Wie denkt dat kamperen enkel in de zomer wordt gedaan heeft het mis! Winter kamperen heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Mede door het feit, dat het materiaal voor winter kamperen steeds beter is geworden. Het voorziet je van het nodige comfort, zelfs wanneer de temperaturen buiten laag zijn. Op deze pagina lees je meer over winterkamperen en hetgeen je hiervoor nodig hebt.

Kies het juiste materiaal voor winter kamperen

Winterkamperen begint bij het samenstellen van de juiste set van materialen. Zou je onderweg ziek worden, dan kan dit grote gevolgen hebben. Het herstel zal relatief lang duren in een tent en in sommige gevallen moet een reis zelfs worden afgeblazen! Reden genoeg om jezelf en je spullen goed te beschermen tegen de kou ’s nachts. Wij raden je aan om voor een 4-seizoenen tent te kiezen. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze tenten uitermate geschikt voor kamperen in de winter. Vrees je het zomers te warm te krijgen in deze tent? Die vrees nemen we graag bij je weg. Een 4-seizoenen tent kan namelijk ook in de lente en zomer gebruikt worden.

Aanvullende materialen naast je tent

Een 4-seizoenen tent is vanzelfsprekend niet voldoende om in de winter op campings te kunnen kamperen. Zorg er ook voor, dat je een goede slaapzak hebt! De slaapzak moet je warm houden als het buiten flink afkoelt. Het is prettig, wanneer je de slaapzak stevig aan kunt trekken, zodat deze aansluit bij de vorm van je lichaam. Om te voorkomen dat de kou vanuit de grond omhoog kan trekken, is het prettig om naast een dikke slaapzak ook een wat hoger model slaapmat te hebben. Bij deze slaapmatten trekt de kou niet omhoog, waardoor je het minder snel koud zal hebben ’s nachts.

Tip: doordat je overdag best een beetje stijve spieren zal krijgen door de lage temperaturen in de winter, is het prettig om te slapen op een comfortabel matras. Bespaar zodoende niet op de slaapmat, maar kies voor kwaliteit!

Pak de juiste kleren bij elkaar

Nu de basis voor de kampeervakantie in de winter staat, is het zaak om te kijken naar je garderobe. Heb je de juiste kleding in de kast hangen om jezelf te beschermen tegen temperaturen onder 0 graden Celsius? Zeer waarschijnlijk wil je het winterkamperen in Nederland (of een andere land) combineren met activiteiten in de buitenlucht. Denk aan een mooie wandeltocht door de natuur, de beklimming van een berg voor een fraai, winters uitzicht, enzovoorts.

Winter Kamperen
Winter Kamperen

Goede basis voor kamperen in de winter

Op het gebied van kleding is het raadzaam om met laagjes te werken. Niet alleen bij winterkamperen, maar ook tijdens een kampeervakantie in de zomermaanden. Zorg dat de base layer, het ondergoed, vochtregulerend werkt. Ook in de wintermaanden kun je zweten, waarbij je wilt voorkomen dat het zweet voor irritaties aan de huid zocht. Het is verstandig om voor thermo ondergoed te kiezen. Eventueel kan ook een panty het overwegen waard zijn.

Combineer de base layer met een middle layer. Onder de middle layer verstaan we de isolerende laag kleding. Een lekkere coltrui kan er een voorbeeld van zijn! Ook de eerder genoemde panty kan gebruikt worden als isolatielaag. Het is belangrijk dat het materiaal dik genoeg is om je warm te houden en je daarbij soepel laat bewegen. De kleding mag dus niet beklemmend werken! Kies bij voorkeur voor kleding van katoen.

Je rond de outfit af met een outer layer. Dit is de buitenste laag, die ook wel shell layer genoemd wordt. Het kan een stevige winterjas zijn, het zijn de wanten en bijvoorbeeld een katoenen sjaal, enzovoorts. Het biedt je de eerste laag bescherming tegen de kou en winterse weersomstandigheden. Denk aan sneeuw, ijzel en een striemende wind.

Accessoires voor bij je outfit

Heb je een comfortabele outfit bij elkaar gezocht voor de vakantie? In dat geval kan het interessant zijn om te kijken welke accessoires aansluiten op de rest van je kleding. Voorbeelden hiervan zijn een buff, zonnebril en bijvoorbeeld handschoenen. Andere accessoires die je mee kunt nemen bij winterkamperen zijn:

Het opzetten van de tent in de winter

Tijd om op pad te gaan! Begin met het zoeken naar een geschikte plek om te kunnen kamperen. Probeer rotsachtige kampeerplekken te vermijden, daar het hier erg lastig is om je tent op te zetten. De haringen zijn immers nauwelijks tussen de rotspartijen te slaan! Zeker in de winter, wanneer er sprake kan zijn van grondvorst. Het is belangrijk dat je slaapoppervlak vlak is. Het voorkomt dat je met pijn aan je rug of nek wakker wordt.

Bij het opzetten van de tent is het belangrijk om snel te werken. Blijf niet te lang stilstaan op een plek, zorg dat je thuis alvast geoefend hebt met het opzetten van de tent, enzovoorts. Zou je treuzelen, dan is de kans groot dat je het al snel koud krijgt. Dit maakt het niet gemakkelijker om een tent op te zetten in de winter!

Tent In De Winter

Eten en drinken tijdens kamperen in de winter

De tent staat, tijd om het eerste diner voor te bereiden! Het is zeker in de wintermaanden belangrijk om voldoende te eten. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je weerstand al snel achteruit holt en je daardoor eerder ziek zal worden onderweg. Iets wat je wilt voorkomen! Kies voor warme en eenvoudige maaltijden, waarin veel koolhydraten verwerkt zitten. Kook bijvoorbeeld pasta, combineer het met pesto en kleine spekjes en voeg nog wat groente als courgette of rucola toe. Simpel, lekker en rijk aan koolhydraten!

Snacks voor onderweg in de winter

Tijdens een wandeling of fietstocht is het raadzaam om een aantal snacks mee te nemen. Kies ook hierbij voor snacks die rijk zijn aan koolhydraten en calorieën. Het helpt je fit te blijven onderweg! Je lichaam verbruikt tijdens een outdoor activiteit in de winter relatief veel energie. Niet alleen voor de beweging zelf, maar ook om je lichaam op temperatuur te houden.

Vergeet ook niet voldoende te drinken. Je kunt kiezen voor een thermosbeker die de warmte vasthoudt. Vul deze aan het begin van de dag met koffie of thee. Het helpt je makkelijker warm te blijven, waardoor je lichaam minder energie verbruikt.

15 tips voor winter camping

Onderstaand vind je vijftien handige tips, die je helpen om nog meer uit winter camping te halen en lekker warm te blijven. Met name de voorbereiding is hierbij cruciaal! Zorg dat je over een goede tent, slaapmat en slaapzak beschikt. Haal daarbij een outfit in huis die je warm houdt in de wintermaanden.

Winter camping checklist

Heb je het gevoel nog iets vergeten te zijn? Geen probleem! Wij hebben een handige winter camping checklist voor je samengesteld. Het geeft je een beeld van de punten waar je voor vertrek nog aan moet denken.

Spullen die je niet mag vergeten

Wanneer je bovenstaande punten nagelopen hebt, is het slim om naar onderstaande tabel te kijken. Heb je deze spullen al ingepakt? Ze mogen niet in je reiskoffer of tas ontbreken om onbezorgd aan je vakantie te beginnen!

SneeuwschepOntdooisprayHaspel
Bezem / handvegerGrondzeil (liefst wat dikker) Olielamp
IJsharingenTegels voor in de voortent Vloeistofkachel
Klauwhamer (rubber)Elektrische kachelFöhn
ReisdocumentenContant geld 

Waar kan je in de winter kamperen?

Onderstaande kaart geeft aan waar je allemaal in Nederland kan kamperen in de winter. Staat er nog een camping niet op, laat het ons dan weten.

Tijd om te beginnen aan winterkamperen

Ben je ook enthousiast over hetgeen winterkamperen jou kan bieden? Het levert je een unieke ervaring op. Niet alleen leuk wanneer je al regelmatig outdoor activiteiten plant, maar ook geschikt voor een beginnende avonturier. De benodigde spullen voor winterkamperen heb je mogelijk al in huis. Vul ze aan, op basis van de tips en checklist uit dit artikel. Je bent klaar om je eerste winter camping vakantie in te plannen! Wat wordt jouw bestemming dit jaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *