De 3 beste mountainbike helmen

Laten we eerst voorstellen dat een mtb helm een essentieel onderdeel is van je uitrusting. Je wilt natuurlijk wel zo veilig mogelijk door de bossen kunnen racen zonder te vallen of dat de laaghangende takken je hoofd raken. Let wel op mtb helmen zijn iets anders van vorm dan de andere helmen waardoor ze meer bescherming bieden ter hoogte van de slapen.

Lazer Lazer Roller Mountainbikehelm

Lazer Lazer Roller Mountainbikehelm

Met de Lazer Roller MIPS MTB fietshelm kies je voor een topkwaliteit helm die veel bescherming biedt. De mtb helmen zijn voorzien van het In-Mold systeem waardoor deze bijzonder stevig is, zonder dat dit extra gewicht oplevert. De MIPS technologie maakt deze uitvoering bovendien extra veilig. Ga voor een zo goed mogelijke pasvorm met behulp van het TS+ Turnfit systeem, waarbij je de pasvorm met een simpele draaiknop aanpast aan jouw hoofd. Dankzij de reflecterende details op de helm ben je net wat beter zichtbaar in het verkeer.

bol.com (€59,37)
amazon.nl (€78,33)
Updated: 26 mei 2024 - 16:53
casco-mtbe-2-fietshelm

Fietshelm Casco MTBE

De Fietshelm Casco MTBE is nieuwe standaard voor MTB helmen. De MTBE helm beschikt over excellente ventilatie en comfort op elk circuit of afdaling. Als dat nog niet genoeg is is deze helm ook winnaar van de Stiftung Warentest. 

AGU Trail MTB Fietshelm

AGU Trail MTB Fietshelm

De Trail MTB fietshelm van Agu is lichtelijk te verleng aan de achterkant. Dit zorgt ervoor dat de achterkant van je hoofd extra beschermd is en met het Direct Dial systeem zorg je ervoor dat de helm perfect zit. Ook het vizier is verstelbaar. Door de ventilatie openingen heb je ook op een warme dag op de fiets een fris gevoel. De helm is in-mould en heeft een Direct Dial systeem.

bol.com (€49,99)
amazon.nl (€40,00)
Updated: 26 mei 2024 - 16:53

Hoe kies je de juiste mountainbike helm?

Het kiezen van de “beste” mtb helm is als het kiezen van de beste fiets – het enige dat er echt toe doet, is dat je er een hebt (en draagt). Dat gezegd hebbende, hoofdvorm, rijstijl en persoonlijke voorkeur betekent dat sommige helmen beter zullen zijn dan andere. Als je valt, zorgt een helm ervoor dat je hoofd beschermd is waardoor de kans op hoofdletsel verminderd wordt.

De helmen in onze vergelijking zijn allemaal ligt van gewicht en ze ventileren ook goed. Wij zien dus geen enkele reden meer om geen helm te dragen. Het is daarom niet alleen het gezond verstand gebruiken, maar ook kijken naar onderzoeken die uitwijzen dat een helm dragen wel degelijk effect heeft.

Mountainbike helmen met mips

MIPS is een dun laag materiaal die tussen je hoofd en je helm zit waardoor je helm bij een botsing op je hoofd kan draaien. MIPS staat voor Multi-directional Impact Protection System hierdoor is de drukverdeling tijdens de impact op de hersenen aanzienlijk minder.

Mountainbike helm pasvorm

Als het op helmen aankomt, staat pasvorm synoniem voor veiligheid, maar pasvorm is bij geen enkele test gestandaardiseerd. Het is aan jou om de juiste pasvorm van de helm te bepalen. De vorm van de mal wordt gekozen door individuele helm fabrikanten, daarom passen sommige helmen beter bij jou dan anderen.

Tips voor het opzetten van een mtb helm

Hier zijn enkele vuistregels voor het plaatsen van een halve schaal en een volledige mountainbike helm:

  • De binnenkant van de helm moet in contact komen met je hele hoofd tot net boven de wenkbrauw, zonder het zicht te belemmeren.
  • Het one-size-fits-many ringsysteem moet voldoende gespannen zijn zodat je hoofdhuid met de helm beweegt.
  • Duurdere helmen hebben twee tot drie hoogte aanpassingen voor de achterste stabilisator om de pasvorm verder af te stemmen.
  • De riemen moeten strak genoeg zijn zodat de helm niet meer dan een centimeter beweegt.
  • Bandjes komen samen op een Y die tot net onder het oor is afgesteld.
  • Controleer bij het vastmaken de sterkte van de gesp door er snel aan te trekken.
  • Als de helm meer dan 2,5 cm beweegt of over de hoofdhuid glijdt na de bovenstaande stappen, is deze helm mogelijk niet geschikt voor jouw hoofd.
  • Bekijk ook ons artikel: Is een mountainbike helm verplicht.

Dit zijn volgens ons de beste en meest verkochte mtb helmen vandaag de dag. Hoe denk jij hierover en wat vind jij de beste mountainbike-helm die jij hebt getest? Laat het ons hieronder weten.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *