Sinds vijf jaar is er een wandel naar je Werk-dag. Tijdens de Wandel naar je Werk-dag liepen vorig jaar duizenden mensen van huis naar het werk. Ook in 2020 wordt iedereen opgeroepen om de afstand of een deel daarvan, lopend af te leggen. Wat in 2015 begon, is nu een nationaal evenement dat op 2 april 2020 weer wordt gehouden.

Wandelen

Lopen is niet hetzelfde als wandelen. Lopen doe je naar de bushalte of naar de supermarkt om de hoek voor de kleine boodschap. Wandelen doe je georganiseerd. Je regelt een route en je gaat op pad. De stad in of in de polders. Door de duinen lopen of over het strand. Door de bossen wandelen of over de hei. Vraag is dikwijls of je eerst wil reizen en daarna wandelen. De hond mag natuurlijk altijd mee.

Schoenen

Om te wandelen heb je niet veel nodig. Gemakkelijke kleding en goede wandelschoenen. Verder heb je alleen een fijne temperatuur nodig. Niet te warm, niet te koud. Rond de twintig graden is een prettige wandeltemperatuur. Gemiddeld loopt een wandelaar zo’n vier kilometer per uur. Een enkele reis route van tien kilometer is voor de redelijk ervaren wandelaar prima te doen. Ruim twee uur lopen met een lunchpauze en weer terug.

Wandelnet

In de Loonse en Drunense Duinen, de Amsterdamse Waterleidingduinen, de duinen van Terschelling en sommige uiterwaarden langs de Waal mag je vrijuit wandelen. Je hoeft er niet op de paden te blijven. Het is dan wel handig dat je een goed richtinggevoel hebt of een kompas. De website van Wandelnet heeft in Nederland wandelnetwerken aangelegd. In feite loop je van punt naar punt vergelijkbaar als de fietsknooppunten. Er zijn verschillende lange afstand wandelpaden.

Excursie

Vind je het geen bezwaar om in kleine groepen te lopen dan bieden Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten wandelexcursies. Boswachters vertellen over vogels, vlinders, kikkers of vegetatie. Bedenk dat het niet altijd is toegestaan om zaken uit de natuur mee te nemen of te plukken. Het is sowieso handig om wat extra afvalzakjes in de rugzak te hebben. Om geen afval achter te laten.

Spullen

Het is wel van belang om een comfortabele tas te hebben.
Ruim genoeg voor de spullen zoals water, thermosfles, druivensuiker, mueslireep en fruit. Een poncho, extra sokken, zonnebril, tekentang, pleisters en zonnebrand. Zakdoekjes, wc-rol, zakmes, kleingeld en een telefoon.

Kipling tassen, met het pluche aapje zijn comfortabel vooral de rugzakken. Een rugzak houdt de handen vrij. Het biedt voldoende ruimte om bovengenoemde spullen te herbergen. Wandelen doe je op zondag en maandag loop je naar je werk. Verschil moet er zijn.