Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Als je dacht dat je mountainbike schoonmaken geen groot probleem was, denk dan nog eens goed na. Er zijn verschillende kleine details waarover je goed moet nadenken om je stalen ros in onberispelijke staat te houden. Zeker als je een dagje fanatiek aan het mountainbiken bent geweest kan je fiets er aardig vies uitzien. Volg daarom onderstaande stappen om er zeker van te zijn dat je mountainbike in topconditie blijft. 

Stap 1 – bereid je wasplaats voor

Allereerst, het is belangrijk om een ​​goede plek te vinden om je mountainbike schoon te maken. Probeer een plek te vinden waar het water goed wegloopt. Een ​​stevige fietsstandaard heeft veel voordelen zodat je fiets van de grond blijft. Op deze manier spat vuil niet terug op je fiets. In het ideale geval is je wasplaats uit de wind en regen. Zorg ervoor dat je werkgebied goed verlicht is en dat je voldoende ruimte hebt om te werken. Als je denkt dat je een hogedrukreiniger nodig hebt, vergis je je. Deze kunnen uiteindelijk het vet van je lagers verwijderen en je ophanging beschadigen – dit is niet iets wat je wilt.

Voor deze stap heb je het volgende nodig:

Stap 2 – controleer je uitrusting

Monteer je fietsstandaard. In het ideale geval vind je er een die 360 ​​graden kan draaien, waardoor je stil kunt blijven staan ​​terwijl je de fiets ronddraait. Je hebt een emmer nodig, bij voorkeur een emmer die felgekleurd is en die eventuele olie of residu laat zien. Neem vervolgens twee borstels, een zachte en een stevige, samen met een slang aangesloten op koud water en een aantal reinigingsproducten. Dit kan gewoon een goedkoop afwasmiddel zijn. Vermijd autoproducten, deze kunnen erg sterk zijn en ze bevatten ook oliën die de remblokken kunnen verontreinigen.

Voor deze stap heb je het volgende nodig:

Mountainbike Onderhoudsset

Wij gebruiken deze mountainbike onderhoud schoonmaakset met daarin de volgende artikelen:

  • Kettingreiniger
  • Bandenreiniger
  • Schoonmaak handschoen
  • Hoekborstel
  • Freewheel haak
  • Versnellingsborstel 2x
  • Velgenborstel

Stap 3 – spoelen en schuimen

Monteer je mountainbike op de werkstandaard en spoel de fiets eerst af met koud water. Werk van boven naar beneden en neem het vuil mee naar beneden tijdens het spoelen. Vul vervolgens je emmer met warm water. Neem je zachte borstel, zorg ervoor dat deze schoon is, vrij van gruis en vuil, zodat je frame niet bekrast raakt. Het schoonmaakmiddel rechtstreeks op de borstel aanbrengen samen met wat warm water uit de emmer. Schuim de hele mountainbike vanaf de voorkant in en zo naar beneden zodat je niet knoeit op stukken die je al hebt schoongemaakt.

Stap 4 – banden en aandrijflijn 

Gebruik de stevige borstel en het warme water om het schoonmaakmiddel direct op de borstel aan te brengen en vervolgens op de banden te schrobben om vuil tussen het loopvlak en rond de zijwand en rand te verwijderen. Inspecteer tijdens het werken op eventuele schade zoals sneden, gescheurde blokken of doornen. Bellen in de zeep kunnen wijzen op een klein gaatje die je anders niet zou hebben gezien. Ga naar de aandrijving en de cassette. Verwijder gras, takken of ander puin tussen de tandwielen en scrub met de stevige borstel en het reinigingsmiddel.

Tip: gebruik geen ontvetter voor deze klus, als je cassette zo dik in het vet zit zal zeep het niet verwijderen. 

Natuurlijk controleer je ook even je bandenspanning om ervoor te zorgen dat je mountainbike direct klaar voor gebruik is. Wil je weten hoe dit precies moet, lees dan ons artikel hoeveel bar in je mountainbike banden pompen.

