Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Mountainbiken is een uitdagende en intensieve sport. Je racet door allerlei ruige gebieden waarbij de paden vaak niet verhard zijn of offroad gaan. Er bestaan speciale routes voor het mountainbiken. In dit artikel lees je wat mountainbike routes precies zijn en hoe je ze herkent.

Ook krijg je de beste en handigste websites en apps waar de routes op te vinden zijn. Als laatste lees je meer ter inspiratie over de beste routes in Nederland en wereldwijd.

Wat zijn mountainbike routes

Net als bij wandelroutes word je bij een mountainbikeroute door de omgeving geleid met behulp van wegwijzers. In Nederland zijn er zo’n 200 verschillende routes die verschillen in moeilijkheidsgraad. De meeste routes in Nederland zijn singletrack, wat betekent dat het pad vaak niet breder is dan 30 of 40 centimeter.

Je herkent deze routes aan de hand van internationale mountainbike symbolen die bestaan uit een driehoek en twee bolletjes. In Nederland wordt er een standaard bebording aangehouden die gemakkelijk te herkennen is. Omdat Nederland een klein land is, geeft de bebording in verschillende kleuren niet zoals in het buitenland de moeilijkheidsgraad aan, maar is het een manier om verschillende routes uit elkaar te houden.

Zo kan een bordje wat bestaat uit de driehoek en twee bolletjes bestaan uit twee kleuren, om aan te geven dat twee verschillende routes zich hier kruisen. De positie van de driehoek geeft over het algemeen de richting van de route aan. Wijst de driehoek naar rechts, dan moet je dus naar rechts.

Een onderdeel van de mountainbikeroutes zijn toertochten. Dit zijn georganiseerde ritten van verschillende afstanden. Het gaat om de ervaring van samen een route fietsen en het is dus geen wedstrijd. Vaak kun je er hulp bij krijgen van een gps-systeem voor je fiets. Bekende toertochten zijn bijvoorbeeld de Amstel Gold Race.

mountainbike-routes

Websites en apps voor routes

Er bestaan verschillende websites waar je interessante mountainbike routes kunt opzoeken voor je volgende tocht. Neem bijvoorbeeld www.mtbroutes.nl. Op deze website heb je de mogelijkheid 200 verschillende routes te doorzoeken met de zoekfunctie. Je kunt filteren op plaats, provincie, waardering, afstand en hoogtemeters. Ook kun je kiezen voor het zoeken van routes op een kaart. Daarnaast vind je er een top 10 best gewaardeerde routes, die door gebruikers van de site is samengesteld.

Een andere website is trails.bike/mtb-route/nederland. Hier krijg je een lijst op alfabetische volgorde van locatie van alle routes, waarbij je in één oogopslag ziet wat de afstand, het hoogteverschil en de beoordeling is. Wanneer je een route aanklikt, zie je op de kaart hoe die precies loopt. Ook lees je over de ervaringen van mountainbikers die een review over de route hebben achtergelaten.

Als je benieuwd bent naar toertochten, neem dan eens een kijkje op www.fietssport.nl/toertochten. Hier vind je een planning van alle komende toertochten en waar ze precies worden gehouden. Je ziet direct de datum en als je de toertocht aanklikt, kun je een uitgebreide beschrijving lezen waarbij ook de aanvangstijd en de kosten worden vermeld.

Wanneer je liever op je telefoon op zoek gaat naar leuke routes, probeer dan eens de app MTBroutes, Strava GPS Running & Cycling of MTB Toertochten Kalender NL. Deze laatste twee zijn gratis.

De beste mountainbike routes in Nederland

Ook al is ons land voor het grootste gedeelte plat, er zijn genoeg uitdagende en spannende routes af te leggen. Hierbij een top 4.

Bijzondere routes wereldwijd

Ook wereldwijd vind je prachtige en soms bizarre mountainbike routes. De langste route ter wereld is de Great Divide Mountainbike Route met zo’n 4345 kilometer. Dit parcours loopt van Canada tot New-Mexico en bestaat uit bijna alleen maar onverharde wegen. Jaarlijks komen hier vele fietsers op af.

Natuurlijk zijn er ook andere, iets minder extreme, routes in Europa die een aanrader zijn en waarvoor wat lef nodig is. Bekijk bijvoorbeeld eens de opties om te mountainbiken in Malaga. Je vindt er veel technische routes met rotsen, zand, stenen en sprongen. Ook in Engeland zijn er veel uitdagingen te vinden, zoals de 7 Stanes.

Houd je van bergen, overweeg dan eens de spannende routes door de Alpen in Zwitserland. Ook hier kom je namelijk veel routes tegen die je ongetwijfeld een adrenaline boost geven.

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!