Morse code converter: de handige tool voor Geocaching

Gratis morse code translator

Via onze gratis morse code translator kun je tekst omzetten naar het morse alfabet en andersom. Je hoeft alleen maar de morse code (of tekst) in te vullen en onze tool doet de rest.

Tekst
Morse Code

Tijdens Geocaching kun je morse code tegenkomen, bijvoorbeeld bij puzzels die moeten worden opgelost. Om goed voorbereid te zijn op zo’n situatie is het verstandig vooraf een morse code alfabet uit te printen, of om een morse code converter op je telefoon klaar te zetten. Met beide hulpmiddelen zet je de morsecode relatief makkelijk om naar een vertaling in het ons bekende Latijnse alfabet. 

Wat is morse code?

Er zijn verschillende methoden om met elkaar te communiceren; morse code is daar een voorbeeld van. Bij morse code maakt men gebruik van twee signalen, te weten: een kort en een lang signaal. Het korte signaal geeft men aan met een punt, het lange signaal met een streepje. Tezamen vormen deze signalen een vertaling van de letters uit ons alfabet. Om een voorbeeld te geven, de “A” bestaat uit de combinatie van een kort en lang signaal. Voor de “I” gebruik je twee korte signalen. Iedere letter en ieder cijfer heeft een unieke morse code. De vertaling van deze letters plaats je achter elkaar, om zo tot een woord te komen. 

Tip: Voor alle Geocaching tools bekijk je onze categorie mysterie caches oplossen

Morse code converter bij Geocaching

Bij Geocaching ga je op zoek naar verstopte kistjes in de natuur, waarbij het in sommige gevallen noodzakelijk is om vooraf een puzzel op te lossen. Deze puzzels kunnen gebaseerd zijn op het gebruik van morse code. Mogelijk staat de morse code al op de puzzel en is het enkel nog zaak, deze morse code te vertalen naar het Latijnse alfabet. In andere gevallen moet je de morse code in eerste instantie zelf noteren op basis van een afgespeeld geluidsfragment, om dit vervolgens te vertalen. 

Morse alfabet

Je kunt een morse code relatief makkelijk zelf omzetten naar ons Latijnse alfabet, wanneer je het morse alfabet bij de hand hebt en het je gelukt is om de korte en lange signalen van elkaar te onderscheiden. Het morse alfabet toont de combinaties van stippen en streepjes, die voor de verschillende letters en cijfers staan. Nu is het enkel nog zaak om de afgespeelde signalen te koppelen aan de verschillende letters. Dat klinkt makkelijk, maar in de praktijk kan het best lastig zijn om de verschillende signalen van elkaar te onderscheiden. Andersom, vertalen van het Latijnse- naar het morse alfabet is makkelijker. 

morse code alfabet

Morse code omzetten

Naast de mogelijkheid om het morse alfabet te gebruiken bij het handmatig omzetten van morse code naar het Latijnse alfabet, kun je ook onze online morse code converter gebruiken. Deze tool vertaalt de zinnen die je met het Latijnse alfabet samenstelt naar een morse code, welke je in de tool direct af kunt spelen voor anderen. Andersom biedt de tool de mogelijkheid om zelf een morse code in te voeren en deze door de tool om te laten zetten naar een leesbare zin.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *