Leren schede laten maken

Handwerk komt in de outdoor scene al jaren voor. Sterker nog, juist heel veel! Eerder kon je al lezen of een bourrelier onmisbaar is in bushcraft of hij voor je kan doen. In dit artikel lees je over Wouter, een zeer getalenteerd man die voor ons een custom schede ontwierp voor het op Instagram gekochte mes.

Een unieke leren schede ontworpen op Nederlandse bodem

Ik maakte na wat heen en weer gepraat een afspraak met Wouter over de soort schede, de kleur, het materiaal, de kleur van de naden, welke manier van stikken hij zou gebruiken en ook de versiering kwam ter sprake. Ik heb thuis een aantal messen liggen, al probeer ik mijn materiaal tot een minimum te beperken. Wat ik wel miste was een schede die ik horizontaal kan dragen en het liefst nog aan de rugzijde.

Je kunt je vast voorstellen dat niet iedereen gecharmeerd is van een groot mes dat aan je riem hangt en zeker niet als je het niet meteen voor handen hoeft te hebben. Een horizontale schede, ook wel “scout carry” genoemd, zorgt ervoor dat het mes niet uitsteekt naar beneden en makkelijk wegvalt onder een vest of jas zodat het niet ongewenst gezien wordt.

Erg fijn als je werkt met groepen, kinderen of je moet verplaatsen in en uit een terrein. Normaliter heeft een scout carry geen voorkeur omdat het in de weg kan zitten bij het lopen met een rugzak, paardrijden of is het lastiger om te pakken als je het nodig hebt. Gezien ik alle tijd heb en mijn mes pas aan de riem doe wanneer ik het veelvuldig nodig heb was dat voor mij de beste optie.

Over Wouter’s lederatelier

Als je het atelier van Wouter betreedt, zal je opmerken dat ondanks alle spullen het atelier verschillende dingen uitstraalt. Creativiteit, kennis en vakmanschap zijn eigenschappen die je terug vindt bij Wouter maar dus ook in het atelier.

Op de achtergrond hoor je de jazz-klanken van Oscar Peterson en al snel vergeet je de huidige massaconsumptie van onze maatschappij. De voorwerpen in het atelier geven een tijdloos gevoel en brengen je weer even naar de basis, toen alles nog degelijk werd gemaakt en producten hun eigenaar uit/overleefden en werden doorgegeven aan volgende generaties, in plaats van teruggestuurd werden naar de klantenservice.

Leerbewerking

Wouter kwam voor het eerst in aanraking met leerbewerking toen hij de overstap maakte van recurveboogschieten naar het barebow* schieten, zo’n zes jaar geleden. Menig barebow schutter gebruikt een rug-koker gemaakt van leer.

Het begon bij een oude boekentas en daaruit werd een mooi koker vervaardigd. Aansluitend volgde hij een basiscursus. Hij struinde het internet af voor filmpjes, las hij boeken en bleef zichzelf ontwikkelen. Met veel trial en error werkte hij, naast zijn werk als invalleerkracht, in zijn vrije tijd aan zijn projecten.

Na het afsluiten van een negatieve ervaring in het onderwijs, besloot Wouter zijn energie te steken in het professioneel vormgeven aan zijn passie. Wouter’s Lederatelier werd in april 2019 een feit.

Authentieke leren producten

Wouter maakt het liefst authentieke leren producten die functioneel zijn en hoort graag de vraag “kun je dit maken?”. Iets moois en degelijks maar volledig op wens van de klant. Van sleutelhanger tot tassen en schedes met allemaal vakjes en riemen, unieke projecten gemaakt op de persoon.

Het is een zeer vriendelijke, open en enthousiaste man die als je hem eenmaal vraagt naar iets met betrekking tot leer en de technieken, je dag wel kan vullen! Het beste van al… het is nog mooi om naar te luisteren ook!

Plantaardig gelooid leer

Wouter werkt het liefst met plantaardig gelooid leer, aangezien dit te vormen en te bewerken (stempelen, graveren) is. Zijn uiteindelijke product moet volgens hem zo duurzaam mogelijk zijn. De meeste projecten worden gemaakt voor de praktijk, als instrument of bescherming daarvan.

Het moet met een beetje liefde zijn eigenaar uit/overleven ondanks het gebruik! Zo lijkt een handgemaakt voorwerp soms duur, maar als je het vertaald in waarde en jaren en die deelt op de prijs klinkt het altijd een stuk logischer.

Wat hij zijn klanten daarom meegeeft is: Gebruik het waar het voor gemaakt is en leg het niet alleen in de kast!

Versiering van de schede

Wouter maakte een voorbeeld uit karton en we bespraken hoe we ervoor konden zorgen dat dit zware mes niet te ver van de riem zou gaan hangen. Wouter kwam met een aantal ingenieuze opties en al snel hadden we de vorm besproken.

Als extra toevoeging nog een band met mooie sluiting om ook het handvat op zijn plaats te houden. Als kleur ging ik voor zo donker mogelijk, mijn handvat is namelijk gemaakt van Turkse Walnootburl en dat is een behoorlijke donkere kleur. Ook de naden werden donker gestikt wat zorgt voor een passende afwerking.

Wouter vroeg mij of ik iets wilde van een versiering en dat vond ik lastiger. Ik ben een simpele man en voor mij moet het voorwerp niet te veel afleiden van de functie, deze schede is echter een weergave van wat Wouter ook voor anderen kan betekenen en na een schets ging ik akkoord voor een mooi hand gestempeld patroon.

Wouter en ik zijn beiden vliegvisfanaten en toen hij mij een schets liet zien van een Keltisch getekende zalm was ik snel verkocht! Dit zou van mijn mes een “one of a kind” maken en geschreven zijn op mijn lijf, zeg dan maar eens nee!

Hieronder vast een kleine weergave van wat Wouter tot nu toe heeft gemaakt.

Tussendoor heeft Wouter mij met regelmaat op de hoogte gehouden van zijn werkzaamheden. Bij elke stap werd ik betrokken en ik werd steeds enthousiaster. En het resultaat mag er zijn! Wat een fantastisch gave schede!

Als toevoeging maakte hij nog een soort leren rug voor de schede zodat deze nog wat stabieler zou zijn op mijn riem. Zo draag ik wel eens wat zwaardere riemen als er meer materiaal aan moet hangen en het liefste een dunne riem bij het off-roaden.

Deze extra leren rug is ook ideaal voor het kanovaren, daar kan ik hem desnoods op mijn reddingsvest bevestigen! Voor nu gaat de schede met name het veld in, daar is hij voor gemaakt! Uiteraard krijgt hij alle liefde en aandacht na het nodige gebruik. Bijna zonde… maar daar is hij toch echt voor gemaakt!

Het is zeker de moeite om eens een kijkje te nemen op de website van Wouter, ondanks alle voorbeelden maakt hij zoals gezegd het liefst maatwerk. Van zadels tot een mooi hoesje voor je bijl of een hengelkoker, je zult genieten!

Wouter, bedankt voor je inzet, je motivatie en je onvermoeide inspirerende woorden en daden met betrekking tot deze schede! Hij zal mij ondanks mijn lompheid uitleven en hopelijk een eervol plaatsje krijgen op de riem van mijn kinderen!

Jelle

Hoi ik ben Jelle! Een avontuurlijke  kerel met hart en passie voor bijna alles wat buiten te beleven is. Van klimmen, hiken, kano varen en vissen tot koken op open vuur! Graag neem ik je mee in mijn avonturen en belevingen!

2 reacties op "Leren schede laten maken"

 1. jef jef schreef:

  Geweldig

  1. Raymond de Keyzer Raymond de Keyzer schreef:

   Jef,
   Ik heb een karambit in een plastic schede dat ook geluid maaktl als je er mee loopt. Ik wil graag een leren schede laten maken.
   M.v.g. Raympond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *