Mountainbiken voor beginners: Wist jij dit al?

Ga jij je wagen aan de stoere fietssport? Eenmaal op een mountainbike gestapt, wil je niet meer anders. Je ervaart hoe heerlijk het is om met je mountainbike de wijde natuur in te gaan. Heerlijk genieten van de bergen terwijl je door de Ardennen of Alpen crost. Dat geeft een echte adrenaline boost! 

Mountainbiken voor beginners blijkt nog best lastig. Je hebt een andere houding dan op een normale fiets en het fietst heel anders. Hoe begin je met mountainbiken en hoe leer je de fijne kneepjes waardoor jij straks trots op je mountainbike stapt?

Huur een mountainbike

Er is één tip die wij aan iedere beginnende mountainbiker willen meegeven: probeer eerst een mountainbike uit! Dit kun je doen door een ritje te maken in de showroom van een grote fietsenwinkel, maar het liefst huur je er een. Door een mountainbike te huren, heb je namelijk voldoende tijd om te ondervinden of de sport bij jou past en of de mountainbike fijn fietst.

Ga je een weekje naar Zwitserland? Huur iedere dag een ander soort mountainbike om erachter te komen welke het fijnst aanvoelt.

Tip: Via listnride kan je een mountainbike huren. Met dit online platform huur je eenvoudig MTB’s van andere mountainbikers. Je kunt ook zelf een fiets aanbieden. Lees er meer over in ons mountainbike huren artikel.

Zorg voor de juiste mtb gear

Ga je een mountainbike huren of heb je er al een op het oog om te kopen? Vergeet niet de juiste mountainbike gear te kopen! Je wilt natuurlijk veilig en voorbereid zijn wanneer je de bossen ingaat of de weg op gaat. Zo is het te allen tijde sterk aan te raden om een speciale MTB helm te kopen. Hiermee bescherm je het belangrijkste lichaamsdeel bij een val.

Verder maak je de fietstocht comfortabeler en veiliger met een fietsbril en MTB handschoenen. Vergeet ook zeker je bidon en GPS niet. Kijk ook eens naar MTB kleding die je beschermt tegen regen en vuil, zoals mountainbike broeken en overschoenen. Meer lezen over de MTB uitrusting? Lees hierover in ons blog ‘Wat heb je nodig voor mountainbiken?’.

Mountainbiken voor beginners

Vind de juiste wielmaat

Koop niet zomaar de mooiste mountainbike die je ziet. Check ook altijd de wielmaat. Heb je liever grote wielen of kleine wielen? Weet je nog niet zeker wat je voorkeur heeft, probeer dan eerst meerdere mountainbikes uit met verschillende wielmaten. De wielmaten worden aangegeven in inches.

Meestal zijn de wielen 29 inch, 27,5 inch of 26 inch. Kleine wielen staan bekend om de snelheid en grote wielen om het comfort. Deze theorie is wel iets achterhaald. Met kleinere wielen moet je namelijk weer meer trappen om hetzelfde stuk te rijden als bij grote wielen. Wel kun je met kleine wielen flexibeler keren.

Mtb pedalen met of zonder kliksysteem?

Mountainbikes worden bijna altijd zonder pedalen verkocht. Er zijn namelijk verschillende pedalen verkrijgbaar en niet iedereen heeft dezelfde voorkeur. Je kunt kiezen voor platformpedalen, dit zijn normale pedalen zoals die op een omafiets of transportfiets. Echter, bij een mountainbike horen klikpedalen. Wil je de ultieme mountainbike ervaring, dan zijn klikpedalen aan te raden. Je MTB schoenen klikken zich vast aan de pedalen, waardoor je extra grip en kracht op je trappers kunt uitoefenen.

Met platformpedalen loop je nog wel eens risico dat je voeten van de pedalen afglijden, zeker bij regenachtig weer en modderige ondergronden. Mountainbike beginners vinden klikpedalen vaak eng, omdat ze bang zijn ermee te vallen. Echter, wanneer je geen klikpedalen hebt en van de pedalen afglijdt, loop je juist risico om te vallen. Klikpedalen vereisen enige oefening, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, zul je merken hoeveel meer grip je hebt en hoeveel sneller je vooruitkomt.

Mountainbiken voor beginners met vork+t

Bezit je eenmaal de voor jou perfecte mountainbike, dan is het tijd om je eerste ritje te maken. Het leukste gedeelte natuurlijk! Toch kan het best spannend zijn en is er een hoop om op te letten. Je kunt altijd vasthouden aan de afkorting VORK+T. Hiermee verlies je de belangrijkste zaken niet uit het oog.

Vering

Vergeet voordat je op de mountainbike stapt, niet om de vering(en) goed af te stellen. Wat je allemaal moet afstellen, is afhankelijk van of je een hard tail (alleen vering in voorvork) of full suspension (vering in voorvork en achterdemper) MTB hebt. Er zijn drie dingen die je moet doen om je voorvork goed af te stellen:

  • Je voorvork oppompen met een vorkpomp tot de juiste luchtdruk.
  • De sag afstellen: de mate waarin je voorvering inveert als je erop rijdt. Gebruik hiervoor het rubberen ringetje op de voorvork.
  • De rebound instellen: de snelheid waarmee de voorvork terug veert naar de oorspronkelijke positie. Hiervoor kun je de draaiknop gebruiken op de vork.
  • Voor de achterdemper dien je het volgende te doen:
  • Op dezelfde manier de luchtdruk bijstellen.
  • Op dezelfde manier de sag afstellen.

Ontspan

Relax, go with the flow. Natuurlijk kijk je goed om je heen en rem je waar nodig, maar jouw fietstocht wordt pas echt fijn wanneer jij je ontspant. Al gauw merk je dat je veel soepeler fietst en dat de mountainbike natuurlijker aanvoelt. Relaxen is niet het eerste waar je aan denkt bij veiligheid, maar hoe rustiger je bent, hoe alerter jij bent en hoe veiliger de fietstocht.

Remmen

Een van de meest gemaakte fouten bij het mountainbiken is te hard remmen. Als je in een keer de handrem volledig inknijpt, heb je een grote kans om te vallen. Doe dit vooral niet. Rem gedoseerd en op tijd. Kijk goed om je heen zodat je de situatie goed kunt inschatten en niet onverwacht de rem volledig inknijpt.

Kijken

Op het laatste moment toch nog even naar links gaan. Niet erg, maar zekerheid is wel belangrijk op de weg. Net als bij autorijden wil je van tevoren al uitgepuzzeld hebben waar je precies heen gaat en hoe je er komt. Het is daarom ook geen slecht idee om van tevoren alvast de fietsroute uit te stippelen, of een GPS mee te nemen voor op de fiets. Ga overigens niet met je mobiel in je hand op de fiets navigeren, maar koop een veilige telefoonhouder voor de fiets.

Tandwielen

Check ook regelmatig de staat van je tandwielen. Zit je ketting erg los of ervaar je problemen bij het schakelen? Het probleem kan zomaar aan de tandwielen of kettingbladen liggen. Kijk ook of ze nog in goede staat zijn. Door flinke fietsritten door het bos te maken, worden je tandwielen op den duur vies en versleten. Vet ze regelmatig in, zodat je deze minder snel hoeft te vervangen.

Voorbereiding is het halve werk

Voor beginnende mountainbikers is het vooral belangrijk om ontspannen en voorbereid de mountainbike op te stappen. Hierboven hebben we enkele tips besproken omtrent mountainbiken voor beginners. Welke mountainbike geschikt is voor jou, weet je pas echt nadat je er een paar hebt geprobeerd.

Heb je er eenmaal een gekocht en ben je klaar om de natuur in te gaan, dan is het vooral belangrijk om de juiste uitrusting mee te nemen en VORK+T te onthouden. Check van tevoren de staat van je veringen en tandwielen en stippel de route uit die je gaat afleggen. Stap op de mountainbike, kijk goed om je heen, knijp nooit zomaar volledig de rem in – en het belangrijkste: ontspan en geniet van de fietstocht.

Mountainbike Forum

Een andere tip die ik je wil meegeven is, stel je vragen eens in het mountainbike forum. Op dit forum vind je allerlei adviezen tips en nieuws over mountainbiken. Zeker voor de beginnende mountainbiker een bron van informatie.

MTB voor Beginners FAQ

Welke MTB voor beginners?

Er is geen standaard mountainbike voor beginners. Veel beginners vinden het wel fijn om normale platformpedalen op hun mountainbike te hebben, omdat dit veiliger aanvoelt. Daarnaast voelen grote wielen comfortabeler. Huur eens een paar mountainbikes om te kijken wat bij jou past.


Hoe begin je met mountainbiken?

Probeer eerst enkele mountainbikes uit om te kijken welke soort er bij je past. Vergeet ook niet je MTB uitrusting, zoals een MTB helm, bril en handschoenen. Maak vervolgens gebruik van het ezelsbruggetje VORK+T voor een veilige rit.

Wat kost een beginners mountainbike?

Je koopt al een basic mountainbike vanaf €400. Je levert bij een goedkope mountainbike wel altijd kwaliteit in. De beste mountainbikes met carbon frame en dubbele voorvering, kosten minimaal €4000.


Hoe leer je goed mountainbiken?

Begin altijd in een veilige omgeving en niet meteen in de bergen of op modderige ondergrond. Zorg voor de juiste MTB uitrusting en kies het liefst voor professionele klikpedalen. Maak daarna gebruik van ons ezelsbruggetje VORK+T.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *