Back to basics: Leer het Lean-to vuur maken

Een lean to vuur, ook wel aanleun vuur genoemd, is een makkelijk en snel vuur. Het is een vuur wat helpt bij veel wind en kan ook een beetje regen hebben. Heb je een groter stuk hout zoals een stam maar weinig tijd/energie of middelen om deze te verwerken? Dan is een aanleun vuur wat voor jou!

Opzetten Lean to vuur

Het vraagt een klein beetje werk, maar daarna zul je ook niet meer van je kont af hoeven tenzij al je hout op is. Je steekt namelijk het stuk aanleun hout/de stam schuin in de grond. Hoe langer de stam, hoe langer/dieper deze in de grond zal moeten zitten. Dit zorgt ervoor dat de stam van de grond komt te staan. Belangrijk is dat de stam met de wind mee omhoog moet wijzen!

Gevorkte stok

Indien graven lastig is, kun je ook met een gevorkte stok of twee houten haringen de stam vastzetten. Sla twee stevige stokken de grond in aan de onderzijde van de stam en plaats een flink stuk hout onder het midden van de stam. Nu staat de stam schuin omhoog. Span een touwtje tussen de twee stokken om te voorkomen dat de onderzijde omhoog wipt. 

Nu de stam veilig vastzit, kun je onder in de stam je vuur aanmaken en grotere stukken hout hier tegenaan plaatsen. Houdt afhankelijk van regen en wind voldoende gaten over voor zuurstof. Je vuur zal nu enigszins beschermd zijn terwijl het binnenin warm blijft, door de gaten blijft het voorzien van voldoende zuurstof. 

Gaandeweg zal de stam beginnen branden, wat het brandproces zal versnellen, begin langzaam en bouw het rustig uit. Ga je te snel dan ben je door je kleine houtjes heen voordat de stam brandt. Wanneer de stam door is gebrand, kun je het overige stuk gebruiken om je vuur te blijven voeden. Hieronder vind je een mooi voorbeeld van hoe de kern van ons vuur beschermt tegen de regen.

De meest gestelde vragen over een lean-to vuur

Wat is een lean-to vuur?

Een lean-to vuur is een eenvoudige efficiënte man om een vuur te maken de natuur. Het best uit het plaatsen van brandout schuin tegen een of stevig object,odat het vuur kan aanwakkeren.

Hoe maak je een lean-to vuur?

Om een lean-to vuur te maken, verzamel je droog brandhout. Plaats vervolgens twee grote stukken hout verticaal in de grond, met hun topsamen totdat ze elkaar raken. Stapel daarna kleinere stukken hout schuin tegen de verticale stukken aan, zodat er ruimte overblijft voor luchttoevoer. Steek het brandhout vervolgens aan met behulp van aanmaakmateriaal zoals droge bladeren of berkenschors.

Wat zijn de voordelen van een lean-to vuur?

Een lean-to vuur heeft verschillende voordelen. Het zorgt voor betere luchttoevoer en bevordert de verbrandingsefficiëntie. Bovendien biedt het bescherming tegen wind en regen, waardoor het makkelijker is om het vuur te onderhouden.

Hoe doof je een lean-to vuur?

Om een lean-to vuur te doven, verspreid je de overgebleven kooltjes met behulp van een stok of schep zodat ze afkoelen. Giet vervolgens water over het vuur en roer het mengsel totdat er geen rook meer is. Controleer altijd goed of het vuur volledig gedoofd is voordat je de locatie verlaat.

Jelle

Hoi ik ben Jelle! Een avontuurlijke  kerel met hart en passie voor bijna alles wat buiten te beleven is. Van klimmen, hiken, kano varen en vissen tot koken op open vuur! Graag neem ik je mee in mijn avonturen en belevingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *