Mountainbikes (mtb) en gravel bikes zijn fietsen waarmee je over allerlei soorten ondergronden fietst. Van zand tot modder, en van gravel tot een strakke asfaltweg. Toch is het wel verstandig om de juiste banden onder je fiets te zetten. Een zandweg vraagt om een ander type band dan wanneer je alleen over asfalt fietst. De verschillende soorten banden worden in drie categorieën verdeeld: banden met weinig profiel, banden met gemiddeld profiel en banden met veel profiel. In dit artikel lees je welke mtb banden bij deze categorieën behoren, en welke de beste keuze is voor jouw fietstochten. Zo geniet je optimaal van iedere tocht en maak je de ritten een stuk eenvoudiger en prettiger.

Categorie 1: banden met weinig profiel

Deze banden beschikken over weinig profiel. Dit betekent dat ze relatief weinig grip krijgen op de weg. Fiets je voornamelijk op asfalt en vermijd je modderige wegen? Dan is een categorie 1 band geschikt voor je rit. In deze categorie ligt de breedte van de band tussen de 28 en 32 millimeter. De banden van Specialized voorzien de meeste comfort, de Schwalbe’s geven de meeste grip en de Tenaci zijn vermoedelijk het snelst. De verschillen tussen deze merken zijn overigens klein, waardoor je keuze hier niet volledig van af hoeft e hangen. Heb je een fijne ervaring gehad met een ander merk of wil je juist eens wat anders proberen? Alle mtb banden zijn over het algemeen goed in deze categorie, zolang je tussen de 28 en 32 millimeter blijft.

Categorie 2: banden met gemiddeld profiel

Deze banden beschikken over meer profiel dan categorie 1, maar minder dan categorie 3. Wanneer je eerst met een categorie 1 band en daarna met een 3 zou fietsen, merk je direct meer grip. Deze banden zitten daar precies tussenin. De breedte van de band ligt ongeveer tussen de 36 en de 40 millimeter, wat voor een stuk meer grip zorgt. Toch is het verstandig om nog voorzichtig te rijden op nat asfalt of andere gladde ondergronden. Merken voor deze band zijn bijvoorbeeld Pathfinder, Continental en Schwalbe. De Pathfinder is voor het ruigere werk en ligt wat dichter tegen categorie 3 aan. Continental en Schwalbe geven iets minder grip, maar fietsen over het algemeen weer wat soepeler. Ook voelt de bredere band van Schwalbe weer wat vertrouwelijker, waardoor je scherpe bochten beter instuurt.

Categorie 3: banden met veel profiel

Deze banden beschikken over het meeste profiel, wat ze geschikt maakt voor ruigere ritten. Fiets je vaak offroad over landweggetjes en door modder, dan is deze band de beste keuze. 

Deze banden voorzien je van veel grip doordat ze een stuk breder zijn dan de andere twee categorieën. Deze banden liggen tussen de 40 en 45 millimeter. Door de goede grip fiets je niet alleen sneller op offroad ondergrond, ook stuur je gemakkelijker scherpe bochten in op asfaltwegen. Hier zijn vooral de merken Condura, Schwalbe en Kenda populair. De nopjes van deze banden zitten dichter bij elkaar, wat overall meer grip geeft op de weg. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat de banden comfortabel en soepel rijden.