Ben je op zoek naar een goede of nieuwe mountainbike helm maar je weet niet welke goed voor je is? Of wat is nu eigenlijk het verschil tussen al die helmen? Lees dan eerst onze beste tips voor het kiezen van een MTB helm even. Laten we eerst voorstellen dat een mtb helm een essentieel onderdeel is van je uitrusting. Je wilt natuurlijk wel zo veilig mogelijk door de bossen kunnen racen zonder te vallen of dat de laaghangende takken je hoofd raken. Let wel op mtb helmen zijn iets anders van vorm dan de andere helmen waardoor ze meer bescherming bieden ter hoogte van de slapen.

Hoe kies je de juiste mountainbike helm?

Het kiezen van de “beste” mtb helm is als het kiezen van de beste fiets – het enige dat er echt toe doet, is dat je er een hebt (en draagt). Dat gezegd hebbende, hoofdvorm, rijstijl en persoonlijke voorkeur betekent dat sommige helmen beter zullen zijn dan andere. Als je valt zorgt een helm ervoor dat je hoofd beschermd is waardoor de kans op hoofdletsel verminderd wordt. De helmen in onze vergelijking zijn allemaal ligt van geweicht en ze ventileren ook goed. Wij zien dus geen enkele reden meer om geen helm te dragen. Het is daarom niet alleen het gezond verstand gebruiken maar ook kijken naar onderzoeken die uitwijzen dat een helm dragen wel degelijk effect heeft.

Mountainbike helmen met MIPS

MIPS is een dun laag materiaal die tussen je hoofd en je helm zit waardoor je helm bij een botsing op je hoofd kan draaien. MIPS staat voor Multi-directional Impact Protection System hierdoor is de drukverdeling tijdens de impact op de hersenen aanzienlijk minder.

Mountainbike helm pasvorm

Als het op helmen aankomt, staat pasvorm synoniem voor veiligheid, maar pasvorm is bij geen enkele test gestandaardiseerd. Het is aan jou om de juiste pasvorm van de helm te bepalen. De vorm van de mal wordt gekozen door individuele helm fabrikanten, daarom passen sommige helmen beter bij jou dan anderen.

Tips voor het opzetten van een mtb helm

Hier zijn enkele vuistregels voor het plaatsen van een halve schaal en een volledige mountainbike helm:

 • De binnenkant van de helm moet in contact komen met je hele hoofd tot net boven de wenkbrauw, zonder het zicht te belemmeren.
 • Het one-size-fits-many ringsysteem moet voldoende gespannen zijn zodat je hoofdhuid met de helm beweegt.
 • Duurdere helmen hebben twee tot drie hoogte aanpassingen voor de achterste stabilisator om de pasvorm verder af te stemmen.
 • De riemen moeten strak genoeg zijn zodat de helm niet meer dan een centimeter beweegt.
 • Bandjes komen samen op een Y die tot net onder het oor is afgesteld.
 • Controleer bij het vastmaken de sterkte van de gesp door er snel aan te trekken.
 • Als de helm meer dan 2,5 cm beweegt of over de hoofdhuid glijdt na de bovenstaande stappen, is deze helm mogelijk niet geschikt voor jouw hoofd.

Beste prijs kwaliteit mountainbike helm

Lazer Roller MIPS MTB fietshelm

Met de Lazer Roller MIPS MTB fietshelm kies je voor een topkwaliteit helm die veel bescherming biedt. De mtb helmen zijn voorzien van het In-Mold systeem waardoor deze bijzonder stevig is, zonder dat dit extra gewicht oplevert. De MIPS technologie maakt deze uitvoering bovendien extra veilig. Ga voor een optimale pasvorm met behulp van het TS+ Turnfit systeem, waarbij je de pasvorm met een simpele draaiknop aanpast aan jouw hoofd. Dankzij de reflecterende details op de helm ben je net wat beter zichtbaar in het verkeer.

 • Construction: In-Mold
 •  Gewicht: 230  g
 •  Aantal ventilatieopeningen: 28

Beste trail mountainbike helm

Trail MTB fietshelm van Agu

De Trail MTB fietshelm van Agu is lichtelijk te verleng aan de achterkant. Dit zorgt ervoor dat de achterkant van je hoofd extra beschermd is en met het Direct Dial systeem zorg je ervoor dat de helm perfect zit. Ook het vizier is verstelbaar. Door de ventilatie openingen heb je ook op een warme dag op de fiets een fris gevoel. De helm is in-mould en heeft een Direct Dial systeem.

 •  Voldoet aan de EN1078 standaard
 •  Gewicht: 299  g
 •  Verstelbaar vizier

Beste all mountain mtb helm

All Mountain MTB helm

Deze MTB helmen zijn gemaakt voor All Mountain mountainbikers. Extra steun en bescherming, dankzij de omsluitende schaal. Deze All Mountain MTB helm is de meest bedekkende uit ons assortiment. De ‘In Mold’-structuur maakt hem uiterst licht. En hij blijft uitstekend zitten op het hoofd.

 •  In Mold-technologie
 •  Gewicht: 320  g
 • Aantal ventilatieopeningen: 7

Dit zIJn volgens ons de beste en meest verkochte mtb helmen vandaag de dag. Hoe denk jij hierover en wat vind jij de beste mountainbike helm die jij hebt getest ? Laat het ons hieronder weten.