Kamperen geeft mensen een gevoel van vrijheid. Even weg van de televisie, de mobiele telefoon en computer, om te kunnen genieten van hetgeen er om je heen gebeurt in de natuur. Tijdens het kamperen wil je verzekerd zijn van een stevige, waterdichte tent.

Bij de aankoop van een nieuwe tent heb je de keuze uit een breed scala aan materialen. Denk bijvoorbeeld aan nylon, polyester en bijvoorbeeld rip-stop nylon. Welk materiaal is het meest geschikt voor jouw kampeervakantie? In dit artikel zetten we de verschillende opties op een rijtje. 

Verschillende soorten tentmateriaal 

Tentmateriaal wordt in verschillende soorten gebruikt bij de productie van tenten. In de inleiding van het artikel werden enkele voorbeelden genoemd, die hieronder verder worden toegelicht. Vaak wordt er bij de productie van een tent gekozen voor een combinatie van verschillende materialen. 

Gebruik van nylon tentmateriaal 

Een van de voornaamste redenen om voor nylon tentmateriaal te kiezen, is het feit dat dit materiaal goed bestand is tegen vocht. Zou je in Scandinavië kamperen of de tent bijvoorbeeld meenemen tijdens een kampeervakantie in het najaar, dan kun je bijna niet aan vochtig weer ontkomen. Je wilt voorkomen dat vocht voor schimmelvorming op het tentdoek zorgt. 

Hoewel schimmels op het tentdoek voorkomen worden bij het gebruik van nylon, zitten er nadelen aan het materiaal. Vocht maakt dat het materiaal tijdelijk uit zal zetten. Het krimpt op het moment dat het vocht uit het doek trekt. Dit proces heeft een negatieve invloed op de levensduur van het materiaal. Ook tegen fel zonlicht is nylon minder goed bestand. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld polyester. 

Belangrijk om te noemen is het lichte gewicht van nylon tentdoeken. Het maakt dat een tent welke voornamelijk van nylon gemaakt is, eenvoudig mee kan worden genomen in bijvoorbeeld een backpack. 

Nylon wordt in verschillende varianten gebruikt als tentmateriaal. Het meest stevig is ripstop nylon, waarvan het voordeel is dat het draad hierbij zowel horizontaal als verticaal geweven wordt. Het maakt nylon nog sterker en vermindert het risico op het doorhangen van het tentdoek als het hevig regent. 

Nylon Tent
VoordelenNadelen 
Zeer licht van gewicht en daardoor makkelijk mee te nemen. Nylon tentmateriaal is relatief duur, wat terug te zien is in de prijs van de tent. 
De kans op schimmelvorming is bij het gebruik van nylon tentmateriaal zeer klein. Fel zonlicht en vocht tasten de levensduur van het materiaal aan. 
Een nylon tentdoek is in vergelijking met andere materialen snel droog.
Vaak wordt nylon van een coating voorzien, wat de tent volledig waterdicht maakt. 

Tentmateriaal van polyester 

Polyester wordt vaak gezien als het goedkopere alternatief voor nylon tentmateriaal. Een van de nadelen van polyester tentmateriaal zit in het feit, dat dit minder sterk is. Zou je een polyester tentdoek net zo sterk willen maken als datzelfde doek van nylon, dan is een dikkere laag polyester benodigd. Dit heeft invloed op het gewicht van de tent; een polyester tent zal zwaarder zijn. Overigens is een polyester tent nog goed mee te nemen in een backpack. 

Een voordeel van een polyester tentdoek ten opzichte van een tentdoek van nylon, zit in het feit dat het materiaal minder rekt. Dit betekent dat de tent na een hevige regenbui minder vaak opnieuw gespannen hoeft te worden. Iets wat bij een nylon tentdoek wel noodzakelijk is. 

Bij het gebruik van een polyester tentdoek welke van een coating voorzien is om de tent volledig waterdicht te maken, is het belangrijk dat de tent regelmatig geventileerd wordt. Zou je dit niet doen, dan is de kans op condensvorming aan de binnenzijde van de tent groot. Dit wil je voorkomen, omdat het de spullen binnen vochtig en klam kan maken. 

VoordelenNadelen 
Relatief goedkoop tentmateriaal in vergelijking met bijvoorbeeld nylon.  Polyester is minder sterk dan een tentmateriaal als nylon.   
Polyester is zwaarder dan nylon, maar nog steeds goed mee te nemen in je backpack. Het tentmateriaal ademt niet, waardoor condensvorming op de loer ligt.  
Polyester tentmateriaal is volledig waterdicht te maken met een coating. 
Na een hevige regenbui is een polyester tentdoek vaak al snel weer droog.  

Acryl tentdoeken 

Ten opzichte van nylon en polyester biedt acryl tentmateriaal het voordeel, dat dit materiaal een sterk ademende werking heeft. Daarbij is acryl waterafstotend, al geldt dat ook voor polyester en nylon na het aanbrengen van een coating. Het voordeel van de ademende werking van acryl is het feit, dat het risico op condensvorming afneemt. Zoals reeds genoemd werd, kan condensvorming de spullen in de tent klam maken. Daarbij zorgt het voor een niet aangenaam klimaat, als je er wilt gaan slapen. 

Acryl tentmateriaal wordt vaak gebruikt bij de productie van de voortent. Dat hangt onder meer samen met de beperkte isolerende werking. Een isolerende eigenschap is voor een voortent minder belangrijk. Ook is acryl relatief duur. Naast de ademende werking van het materiaal, biedt acryl het voordeel dat het materiaal goed bestand is tegen fel zonlicht. De kans op verkleuring is mede hierdoor klein. 

Houd er bij de keuze voor acryl tentmateriaal rekening mee, dat dit materiaal relatief snel vervuild zal raken. Gelukkig is het tentdoek vervolgens net zo makkelijk weer schoon te krijgen. Het vergt echter wel wat van je tijd! 

VoordelenNadelen 
Goed bestand tegen UV-straling en daardoor zeer duurzaam.  Acryl heeft een beperkte isolerende werking, voornamelijk gebruikt voor voortenten. 
Acryl heeft een sterk ademende werking, waardoor condensvorming voorkomen wordt.  Ondanks dat het materiaal eenvoudig schoon te maken is, houdt het veel vuil vast.
Een acryl tentdoek is relatief makkelijk schoon te maken bij vervuiling. 
Kleur van het tentdoek blijft goed behouden.  

Tentmateriaal van katoen 

Ook katoen is een materiaal wat regelmatig gebruikt wordt bij de productie van tenten. Overigens kiest men hierbij vaak voor een combinatie van katoen en polyester; volledig katoen wordt zelden gebruikt. We kennen deze combinatie van materialen onder de namen technical cotton en polyester katoen. Vaak wordt voor 60% polyester en 40% katoen gekozen. 

In de basis lijkt katoen veel op acryl. Ook katoen heeft een sterk ademende werking, waardoor de kans op condensvorming relatief klein is. Het houdt de spullen binnen de tent droog. Dat komt overigens ook door de coating die op het katoen kan worden aangebracht. Het maakt de tent volledig waterdicht. 

Een van de nadelen van deze combinatie is dat het materiaal minder goed bestand is tegen fel zonlicht. Al is het in vergelijking met bijvoorbeeld nylon goed te gebruiken op een vakantiebestemming met veel zon. Daarbij dien je er rekening mee te houden, dat het materiaal relatief veel tijd nodig heeft om weer op te drogen na een regenbui. 

Tentmateriaal Van Katoen
VoordelenNadelen 
Katoenen tentmateriaal heeft een sterk ademende werking, wat condensvorming tegen gaat.   Het kost veel tijd, voordat het materiaal volledig droog is na een regenbui.   
Geïmpregneerd katoen is volledig waterdicht. Relatief zwaar en daardoor minder makkelijk mee te nemen in een backpack. 
Beter bestand tegen fel zonlicht dan bijvoorbeeld nylon.  

All-season tentdoeken 

Misschien wel het meest bekende materiaal wat gebruikt wordt bij de productie van tentdoeken is all-season tentmateriaal. Het materiaal wordt vaak voornamelijk gemaakt van polyester. Helemaal correct is deze naamgeving overigens niet! Het materiaal wordt aangeboden met verschillende soorten coatings, waarbij deze coating bepaalt in welke mate het tentdoek geschikt is voor een bepaald seizoen. Je herkent deze coatings aan de “WR-##”-codering in de beschrijving, waarbij “WR” gevolgd wordt door een getal. 

Het all-season tentmateriaal wordt voornamelijk gebruikt bij de productie van voortenten. Een belangrijk voordeel van het materiaal is dat het goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Je kunt het zowel op een zonnige vakantiebestemming gebruiken, als tijdens een periode van regen en andere vormen van neerslag. 

Een nadeel van all-season tentmateriaal is het feit, dat het materiaal nauwelijks ademt. Dit betekent dat een goede ventilatie in de tent cruciaal is, om te voorkomen dat je kampeerspullen klam en vochtig worden. Daarbij is een tent gemaakt van all-season tentmateriaal relatief duur in vergelijking met andere materialen. 

VoordelenNadelen 
Afhankelijk van de coating een groot deel van het jaar te gebruiken.   All-seasons tentmateriaal is veel duurder dan andere opties.  
Duur in de aanschaf, maar relatief goedkoop te repareren bij schade.   Het materiaal ademt nauwelijks, wat de tent klam kan maken van binnen. 
Je maakt een all-season tentdoek vrij eenvoudig schoon bij vervuiling.  

Aandachtspunten bij het vergelijken van tentdoeken 

Een van de eerste aspecten om rekening mee te houden bij het vergelijken van verschillende soorten tentmaterialen, is de wijze waarop je de tent vervoert. Als je de tent meeneemt in je backpack speelt voornamelijk het gewicht hiervan een belangrijke rol. Het is aan te raden om voor bijvoorbeeld een nylon tentdoek te kiezen. Gaat de tent mee in de auto, dan mag het materiaal best wat zwaarder zijn. Denk aan een tentdoek van katoen of all-season tentmateriaal. 

Naast het gewicht van het tentmateriaal speelt ook de UV-bestendigheid hiervan mee. Ga je jaarlijks op vakantie naar een zonbestemming? Zorg er in dat geval voor dat de tent bestand is tegen fel zonlicht. Het voorkomt dat de levensduur van het materiaal al snel wordt ingekort. Bij een vakantie in een regenachtig gebied, is het voornamelijk van belang dat het materiaal waterbestendig is. Katoen neemt het vocht op, waarna het al snel erg zwaar wordt. Verstandiger is een tent van bijvoorbeeld polyester in een vochtige omgeving. 

Tot slot is de ademende werking van het tentdoek het beoordelen waard. Des te minder goed het materiaal ademt, des te belangrijker is de ventilatie van de tent. Zou je de tent niet goed ventileren bij een beperkte ademende werking, dan is de kans groot dat spullen in de tent al snel klam en vochtig worden. Daarbij is het minder prettig slapen in een tent met een hoge luchtvochtigheid. 

Tip: Bekijk ook eens onze pagina over hoe onderhoud ik een tent.

Conclusie: wat is het beste tentmateriaal? 

In dit artikel bespraken we de verschillende soorten tentmateriaal, waaruit je tegenwoordig kunt kiezen. Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen van het meest geschikte tentmateriaal. Denk aan de kosten van het tentdoek, de ademende werking hiervan, de waterdichtheid van het doek en bijvoorbeeld de eenvoud van het schoonmaken hiervan. 

Mensen die standaard met de auto op vakantie gaan, doen verstandig aan de keuze voor een all-season of katoenen tentdoek. Wil je de tent eenvoudig mee kunnen nemen in je backpack? Kies in dat geval voor een tentdoek van nylon of polyester. Deze materialen zijn heel licht. 

Meest gestelde vragen over verschillende soorten tentdoeken

Bezoekers stellen ons regelmatig vragen over de aankoop van een nieuwe tent en de keuzes die ze daarbij moeten maken. Hieronder vind je de antwoorden op de vragen die het meest gesteld worden.


Welk tentdoek is het meest geschikt voor wandelaars?

Wanneer je een tent mee wilt kunnen nemen in je backpack tijdens een wandelvakantie, doe je er verstandig aan voor de nylon of polyester tent te kiezen. Deze zijn zeer licht van gewicht.

Welk soort tentdoek is het goedkoopst?

Over het algemeen zijn de tentdoeken van polyester het goedkoopst. Polyester is een goedkopere variant van nylon. Houd er rekening mee dat de levensduur van polyester niet heel lang is.

Wordt een tentdoek volledig van katoen gemaakt?

Op het moment dat je een tent van katoenen tentmateriaal ziet staan, dan betekent dit in de praktijk dat het tentdoek gemaakt is van technical cotton. Dit is een combinatie van polyester (60%) en katoen (40%).

Kan ik all-season tenten het hele jaar gebruiken?

All-season is feitelijk niet de juiste benaming voor het materiaal waarvan deze tenten gemaakt worden. Het is afhankelijk van de coating die gebruikt is bij een all-season tentdoek, of je deze tent het hele jaar door kunt gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *