Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Ga je graag voordelig op vakantie? Dan is kamperen sowieso al één van de beste opties. Ten opzichte van bijvoorbeeld een hotel is het op een camping vaak een stuk voordeliger overnachten. Maar, wat kost kamperen nou precies? Wat kost een camper huren? Met welke kosten moet je op de camping rekening houden? En wat kost bijvoorbeeld een overnachting op een camping? Stuk voor stuk vragen waar je in dit artikel een antwoord op gaat vinden.

Wat kost kamperen?

Wat de kosten voor het kamperen bedragen, is grotendeels van je eigen voorkeuren afhankelijk. Het gaat hierbij namelijk niet alleen om de kosten óp de camping, maar ook om alle bijkomende kosten. Een overzicht van alle kosten, inclusief toelichting, vind je hieronder.

Hoe ga je kamperen?

Ten eerste moet je goed kijken naar de manier waarop je gaat kamperen. Kies je ervoor om in een tent te overnachten? Dan betaal je relatief weinig geld; de plek die op een camping voor een tent vrijgehouden moet worden, is immers erg klein. 

Ga je met een caravan of camper? Dan moet je met iets hogere kosten rekening houden. Dit heeft puur te maken met de afmetingen van de kampeerplek. Als je met een caravan gaat, staat overigens niet alleen de caravan op deze kampeerplek. Op veel campings moet je hier óók direct je auto parkeren.

Kosten voor een overnachting op een camping

Wil je in het hoogseizoen samen met je partner en 2 kinderen naar een camping toe gaan? Als je voor een camping in Nederland kiest, betaal je gemiddeld 36,31 per overnachting. In dit bedrag vallen ook de elektra en de toeristenbelasting.

Geef je de voorkeur aan het buitenland? Als je naar Frankrijk toe gaat, kun je rekening houden met een bedrag van 38,90 euro. Spanje is daarentegen iets duurder; daar ligt de gemiddelde overnachtingsprijs op 45,74 euro. Wil je graag van het heerlijke campingleven in Italië genieten? Dan kun je uitgaan van een gemiddelde prijs van 53,93 euro per overnachting.

Wil je het graag echt zo voordelig mogelijk houden? Dan kun je eens kijken naar de voormalige Balkan landen. In Bosnië kost een overnachting op een camping gemiddeld 16,39 euro. Goedkoper ga je het niet vinden, maar in dat geval moet je uiteraard wel helemaal naar Bosnië toe rijden.

Let op: het is goed mogelijk dat de campingovernachtingen duurder of goedkoper zijn geworden. Bovenstaande bedragen vormen in ieder geval het gemiddelde per (populair) vakantieland.

Kosten per camping

Het is goed om te weten dat de kosten per camping behoorlijk uiteen kunnen lopen. Sommige campings rekenen bijvoorbeeld 50 euro per overnachting, terwijl nabijgelegen campings slechts 40 euro per overnachting rekenen. Waar dit verschil vandaan komt? Simpel: elke campingeigenaar is in staat om zelf de tarieven te bepalen. 

De luxe van de camping speelt hier wel een cruciale rol bij. Gaat je voorkeur uit naar een luxe camping met prachtig sanitair, zwembaden en restaurants? Dan is dit uiteraard in het kostenplaatje terug te zien.

Kosten voor de reis zelf

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, lopen de overnachtingskosten van land tot land uiteen. Als je op kampeervakantie gaat, moet je echter niet alleen met de overnachtingskosten houden. Nee, de reiskosten zijn net zo cruciaal. Je moet tijdens je reis met verschillende kosten rekening houden:

Kosten voor de camper of caravan

Trek je er graag met je camper of caravan op uit? Dan moet je met extra kosten rekening houden:

Kosten ter plekke

De vraag op ‘wat kost kamperen?’ is niet zomaar te geven. Zoals je aan bovenstaande punten hebt kunnen lezen, zijn veel factoren van invloed. De kosten van de kampeerplek en de reiskosten zijn hele belangrijke factoren. Daarbij heb je ook nog te maken met uitlopende kosten; de campingprijzen in Europa lopen bijvoorbeeld al uiteen.

Tijdens je vakantie zelf moet je uiteraard ook nog rekening met kosten houden. Je wilt immers lekker eten, je wilt mogelijk uitstapjes maken en je moet ter plekke boodschappen doen. De kosten ter plekke kunnen hierdoor behoorlijk hoog oplopen.

Gelukkig is het wel mogelijk om het nodige geld op deze kosten te besparen. Ga je bijvoorbeeld met de caravan, camper of vouwwagen naar het buitenland? Dan kun je al veel etenswaren vanuit eigen land meenemen. Mocht je deze etenswaren bij de supermarkt in de aanbieding gekocht hebben, bespaar je al het nodige geld.

Uiteraard kun je het zo gek maken als je zelf maar wilt. Je kunt elke avond bij je tent of caravan eten, maar je kunt ook elke avond uiteten gaan. Als je kosten wilt besparen, kun je het beste bij je caravan of tent eten. In een restaurant betaal je immers al snel vrij veel geld.

Op welke kosten kun je besparen?

Op vakantie gaan is heerlijk, maar op vakantie gaan kost ook geld. Om het nodige geld te kunnen besparen, hebben wij enkele handige tips voor je opgesteld:

Op welke kosten moet je vooral niet besparen?

Op kosten die met gemak en veiligheid te maken hebben. Bespaar bijvoorbeeld niet op het onderhouden van je caravan, camper of vouwwagen. Ook is het advies om niet onnodig te besparen op de kosten ter plekke. Je kunt absoluut op een slimme manier met je geld omgaan, maar je moet uiteraard wél van je vakantie gaan genieten!

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!