Tijdens outdoor activiteiten is een led zaklamp onmisbaar. Je gebruikt de zaklamp tijdens het kamperen in de natuur, tijdens een wandeling in de avond of nacht en bij een bezoek aan verlaten panden of grotten. LED zaklampen worden in verschillende modellen aangeboden, waarbij er onder meer verschillen zitten in het aantal Lumen hiervan, de waterbestendigheid van de zaklamp en de mogelijkheid om deze te focussen op een specifiek punt. 

In dit artikel lees je meer over de wijze waarop je verschillende led zaklampen met elkaar kunt vergelijken. Handig voordat je de beste LED zaklamp gaat kopen.

Welke soorten led zaklampen zijn er verkrijgbaar? 

LED zaklampen zijn onder te verdelen over verschillende soorten. Hieronder lichten we de diverse modellen led zaklampen voor je uit. Voor welke van deze modellen led zaklampen kies jij? 

Formaat Zaklamp
© Frantic00//Depositphotos.com

Grote led zaklampen 

In situaties waarin je veel licht nodig hebt, is het verstandig om voor een grote led zaklamp te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een situatie, waarbij je de ruimte voor je tent wilt kunnen verlichten. Of denk aan een wandeling door het bos, waarbij een grote led zaklamp je helpt het overzicht te behouden als het buiten donker wordt. In het bos is het met weinig licht vaak lastig om je goed te oriënteren op je omgeving. Een grote led zaklamp helpt je hierbij. 

Het nadeel van een grote led zaklamp is het gewicht hiervan. Zeker bij een wandeling neem je het liefst zo min mogelijk mee. 

Kleine led zaklampen 

Juist vanwege het gewicht van een grote led zaklamp, kan de voorkeur uitgaan naar een kleine led zaklamp. Een kleine led zaklamp geeft voldoende licht om je bij schemer nog te kunnen oriënteren op je omgeving. Ook wanneer je in de tent wilt kunnen zien waar je spullen liggen, volstaat een kleine led zaklamp. Overigens hoeft het aantal Lumen van een kleine led zaklamp niet per definitie minder te zijn, dan dat van een grote led zaklamp. Veel kleine led zaklampen zijn voorzien van een handige klem aan de zijkant hiervan, waarmee je de zaklamp bijvoorbeeld aan je broekzak kunt hangen. Let op, dit is minder stevig dan het gebruik van een sleutelhanger zaklamp. 

Sleutelhanger zaklamp 

Een derde optie is de sleutelhanger zaklamp. Deze modellen zijn kleiner dan de kleine led zaklamp en worden voorzien van een ring of oogje, waaraan je een karabijnhaak kunt koppelen. De karabijnhaak hang je vervolgens aan je broek of bijvoorbeeld aan je backpack. Zo heb je deze altijd bij de hand! Sleutelhanger zaklamp is licht van gewicht, waardoor je er onderweg nauwelijks last van hebt. Een absolute must have voor mensen die van outdoor activiteiten houden! 

Powerbank zaklamp 

Nog efficiënter is het combineren van verschillende tools. Heb je bijvoorbeeld al eens gekeken naar een powerbank zaklamp? Zoals de naam al doet vermoeden, combineer je hierbij een powerbank voor het opladen van je mobiele telefoon en tablet met een zaklamp. Vaak is het aantal Lumen van zo’n zaklamp minder groot, dan bij de kleine of grote led zaklampen die we eerder bespraken. 

Sommige modellen powerbank zaklampen zijn voorzien van zonnepanelen. Op deze manier kun je de powerbank en zaklamp overdag opladen. Logischerwijs gaat het om een relatief klein zonnepaneel, waardoor de opbrengst hiervan beperkt zal zijn. 

Waar moet ik op letten bij het kopen van een led zaklamp? 

Niet alleen verschillen de diverse led zaklampen van elkaar qua model. Er zijn meer eigenschappen van led zaklampen, op basis waarvan je de diverse modellen met elkaar kunt vergelijken. Denk bijvoorbeeld ook aan de mogelijkheid om de lichtstraal hiervan te verstellen, of het aantal Lumen van de zaklamp. Hieronder lichten we de belangrijkste factoren op basis waarvan de led zaklampen met elkaar te vergelijken zijn verder toe. Let wel op, sommige fabrikanten noemen hun zaklampen ten onrechte een militaire zaklamp.

Verstelbaarheid van de lichtstraal 

Op het ene moment wens je jezelf te kunnen oriënteren op je omgeving. Hierbij is een zo breed mogelijke lichtstraal wenselijk. Op andere momenten is het prettig om de lichtstraal te kunnen focussen op een specifiek object. Denk bijvoorbeeld aan een bord wat je in de verte ziet staan, maar net niet kunt zien. De meeste led zaklampen hebben een verstelbare lichtstraal. Bij sommige modellen draai je de voorzijde van het model, waardoor je keuze hebt uit een brede range aan lichtstralen. Andere modellen werken met een knop, waarbij je de keuze hebt uit ofwel een brede lichtstraal, ofwel een smalle lichtstraal. Hieronder een afbeelding waarbij je de voorzijde van de zaklamp naar voor of naar achter kan schuiven.

Depositphotos 58966151 S1
© Zhugin/Depositphotos.com

Houd er bij de mogelijkheid om de lichtstraal te verstellen rekening mee, dat de kop van de zaklamp warm kan worden. Vaak staat dit op de zaklamp aangegeven. Wanneer je een led zaklamp voor je kinderen koopt, is het verstandig om voor een model met een beperkt aantal Lumen te kiezen. Ook bij een gefocuste lichtstraal zal de kop van deze modellen aan te raken zijn. 

Verschillen in de manier van opladen 

Naast de verstelbaarheid van de lichtstraal die de led zaklamp produceert, zitten er verschillen in de manier waarop je de zaklamp op kunt laden. Sommige modellen zijn uitgevoerd met een aantal batterijen. Afhankelijk van het type batterijen wat de zaklamp nodig heeft en je gebruikt, kun je deze aan het eind van de dag opnieuw opladen. Zo heb je altijd voldoende stroom om de zaklamp te kunnen gebruiken. 

Andere modellen werken op basis van een accu, waarbij je de led zaklamp verbindt met de netstroom om deze op te laden. Soms haal je de accu uit de led zaklamp, voordat je deze oplaadt. Andere led zaklampen klik je in een houder, om deze op te laden. Het laden gebeurt in dit geval op basis van een magneet. Een derde optie is een kabel, welke je rechtstreeks in de led zaklamp steekt en verbindt met de netstroom of met bijvoorbeeld een powerbank.

Een derde optie is een led zaklamp met een zonnepaneel aan de bovenzijde. Vaak gaat het om zaklampen die zowel zijn op te laden middels een kabel, als ook met het zonnepaneel aan de bovenzijde. Het gebruik van dit type led zaklamp is ideaal, wanneer je in de natuur wilt gaan kamperen. Vaak heb je hier geen stroom tot je beschikking, wat het opladen van batterijen of een accu onmogelijk maakt. Het alternatief is een aantal extra batterijen meenemen of een powerbank.

Zaklamp Opladen Powerbank
© Ygphoto/Depositphotos.com

Type batterijen in de led zaklamp 

Zoals reeds beschreven werd, werken sommige led zaklampen voor outdoor activiteiten op basis van batterijen. Houd er hierbij rekening mee, dat niet alle led zaklampen werken met de traditionele AA- of AAA-batterijen. Er zijn ook modellen die werken met platte knoopcel batterijen. Deze zijn vrijwel nooit opnieuw op te laden, waardoor je altijd extra batterijen mee zal moeten nemen. 

Tip: voor het opnieuw opladen van AA- of AAA-batterijen kun je de Varta oplader gebruiken. Varta is een gerenommeerd aanbieder van deze systemen. Dit merk biedt opladers aan, waarin je zowel AA-, als AAA-batterijen op kunt laden. 

Aantal Lumen van een led zaklamp 

Eerder werd al een paar keer genoemd, dat led zaklampen van elkaar verschillen in het aantal Lumen dat deze produceren. Lumen is een meeteenheid, welke aangeeft hoeveel licht een led zaklamp genereert. Je vindt het aantal Lumen niet alleen terug op de verpakking van een zaklamp, maar bijvoorbeeld ook op de lampen die je thuis gebruikt.

Betekent dit ook dat een led zaklamp met een groot aantal Lumen een groter bereik heeft dan een zaklamp met een kleiner aantal Lumen? Dat is niet per definitie het geval. Dit hangt samen met de mogelijkheid om de lichtstraal te focussen op een specifiek object. Om dit mogelijk te maken wordt een led zaklamp voorzien van een reflector en lens. De kwaliteit van de reflector en lens bepalen, samen met het aantal Lumen, wat het bereik van de led zaklamp is. 

Houd er daarnaast rekening mee, dat een groot aantal Lumen niet altijd een voordeel is. Het felle licht kan verblindend werken, wanneer je de zaklamp op korte afstand gebruikt. Daarbij betekent een groter aantal Lumen vaak ook dat de batterij eerder leeg raakt. Verstandiger is het om voor een zaklamp met een grotere reflector en een lager aantal Lumen te kiezen. De grote reflector maakt dat je ook met een kleiner aantal Lumen profiteert van een relatief groot bereik bij het focussen van de lichtstraal. 

Bereik van een led zaklamp 

Het is afhankelijk van het beoogde gebruik van de led zaklamp, welk bereik deze moet bieden. Er zijn zaklampen die tot honderden meters ver kunnen schijnen, wanneer de lichtstraal gefocust wordt op een specifiek object. Denk aan een bereik van 400 tot 500 meter. Vaak volstaat een bereik van honderd of tweehonderd meter. 

Waterbestendigheid van een zaklamp 

Let ook op de waterbestendigheid van een led zaklamp voor outdoor activiteiten. Je zal de zaklamp ook tijdens een flinke regenbui willen kunnen gebruiken, of bijvoorbeeld in de sneeuw tijdens een winterwandeling. Daarbij zal je af en toe een beekje moeten passeren tijdens diverse outdoor activiteiten. Het is vervelend als je voor het passeren van het beekje eerst de zaklamp uit je tas of van je broek moet halen om deze droog te kunnen houden. Niet alle led zaklampen zijn waterdicht. Daarbij zit er een verschil in de mate waarin een zaklamp waterbestendig is. Sommige modellen kunnen gebruikt worden in ondiep water, anderen ook in diepere beekjes of kanalen. 

Grootte van de led zaklamp 

Tot slot is het zaak om te letten op het formaat van de led zaklamp. Een led zaklamp moet eenvoudig mee te nemen zijn, het liefst in je tas of aan een broek. Hiermee gepaard gaat het gewicht van de zaklamp. Des te zwaarder deze is, des te minder makkelijk neem je de led zaklamp mee bij wandelingen of fietstochten in de natuur. Het meest comfortabel is een sleutelhanger zaklamp, welke vaak een beperkt bereik heeft maar heel eenvoudig mee te nemen is door het kleine formaat en lage gewicht. 

Kijk bij het bestellen van een led zaklamp niet alleen naar het formaat, maar ook naar de mogelijkheid om deze bijvoorbeeld aan je broek te klemmen. Tussen de grootste led zaklampen en de kleinste sleutelhanger zaklampen zitten modellen met een klem aan de zijkant. Hiermee is het mogelijk om de zaklamp aan je broekzak of de rand aan de bovenzijde te hangen. Het maakt het makkelijker om deze mee te nemen. 

FAQ – LED zaklamp kopen

Regelmatig stellen bezoekers vragen over de factoren waarop gelet moet worden bij een led zaklamp kopen. In dit artikel bespraken we de belangrijkste factoren. Hieronder vind je het antwoord op vragen die veel gesteld worden over het vergelijken van verschillende soorten led zaklampen. Heb je zelf nog een vraag? Laat deze in dat geval achter in de reacties onderaan.

Wat is de beste led zaklamp?

Wat voor jou de beste led zaklamp is hangt voornamelijk af van het beoogde gebruik hiervan. Een goede led zaklamp is de Goldschmidt Militaire led zaklamp met 3.000 Lumen. Ook de Noctic Focus professionele led zaklamp met 500 Lumen volstaat in veel gevallen.

Welke zaklamp is de beste?

Er zijn verschillende factoren die bepalen welke led zaklamp het beste is voor jou. Wil je de lichtstraal kunnen focussen? Welk bereik wens je? Voorbeelden van goede led zaklampen voor outdoor activiteiten zijn onder meer de Noctic Focus professionele zaklamp (500 Lumen), de TravelMore militaire led zaklamp (1.000 Lumen) en de K-NATICS PRO Militaire LED Zaklamp (3000 lumen).

Waar moet je op letten bij led verlichting?

Wanneer je verschillende soorten led zaklampen vergelijkt is het belangrijk te letten op het formaat hiervan, de mogelijkheid om de lichtstraal naar wens in te stellen, het aantal Lumen waarover de zaklamp beschikt en het bereik hiervan. Specifiek voor outdoor activiteiten geldt dat het wenselijk is, dat de led verlichting waterbestendig is. Je wilt de led zaklamp mee kunnen nemen, als je een beekje passeert tijdens je wandeling.

Welke zaklamp gebruikt het leger?

Er is geen specifiek model led zaklamp dat het leger gebruikt. Belangrijk voor hen is het aantal Lumen, het bereik en de waterbestendigheid van de zaklamp. Ook moet de zaklamp eenvoudig mee te nemen zijn tijdens een verplaatsing van het leger. Voorbeelden van zaklampen die geschikt zijn voor het leger zijn onder meer de K-NATICS PRO Militaire LED Zaklamp (3000 lumen)  (3.000 Lumen) en de TravelMore militaire led zaklamp (1.000 Lumen).

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Volg ons op YouTube en Win!

Klik op onderstaande knop 👇