Wat is een letterbox geocache? Ontdek deze unieke schattenjacht

Heb je ooit gehoord van een letterbox geocache? Het is een van de meest interessante schattenjachten die je tegen kunt komen. Het is een unieke mix tussen twee spellen van verkenning en ontdekking: Geocaching en letterboxing.

Bij geocaching gebruik je GPS-coördinaten om een verborgen container, oftewel een geocache, te vinden. Letterboxing daarentegen leidt je op een meer traditionele schatzoektour met behulp van aanwijzingen en stempels in een logboek, die je in de letterbox vindt.

Een letterbox geocache combineert het beste van beide werelden. Je volgt hints of opgeloste puzzels die je naar de locatie brengen en wanneer je de geocache vindt, heeft deze een speciale stempel.

Het concept hierachter is een eerbetoon aan het traditionele letterboxing. Het interessante aan deze combinatie is dat je bij deze geocaches de mogelijkheid hebt om je persoonlijk stempel achter te laten in het logboek van de geocache, wat verder bijdraagt aan het persoonlijke aspect van je avontuur.

Je hoeft echt geen ervaren geocacher te zijn om te beginnen met letterbox geocaches. Het is toegankelijk, sociaal, en een geweldige manier om buitenshuis bezig te zijn, nieuwe plaatsen te verkennen en deel uit te maken van een wereldwijde gemeenschap van schattenjagers.

De basis van letterbox Geocaching

Bij Letterbox Geocaching, gaat het erom dat je vanuit een startpunt aan de hand van aanwijzingen een verborgen container zoekt. Deze container is vaak een weersbestendige doos met daarin een unieke stempel en een logboek.

Hoe werkt het dan?

 • Zoek een letterbox: Begin met een Letterbox te kiezen om te zoeken. Op de kaart van Geocaching.com kun je hierop filteren.
 • Volg de aanwijzingen: Gebruik de aanwijzingen, die een combinatie van beschrijvingen en coördinaten kunnen zijn, om de Letterbox te vinden.
 • Stempel je persoonlijk logboek: Als je de cache vindt, gebruik je de stempel die je in de cache vindt om je eigen logboek te markeren, wat bewijst dat je de cache hebt gevonden.
 • Laat de stempel achter: Veel Letterboxers hebben een persoonlijke stempel. Je kunt deze gebruiken om het logboek in de cache te stempelen en zo je bezoek te registreren.

Het bijzondere is dat dit een eerbetoon is aan het traditionele Letterboxing, waarbij schattenzoekers zonder GPS op zoek gingen naar verborgen dozen. Het is een fantastische manier om te genieten van de natuur en tegelijkertijd je hersenen te trainen met spannende raadsels. Plus, je ontmoet een heleboel gelijkgestemde avonturiers.

Geschiedenis van Letterboxing

Laat mij je meenemen naar Engeland, meer bepaald het Dartmoor National Park. Hier begon in 1854 een avontuurlijk spel dat we vandaag kennen als letterboxing. Het was een zekere James Perrot die als gids werkte, en hij verstopte een fles voor anderen om te vinden. Zie je het voor je? Wandelaars die puzzels oplossen om die fles te vinden, hoe spannend.

Deze traditie groeide en groeide, en mensen begonnen zelf stempels en notitieboekjes te gebruiken. Hoe werkt dat dan?

 • Stempel in de fles: Deze liet je achter als bewijs dat je de locatie gevonden had.
 • Persoonlijke stempel: Elke speurder had een eigen stempel om in logboeken van anderen te zetten.

En nu komt het leuke deel. Wist je dat deze hobby de grote oceaan overgestoken heeft en ook bij ons populair is geworden? Met de komst van GPS werd letterboxing nog leuker en kregen we de zogenaamde letterbox hybride geocaches. Het is een mix van moderne technologie met die goede oude speurzin.

Wat je nodig hebt voor letterboxen

Als ik ga letterboxen, zorg ik er altijd voor dat ik de juiste uitrusting bij me heb. Dit maakt de ervaring niet alleen leuker, maar ook efficiënter. Laten we eens kijken wat essentieel is voor deze avontuurlijke hobby.

Stempels

Een van de charmes van letterboxen is de unieke stempel die je bij elke vondst kunt gebruiken. Ik neem altijd mijn persoonlijke stempel mee om in het logboek van de letterbox te plaatsen en natuurlijk een inktkussen, want zonder inkt, geen stempelafdruk. Het is een leuke manier om een persoonlijk iets achter te laten.

Notitieboekje gebruiken

Ik hou altijd mijn notitieboekje bij de hand om de stempels die ik verzamel bij te houden. Het notitieboekje dient als mijn persoonlijke logboek waarin ik niet alleen de verzamelde stempels plak, maar soms schrijf ik er ook kleine notities bij over het avontuur.

Navigatiehulpmiddelen

Om de verstopplaats van een letterbox te vinden, heb ik navigatiehulpmiddelen nodig. Een GPS is makkelijk, want hoewel sommige letterboxen met pure aanwijzingen gevonden kunnen worden, hebben de meeste toch coördinaten die me naar de juiste locatie leiden. Ik zorg er ook voor dat ik altijd een opgeladen smartphone bij me heb met en de geocaching-apps geïnstalleerd, voor het geval dat mijn GPS me in de steek laat of ik nog wat aanwijzingen moet oplossen.

De rol van clues en puzzels

Heb je ooit een schatkaart gevolgd waar elke aanwijzing je een stap dichter bij de verborgen schat bracht? Dat is precies wat clues en puzzels doen bij een letterbox geocache. Deze elementen maken het geocachen extra spannend en uitdagend. Hoe zit dat dan?

Eerlijk is eerlijk, ik ben dol op het kraken van de code. Bij een letterbox geocache is de precieze locatie niet direct gegeven. In plaats daarvan krijg je creatieve hints of moet je een puzzel oplossen. Zo’n puzzel kan van alles zijn, van een simpele rebus tot een complex raadsel.

 • Hints: Deze wijzen je vaak op landmarks of bijzondere plekken in de omgeving.
 • Puzzels: Soms moet ik echt mijn brein pijnigen om coördinaten te ontcijferen.

Zie het als een soort schattenjacht. Je eigen inzet en het oplossen van de puzzels bepalen of je de cache vindt.

En als je hulp nodig hebt bij het ontcijferen van een code, kun je vaak Geocaching code tabellen en geheimschrift raadplegen voor decryptie mogelijkheden.

Logboeken en etiquette

Als ik op geocache-avontuur ga, neem ik altijd mijn persoonlijke stempel mee voor de letterbox geocaches. Deze combo van geocaching en letterboxing maakt elke vondst speciaal. Het draait allemaal om het achterlaten van je handtekening.

Wat betreft het logboek, het werkt zo:

 • Vind de Cache: Gebruik de hints en je gevoel voor avontuur.
 • Stempel je logboek: Met je persoonlijke stempel geef je aan dat je er was.
 • Stempel de letterbox: Gebruik de aanwezige stempel om een aandenken in je eigen logboek te zetten.

Maar hé, laten we het niet bij het loggen houden. Hier zijn een paar etiquetteregels waar ik me aan houd:

 1. Behandel het logboek met zorg.
 2. Vermijd spoilers in je logvermelding.
 3. Laat alles achter zoals je het hebt gevonden.
 4. Als er goodies of ruilitems zijn, ruil altijd eerlijk – ’trade up or trade even’.

Het is super simpel, maar ongelofelijk belangrijk voor de geocache community. Trouwens, wist je dat sommige letterbox-hybride caches super uniek zijn met persoonlijke stempels die echte kunstwerken zijn?

Dat is iets waar ik echt enthousiast van word. Ga je mee op stempeljacht?

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *