Je wilt een meerdaags kanoavontuur in het hart van de natuur. Wat moet je dan weten, en hoe pak je dit aan? Voor sommigen is een paar dagen op het water al gesneden koek, echter zijn er een paar tips die ik je graag zou willen meegeven. Dit artikel geeft je een aantal tips, tricks en dingen om aan te denken om ervoor te zorgen dat jouw avontuur een succesverhaal wordt!
Wat je vooraf moet weten van een kanotocht
Om ervoor te zorgen dat jouw avontuur slaagt, is het belangrijk om aan de volgende dingen te denken:
- Plan je avontuur en ga na hoeveel kilometer je per dag wilt varen. Bij een lage waterstand is 30 kilometer per dag voor de gevorderde peddelaar geen probleem. Echter is het soms fijn om je tijd te nemen. Ga je voor een culinaire lunch in de middag en neem je graag de tijd, plan dan rond de 20 km per dag.
- Ga ervan uit dat hoe ervaren je ook bent, de boot kan kantelen. Denk aan waterdichte tassen en een droge set kleding. Dat betekent ook dat alles wat los in de boot ligt, uit de boot kan vallen.
- Je hebt de ruimte in je kano. Een stoeltje waar je lekker in zit bij het kampvuur en die net iets fijnere slaapzak hoef je nu niet op je rug mee te dragen. Na een dag in een kano is een beetje comfort geen overbodige luxe!
Om je een beeld te geven hoe een dergelijk avontuur eruit kan zien wil ik graag mijn avontuur met je delen. Ik neem je mee in mijn keuzes in materiaal, planning, eten, slaapuitrusting en een hele gave beleving!
Het idee van een kanotocht
Mijn schoonvader en ik hebben regelmatig ideeën die zich uiten in avonturen waar we eigenlijk als jongetje alleen nog van konden dromen. Tijdens een rit in de Ardennen kwamen we langs de Semois, een prachtige en schone rivier die vanuit de oorsprong in Arlon (België) tot aan Monthermé in Frankrijk stroomt, daar gaat deze over in de Maas.
Mijn schoonvader woont aan de Semois en ikzelf in het zuiden van Limburg aan … je raad het al … de Maas. De vraag was daarom al snel gesteld: kunnen we bij jou instappen en bij mij er weer uit? Dat kon zeker. We besloten allereerst het traject van de Semois te bevaren. Dat mag per kano vanaf Chiny. Vanaf daar is het ongeveer 160 km tot aan Monthermé.
We hadden zelf al eerder kano gevaren in verschillende soorten kano’s. Hoewel we goede ervaringen hadden met de bijna onverwoestbare Gatz kano’s besloten we toch te kiezen voor de lichtere frame kano van Ally.
Het voordeel van deze kano’s is dat ze slechts 17 kg wegen en toch 4,5 meter lang zijn. Ze zijn makkelijk te dragen door een enkele persoon en doordat het frame meegeeft hoef je je geen zorgen te maken als je met wat vaart over een leisteen heen dendert. We besloten elk met en eigen kano te varen om de trip comfortabel te houden. Je kunt immers meer meenemen en plezier is voor ons altijd een belangrijke factor.
Het plannen van een kanotocht
Nadat we een avond aan tafel onze ideeën hadden gedeeld werd het tijd voor de serieuze planning, 160 kilometer à 35 kilometer per dag ging even duren. We besloten daarom om onze lol te verdubbelen door het aantal kilometers door twee te delen. Zo konden we twee keer een weekend varen en daarmee de afstanden en tijd gangbaarder maken.
Het eerste deel varen we in oktober en het tweede in februari, zo hadden we hopelijk in oktober een prachtige tocht in de herfst en zie je door de jacht vaak meer wild lopen aan de waterkant. Het tweede gedeelte vond dan in februari plaats met hoop op sneeuw!
Vervolgens was het tijd om de kaart erbij te pakken, ik hoor je al denken hoezo? Je stapt in bij punt A en stapt uit bij punt B, zo veel keuze in links en rechts zul je niet hebben … Dat klopt! Echter is het wel fijn als je weet hoeveel kilometer je moet varen tot een dam, sluis, dorp of barrage.
Die punten hebben wij middels “Basecamp” vertaald in een gpx kaart waardoor wij via de gps en gps-app op de telefoon konden zien hoe ver we nog moesten varen, waar we waren en waar we zouden kunnen lunchen, eten en slapen. De auto zouden we bij het eindpunt parkeren en we zouden ons laten afzetten op het beginpunt door mijn vrouw en schoonmoeder.

*Met GPX Vieuwer laad je makkelijk je gpx bestanden op je smartphone. Eenmaal geladen heb je ook geen internet meer nodig!
De uitrusting
Omdat we ervan uit konden gaan dat in elk geval een van onze boten om kon slaan hebben we de keuze gemaakt om alle “essentiële” uitrusting in waterdichte tassen op te bergen die vastgemaakt waren aan het frame van de kano.
Mocht de boot dan toch omslaan zou die uitrusting droog blijven en door de lucht die zich in de tas vormt zal de kano langer blijven drijven indien deze vol zou lopen. Belangrijke spullen waar we snel bij moesten zijn gingen in een kleine droogzak die binnen handbereik vast werd gemaakt. Overige spullen zoals etenswaren, poncho’s, stoelen en olielampen gingen in kratten. Deze passen namelijk precies tussen het frame en kunnen zo nodig worden afgedekt met een vuilniszak of tarp.
Ben je nieuwsgierig naar de volledige inpaklijst Laat dan een reactie achter en dan help ik je om jou lijst samen te stellen.
Om te slapen heb ik gekozen voor de DD Travel hangmat met 3×3 DD tarp. De hangmat is voorzien van dynema whoopie slings en treehuggers om ervoor te zorgen dat wanneer we aankwamen op de plaats van overnachting we in 5 minuten in bed konden liggen. Het voordeel van de Travel variant ten opzichte van de Frontline hangmat of andere soortgelijke hangmatten is dat deze een waterdichte onderkant heeft en gebruikt kan worden als bivybag indien er geen bomen zijn om tussen te hangen.
Verder slaap ik in deze hangmat uitzonderlijk goed en dat vind ik na een dagje in een kano wel zo fijn! Als slaapzak gebruik ik de DD Jura, deze heeft de rits in het midden en een waterdichte en verstevigde onderkant zodat je staand je slaapzak aantrekt alvorens je in de hangmat kruipt. De slaapzak gaat tot -5 en er was wel vorst voorspeld voor beide weekenden. Om zeker te zijn van een goede nachtrust heb ik daarom ook de underblanket van DD gebruikt.
Zelf vind ik koken bij een kampvuur een van de altijd goed smakende maaltijden, daarom gebruikten wij een gietijzeren pan met houten steel. Weegt wat, maar je hoeft het niet te dragen! Voor de lunch en om snel koffie te maken in de ochtend namen we een gasbrandertje mee met de Stanley kook set. Je mag immers niet overal vuur maken en dan wil je toch een back-up hebben.
In combinatie met een Wetterlings Bushman Axe en een Silky zaag konden we in elk geval overal waar nodig droog hout verwerken. Beide dragen we bijna altijd en overal een Leatherman Wave en voor de absolute zekerheid had ik nog een Puukko van Woodknife Finland in mijn tas.
In oktober kun je rond de Semois een prachtige herfst verwachten met in de nacht al wat vorst. Ze voorspelden vrijdag, zaterdag en zondag regen. Het water was na de warme zomer nog redelijk warm en de temperatuur overdag lag rond de 11 graden. Zelf vind ik de G1000 stof broeken van Fjällraven erg prettig zitten, zeker als het voor een hele dag is.
Onder deze broek heb ik geen thermo laag hoeven dragen, want door de regen en de bijbehorende regenbroek werd het vanzelf warm zat! Een Shirt met lange mouwen en daarover een gewatteerde blouse hield mij warm genoeg. In combinatie met een regenjack ging de blouse weer uit. Ik hoorde je al denken, een gewatteerde blouse? Ja ik geef toe, het is niet charmant, niet flatteus, niet mooi …. Maar wel groen …. En warm … En makkelijk.
