Is een mtb helm verplicht?

Een ongeluk zit in een klein hoekje! Zeker wanneer je de mountainbike gebruikt op een bosachtig pad of in een bergachtig gebied. Is het dragen van een mountainbike helm verplicht in zo’n situatie? Hoe zit dit bij officiële wedstrijden? Ook niet onbelangrijk: hoe vind je een goede helm? Een helm zit vaak niet goed, wanneer deze nog vrij beweegt op je hoofd. Het kan betekenen dat de helm nauwelijks bescherming biedt, mocht je tijdens een fietstocht vallen. Hoe zit dit na een valpartij? Moet je direct een nieuwe helm kopen, of je kun je de bestaande helm blijven gebruiken als deze er nog enigszins nieuw uitziet? 

In dit artikel beantwoorden we de vraag of een mountainbike helm verplicht is en gaan we dieper in op het vinden van een geschikte fietshelm. Wist je dat een geschikte helm voor het gebruik op een mountainbike vaak afwijkt van die van een racefiets?

Is het dragen van een mountainbike helm verplicht?

Wanneer je meedoet aan officiële wedstrijden op de mountainbike, dan is het dragen van een mountainbike helm verplicht. De helm biedt je de benodigde bescherming om ernstig letsel aan je hoofd en gezicht te kunnen voorkomen. Tijdens een wedstrijd wordt vaak op hoge snelheid gefietst, wat betekent dat de kans op ongelukken relatief groot kan zijn. Snelheden lopen regelmatig op tot richting de 45 km per uur!

Een helm dragen is in het bijzonder belangrijk, wanneer de wedstrijd richting het einde loopt. Vermoeidheid kan ertoe leiden dat je concentratie afneemt, of dat je coördinatie verslechtert. De mountainbike helm beschermt je in deze situaties tegen de gevolgen van een val.

Mountainbike helm bij een training

Een mountainbike helm dragen op een training is officieel niet verplicht. Vanzelfsprekend is het sterk aan te raden om een helm te dragen tijdens iedere fietstocht die je maakt. Niet alleen op de mountainbike, maar bijvoorbeeld ook op een racefiets, een e-bike of op een speed pedelec. Zoals reeds beschreven werd, wijkt een helm voor op de racefiets of een speed pedelec helm af van die van een mountainbike helm. Kijk goed op je mountainbike helm geschikt is voor een tocht op dergelijke fietsen.

Draag een MTB helm in de bossen om beschermd te zijn tegen een val door bijvoorbeeld stenen of een boomstronk. Wanneer je op de punt van zo’n steen zou vallen, zou dit ernstig hoofdletsel kunnen veroorzaken. Ook op de openbare weg is het dragen van een helm vaak verstandig. Auto’s rijden hard en geven je lang niet altijd de ruimte! Met de helm ben je goed beschermd, wanneer je bijvoorbeeld door een uitwijkmanoeuvre in de berm belandt.

Helm vervangen na een valpartij

Zoals eerder al werd aangehaald, zit een ongeluk in een klein hoekje. Mocht je gevallen zijn, dan is het verstandig om de mountainbike helm te vervangen. Hoewel de helm er aan de buitenzijde mogelijk nog mooi uitziet, kan deze aan de binnenzijde beschadigd zijn geraakt. In die zin, dat er geen demping meer zit in het materiaal aan de binnenzijde van de mountainbike helm. Zou je nogmaals vallen met deze helm, dan is je hoofd veel minder goed beschermd.

Tip: laat na een valpartij ook de fiets nakijken door een fietsenmaker! In het bijzonder, wanneer je voor een fiets van carbon gekozen hebt. Het carbon kan er net als de buitenzijde van de helm nog goed uitzien. Aan de binnenzijde van het materiaal kunnen echter kleine scheurtjes ontstaan zijn. Bij een volgende val kan het materiaal breken, met alle risico’s van dien.

Val Met Mountainbike
© halfpoint/depositphotos.com

Helm kopen voor een mountainbike

Nu je meer weet over het belang van een mountainbike helm bij het fietsen in de bossen, in bergachtig gebied of op de openbare weg, is het zaak om een geschikte helm te vinden! Bij een mountainbike helm kopen is het belangrijk om de juiste maat te vinden. Daarbij moet de helm comfortabel zitten.

Vaak hangt dit enigszins met elkaar samen! Een te kleine helm zou al snel beklemmend werken, wat hoofdpijn tot gevolg kan hebben. Een te grote helm heeft als nadeel, dat deze scheef zal gaan zitten tijdens het fietsen. In de basis wordt gesteld dat een goede helm voor de MTB over de slapen valt en ongeveer twee centimeter boven je wenkbrauwen staat.

Tip: voordat je kunt gaan fietsen is het verstandig, om het tandwiel aan de achterzijde van je MTB helm aan te draaien. Hiermee kun je de helm iets verstellen als deze niet goed zit!

Tips bij het kopen van een mtb helm

Onderstaand vind je een aantal handige tips, die je helpen om een geschikte mountainbike helm te vinden. Wanneer je voor het eerst een helm koopt, kan het verstandig zijn om je te laten adviseren in de winkel. Hier heb je daarbij de mogelijkheid om een aantal verschillende soorten MTB helmen uit te testen. Welke vind jij het meest comfortabel zitten?

  • Kies altijd voor een NEN 1078 gecertificeerde helm. Deze mountainbike helmen zijn uitgebreid getest, voor ze in de winkel komen te liggen. Zo weet je zeker dat ze bescherming bieden mocht je vallen.
  • De helm moet stevig op z’n plek blijven zitten als je met je hoofd schudt. Verschuift de MTB helm? In dat geval heb je momenteel nog niet het juiste formaat gevonden. Zoals eerder beschreven werd, mag de helm niet klemmen.
  • Zorg dat de helm bij het passen hiervan horizontaal op je hoofd staat. De helm mag niet te veel naar voren leunen. Evenals dat deze geen afwijking mag hebben naar de zijkant.
  • Kies voor een mountainbike helm met een groot aantal luchtgaten. Het zorgt ervoor dat je hoofd gekoeld wordt middels de rijwind. Wel zo prettig tijdens de warme zomerdagen!
patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *