slaapzak uitwassen?

Je kunt een slaapzak uitwassen na je vakantie, maar bekijk vooraf goed hoe je dit het beste aan kunt pakken. De wijze waarop je een slaapzak wast is afhankelijk van de vulling hiervan. Een synthetische slaapzak wassen gebeurt op andere wijze dan een donzen slaapzak wassen. Kijk ook eens naar het waslabel in de slaapzak.

Hoe een slaapzak wassen?

Een slaapzak wassen doe je in de wasmachine of bij een stomerij. Let erop dat de wastrommel van je wasmachine groot genoeg moet zijn voor je slaapzak. Je kunt bij een synthetische slaapzak een regulier wasmiddel gebruiken. Bij een donzen slaapzak kun je het beste voor Nikwax Tech Wash kiezen. Het gebruik van een wasverzachter wordt sterk afgeraden als je een slaapzak wast.

Hoe warm moet ik mijn slaapzak wassen?

Je slaapzak wassen doe je over het algemeen op maximaal 30 graden Celsius. Bij voorkeur op een handwasprogramma op de wasmachine. Niet iedere wasmachine beschikt echter over zo’n programma. Kijk ook naar het waslabel in de slaapzak. Vaak vind je op dit label meer informatie over de temperatuur waarop je deze kunt wassen.

Hoe berg je je slaapzak op?

Een slaapzak opbergen doe je pas op het moment dat deze goed droog is. Je kunt een slaapzak na het wassen hiervan het beste op een droogmolen of -rek laten liggen. Draai de slaapzak regelmatig om en klop deze een paar keer goed uit, alvorens je de slaapzak opvouwt. Om het opvouwen van de slaapzak makkelijker te maken kun je de zijkanten eerst dichtritsen. Sommige slaapzakken worden geleverd met een hoes waarin je deze op kunt bergen.

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Volg ons op YouTube en Win!

Klik op onderstaande knop 👇