Stap 5 – spoelen en inspecteren

Spoel de fiets af met behulp van de slang of zachte borstel van boven naar beneden en inspecteer de fiets op eventuele schade aan het frame, componenten en wielen. Draai de pedalen tegelijkertijd zodat het water vrij door de schakels van de ketting kan stromen. Een slappe ketting maakt een diepere reiniging mogelijk.

mountainbike-ketting-schoonmaken

Stap 6 – herhalen

Afhankelijk van hoe vies de mountainbike was, kan het bovenstaande proces eventueel worden herhaald totdat deze grondig schoon is. Verwijder de wielen in het geval dat de mountainbike extreem vies is. Besteed bijzondere aandacht aan de neuswielen en de kettingring, omdat ze samengeperst vuil en viezigheid kunnen vasthouden. Dit is belangrijk omdat een vuile aandrijfketting extra wrijving en slijtage veroorzaakt en waarschijnlijker leidt tot een extra mechanische belasting. Zorg ervoor dat je zorgvuldig rond de pakkingen van de ophanging schoonmaakt, omdat gruis dat hier wordt opgesloten snel tot zeer dure schade kan leiden. Plaats de wielen terug op hun plaats als ze worden verwijderd.

Stap 7 – opnieuw spoelen

Spoel de mountainbike grondig om ervoor te zorgen dat er geen zeep of andere resten achterblijven, omdat dit problemen kan veroorzaken. Dit proces om je fiets te spoelen is veel beter zonder een hogedrukreiniger, omdat het heel eenvoudig is om belangrijk vet van lagers, draaipunten, trappers, naven en neuswielen te verwijderen. Een vrij stromende waterslang of een emmer, schoon water en een zachte borstel is veel aardiger voor je fiets.

Stap 8 – drogen

Haal de mountainbike uit de standaard. Plaats deze volledig in de zon of op een droge plaats, bij voorkeur een warme ruimte zodat het zitwater vrij kan lopen en kan drogen. Ook kan een pluisvrije doek of papieren handdoek worden gebruikt voor het verwijderen van overtollig water. Maak je borstels en emmer weer schoon en zet deze klaar voor de volgende schoonmaakbeurt. Noteer alles wat je nodig hebt voor de volgende keer.

Stap 9 – polish

Verwijder de wielen en plaats de mountainbike terug in de standaard. Poets je frame met een siliconenpolish en een microvezelhanddoek als het waarschijnlijk in natte of modderige omstandigheden gebruikt zal worden, want dat maakt het moeilijker voor modder om zich te hechten aan je fiets. Als je niet zeker weet of weet dat je je in een stoffige of droge omgeving bevindt, vermijd dan de polish omdat dit stof zal aantrekken.

Breng polish altijd aan op een pluisvrije doek en wrijf het in het frame, spuit nooit rechtstreeks, omdat je dit anders over de rotoren kan spuiten en de remblokken kan vervuilen. Laat de vorken en achterschokdemper door hun slag bewegen om vuil van de afdichtingen weg te duwen. Veeg het af en smeer de steunpoten dan met een specifiek suspensiesmeermiddel of een beetje vorkolie.

Stap 10 – opslag

Zodra de mountainbike droog is, is het erg belangrijk om je aandrijfketting te smeren en daarna het overtollige materiaal af te vegen. Smeer lagervlakken in met waterafstotend materiaal om te beschermen tegen waterdruppels die op je afdichtingen zitten. Idealiter hang je het voorwiel van je mountainbike op met een haak die de remhendels hoger houdt dan de remklauwen, hierdoor kan de smeerolie in de vorken op de schuimrubberen afdichtingen blijven zitten, waardoor ze vochtig blijven. Hierdoor kan ook water dat in kabels of framepockets zit, weglopen.

De producten die wij gebruiken

– Montagestandaard 500
– Emmer
– Reinigingsset voor mountainbikes
– FietsShampoo
– Polish

Als extra tip willen we de kettingreiniger niet onthouden. Deze kettingreiniger bestaat uit twee compartimenten, vier ronddraaiende borstels en een afneembare greep. Hij haalt al het vuil van je ketting

Dit waren onze tips, heb je zelf nog tips? Laat het ons hieronder weten en we zullen deze verzamelen en toevoegen aan deze schoonmaaktips voor de mountainbike. Ben je op zoek naar een nieuwe mountainbike? Bekijk dan zeker eerst even ons artikel: de beste mountainbikes Wedden dat er wel wat voor je tussen zit?

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!