Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Jarenlang ben ik met mijn ouders op wandelvakantie geweest in Engeland en Wales. Ik was een tiener, en meestal vond ik het verschrikkelijk. Teveel inspanning, alles was hetzelfde, wandelschoenen waren lelijk en zaten niet lekker, ik liep altijd hijgend achteraan te sjokken en het liefst zat ik in de tent te lezen.

Maar sommige wandelingen wisten tóch zoveel indruk op de onverschillige tiener in mij te maken, dat ik later in mijn eentje naar Engeland ging. Op – juist – wandelvakantie. Tegenwoordig is wandelen mijn favoriete vakantiebesteding: in mijn eigen tempo, volgens mijn eigen planning. Liefst meerdaagse tochten met niet meer dan een backpack als bagage. Is er toch nog wat terecht gekomen van al die inspanningen van mijn ouders! 😉

Lydford Gorge
Lydford Gorge

Lydford Gorge

Devon, Zuid-Engeland

Dit is de eerste wandeling die écht indruk maakte en die me altijd bij zal blijven. Hier realiseerde ik me dat niet iedere wandeling hetzelfde of saai is. Lydford Gorge is een door de rivier de Lyd uitgesleten kloof. Je wandelt over avontuurlijke paden langs prachtig helder water. Midden in de zomer, wanneer het heet en vochtig is, heb je echt het gevoel dat je in een compleet andere wereld bent.

Toegang: Lydford Gorge wordt onderhouden door de National Trust, dus houd er rekening mee dat je een toegangsprijs betaalt. Op het moment van schrijven ligt die ronde de £10. Niet alle trails zijn het hele jaar rond geopend. Check de website van de National Trust voor actuele informatie.

Sherwood Forest

Nottinghamshire, Midden-Engeland

Sherwood Forest is denk ik het oudste bos waar ik ooit geweest ben. Natuurlijk heb je hier wat activiteiten rondom de legende van Robin Hood (ook ontzettend gaaf), maar het bos herbergt eiken van 500 jaar oud, en de legendarische Major Oak wordt zelfs op 1000 jaar geschat!

Met honderden verschillende soorten zoogdieren, vogels, planten, bomen en paddenstoelen is Sherwood Forest met recht een Special Site of Scientific Interest en een Special Area of Conservation.

Toegang: Sherwood Forest is jaarrond open. Wandelen is gratis, maar voor de meeste activiteiten in en rond het Visitor Centre moet je een kleine bijdrage betalen. Sherwood Forest is zeer kindvriendelijk.

Brimham Rocks
Brimham Rocks

Brimham Rocks

North Yorkshire, Noord-Engeland

Brimham Rocks is een gebied met bijzondere rotsformaties. Ze doen me een beetje denken aan wolken: je kunt er van alles in zien en de meeste formaties hebben om die reden dan ook een toepasselijke naam gekregen, zoals Dancing Bear, Idol en Oyster Shell. Een heerlijk dagje uit voor wandelaars, klimmers en fotografie.

Toegang: Ook dit gebied wordt onderhouden door de National Trust, maar hier hoef je geen toegang te betalen en de paden zijn jaarrond open.

Kinder Scout

Derbyshire, Noord-Engeland

Dit is denk ik de meest spectaculaire wandeling die ik ooit gemaakt heb. Spannender dan de Ben Nevis, ook al is Kinder Scout lang niet zo hoog. Dit is een wandeling die ik, als ik opnieuw in het gebied zou zijn, sowieso nog een keer wil doen. We klommen door een droge, eindeloos lange rivierbedding omhoog naar de heuvelrug. Dit was mijn eerste scramble en I loved it!

Toegang: Dit gebied is het begin van de Pennine Way, de popuplairste lange afstandsroute in de UK. Hier is geen Visitor Centre. Wandelen is gratis en kan wanneer je maar wilt, alleen is het aan je eigen gezonde verstand om te beoordelen of het een goed idee is om de wandeling te maken. Het Peak District kan koud, nat en mistig zijn. Voorzichtigheid is dus geboden!

 Loch Lomond
De klim-en-klauterpaadjes langs de oever van Loch Lomond.

Loch Lomond

Zuid-Schotland

Wanneer je de West Highland Way loopt, kom je door ontzettend gevarieerd gebied. Nou zijn de meest moody en stereotype Schotse landschappen meer te vinden in het noordelijke deel van de route (Rannoch Moor, Lairigmor), maar de leukste paadjes zijn by far die avontuurlijke klim-en-klauterpaden langs de oever van Loch Lomond. Vooral tussen Inversnaid en Doune kun je heel mooi een dagje wandelen.

Toegang: In principe jaarrond open, maar afhankelijk van je eigen gezonde verstand. Wandelen in de winter, vooral als het vriest, is een slecht idee. Ik je aan om op een droge dag te wandelen. Enkele stukjes van het pad zijn erg glad en tricky, niet heel erg hoogtevreesvriendelijk, en in tegenstelling tot bijvoorbeeld Lydford Gorge heb je hier geen hekjes en handrailing om je aan vast te houden.

Ystradfellte

Zuid-Wales

Dit kleine dorpje in de Breacon Beacons staat vooral bekend om zijn prachtige watervallen. Er is een Four Waterfalls Walk, die je langs vier flinke watervallen voert, ieder met een ander karakter. Het spektakelstuk is de Sgwd yr Eira, die iets verder van de andere drie watervallen verwijderd ligt. Tof extraatje is dat er daadwerkelijk een pad áchter deze waterval langs loopt.

Toegang: Ook voor deze beauties heb je geen toegangsbewijs nodig, maar is je bezoek volledig afhankelijk van je eigen gezonde verstand. Watervallen zijn natuurlijk het sepctaculairst wanneer het net heeft geregend, maar houd er rekening mee dat de paden ongelofelijk glad en glibberig kunnen zijn.

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!