Deze is van het jachthuismerk van Decathlon Solognac en is over de jaren heen een vast onderdeel van de uitrusting geworden. Ze zijn dik genoeg om als buitenlaag te dragen, maar er kan makkelijk nog een vest of zwemvest overheen. Verder voor de regen nog een leren hoed die mijn hoofd drooghield en mijn ogen vrij van regen.
Een bijzonder stukje uitrusting dat ik bij mij droeg
Nee niet nog een fantastisch mes, een gps-gadget of een zitkussentje waar als je er op gaat zitten je houten kont spontaan omtovert tot babybillen. We peddelden zo nu en dan door een dorp, maar zaten soms uren alleen en ver van de weg af.
Daarom wilde ik graag iets uitproberen. Via fakkels.com bestelde ik voor een paar euro’s twee fakkels. Je kent ze vast van foto’s van hooligans of ze nu en dan zie je de lokale dorpsgek met oud en nieuw er mee rondlopen. De fakkel draagt een Solas keurmerk en geeft gedurende 60 seconden een lichtsterkte van 10.000 candela. Ook geeft de fakkel een witte rook waardoor je ook overdag sneller zichtbaar bent. De fakkel was zeer gebruiksvriendelijk en ja …. Je bent echt wel zichtbaar!

De kanotocht trip
Eenmaal in het water stopten we onderweg alleen voor lunch, voor een sanitaire stop of voor een hindernis. We hadden van tevoren al gekeken waar we sowieso het water uit moesten. Vaak was het een zaak van even uitstappen, kijken en overleggen hoe we van A naar B zouden komen.
Sommige barrages gingen we af, en soms liet de waterstand dat niet toe. Dan was het een kwestie van je kano met een lang touw door de hindernis te sturen of om deze leeg te maken en een stukje te dragen. In de avond was het kano aanleggen en vuur maken om te gaan kamperen. Als het vuur eenmaal rustig brandde konden we de slaapplaats in orde maken en beginnen met koken.
Zeker in februari toen er sneeuw lag en het overdag vroor was een kampvuur geen overbodige luxe, heerlijk met een stevige warme maaltijd en een biertje naar het knetterende vuur kijken om vervolgens langzaam weg te dommelen onder de sterren. In de ochtend zorgden we dat het vuur altijd helemaal was uitgebrand en de overnachtingsplaats weer helemaal schoon was. Dan kwam de gasbrander goed van pas, kopje koffie en spek met ei als ontbijt. In de boot een appel en de dag was begonnen.
Onderweg hoorde je vroeg in de ochtend de natuur ontwaken, soms hoorde je vogels, soms een hert en soms helemaal niks. Geen betere manier om tot rust te kunnen komen dan in stilte over het water te gaan. Zo nu en dan een kleine stroomversnelling om je hartslag weer omhoog te krijgen en het kleine jongetje in je naar boven te halen!
Conclusie
Iedereen die zich op zijn gemak voelt in een kano of op het water kan een meerdaagse kanotocht maken. Ik heb de keuze gemaakt om in een hangmat aan de oever van de rivier te slapen, maar je kunt prima een tent meenemen of zelfs een huisje huren. De Semois biedt meer dan genoeg opties om aan het water te verblijven.
Heb je geen kano? Je kunt vaak bij verhuurbedrijven meerdere trajecten varen, zo kun je eens proberen om dag één traject A te varen en dag twee traject B.
Ieder avontuur is anders, en van elk avontuur valt te leren. Ik zou graag horen welk kanoavontuur jij hebt ondernomen, laat het mij onderin de reacties weten!
Foto’s © Jelle Versluis/OutdoorOnly.nl
Wow!
Do you know if it’s possible to rent such canoes in the Netherlands/Belgium and what are the requirements to do so? It seems like an amazing activity.
Hi there as for requirements, there are little to none. The problem however is finding a place to rent them for several days in a row. I’m not familiar with such a business as these are private canoes.
Hey Jelle, mooi verhaal! Eens zien wat de volgende outdoor trip wordt?
Goed artikel Jelle, hier kunnen we wel mee vooruit!
5