Mountainbiken heeft net als wielrennen de laatste jaren gewonnen aan populariteit. We leven in een maatschappij waar de druk hoog ligt op het gebied van sociale activiteiten en werk. Wat is er dan lekkerder om ontspanning te vinden in de natuur waar je ook nog tot de nodige beweging komt?
Een echte mountainbiker is een avonturier, iemand die er niet vies van is om vies te worden en die de uitdaging durft aan te gaan. Misschien heb je al kennis gemaakt met deze geweldige sport en wil je er meer over weten, dan zit je hier goed. Of wellicht heb je er al eens van gehoord en wil je ontdekken of het iets voor jou kan zijn, ook dan moet je zeker verder lezen.
Nieuw: Op zoek naar een mountainbike? Bekijk hier de beste mountainbikes. Wij hebben ze allemaal voor je op een rij gezet.
Wat zijn de voordelen van mountainbiken?
Aan mountainbiken zijn tal van voordelen verbonden. De belangrijkste voordelen lichten we je graag toe. Een open deur is natuurlijk dat je met mountainbiken fitter wordt. Echter heeft mountainbiken als sport meer te bieden dan de gemiddelde andere sport. Je traint namelijk je uithoudingsvermogen, kracht, coördinatievermogen en techniek. Het is dus meer dan alleen aan je conditie werken.
Daarnaast ben je met mountainbiken lekker ontspannen bezig. Je fietst veelal door het bos, een omgeving die rijk is aan zuurstof. Het is goed voor je lichaam en geest. De prachtige omgeving zorgt voor ontspanning en rust. Zeker als je een zware dag gehad hebt op het werk, is er niets lekkerder dan de mountainbike te pakken en de groene omgeving op te zoeken.
Het verzet je gedachten en je maakt stofjes vrij in je lichaam waardoor het stressniveau daalt. Als je dan weer thuis komt, ben je helemaal ontspannen en de drukte van de dag weer vergeten. Weet je even niet waar je nu naar toe moet gaan? Bekijk dan zeker ook even onze tips over het kiezen van een mountainbike route.
En net als met iedere sport die zorgt voor voldoende lichaamsbeweging, versterk je je immuunsysteem en verlaagt lichaamsbeweging het risico op ziekten. Diverse onderzoeken hebben de positieve effecten van sporten al aangetoond op het gebied van gezondheid.
Mountainbiken kan je doen wanneer je er zelf zin in hebt. Je zit niet vast aan tijden of aan dure abonnementen van een sportschool. Je investeert in je fiets en kleding en je kan zelf bepalen wat je er wel en niet aan uitgeeft. Zo hou je het zelf in de hand en is het fietsen goed in te plannen tijdens je dagelijkse bezigheden.
Tip: Zoek je nog naar cadeau-ideeën voor mountainbikers? Bekijk dan dit artikel met de 5 beste producten.

Waar moet je op letten bij het kopen van een mountainbike?
Een mountainbike kopen is leuk om te doen, maar niet per se gemakkelijk. Als je veel plezier wil hebben van het mountainbiken, is het belangrijk om een fiets met zorg uit te zoeken. Het eerste waar je op let is de juiste framemaat en wielmaat. Een te groot frame zorgt voor verlies van controle, omdat de afstand tussen het stuur en zadel te groot is.
Er is een handige formule om te berekenen welke framemaat bij jou past:
- Stap 1: plaats je voeten van elkaar met een afstand van 15 centimeter en meet de afstand vanaf de grond tot aan de kruishoogte.
- Stap 2: vermenigvuldig deze lengte (bijvoorbeeld 45 cm) met 0,68. Dan krijg je de volgende formule: 0,68 x 45 = 30,6. Dit is de juiste framemaat.
- Stap 3: rond het getal af. Rond naar boven af voor normaal gebruik. Rond naar beneden af voor sportief gebruik.
Voor de wielmaten gelden er over het algemeen drie soorten: 26 inch, 27,5 inch en 29 inch. Hoe groter de wielmaat, des te comfortabeler de fiets. Echter is een groter wiel wel zwaarder en minder wendbaar. Hou bij het kiezen van de wielmaat dus rekening met je wensen. Als je voor comfort gaat, kies dan groter, maar wil je graag wendbaar en snel zijn, kies dan voor een kleinere wielmaat.
De materiaalkeuze is ook belangrijk. De goedkopere fietsen zijn gemaakt van staal, deze zijn relatief zwaarder. De wat duurdere fietsen zijn gemaakt van aluminium of carbon. De tweede genoemde is nog lichter en stijver dan aluminium. Een carbon fiets is mooier afgewerkt, omdat je geen lasnaden hebt, zoals je bij aluminium wel hebt.
Ten slotte is het ook belangrijk om te letten op de afmontage groep. Hieronder vallen alle onderdelen op de fiets buiten het frame om, zoals shifters, derailleurs, ketting, de wielen, de cassette en het crankstel.
De afmontage groepen zijn er in verschillende prijsklassen en kwaliteiten. Een dure afmontage groep met een hoge kwaliteit is comfortabeler, sneller en lichter dan een afmontage groep uit een lagere prijsklasse. De schakelsystemen zijn meestal van de merken Shimano en Sram.
Mountainbiken voor beginners
Mountainbiken is niet altijd zo vanzelfsprekend als dat het lijkt. Voor de beginnende mountainbiker hebben we daarom een aantal praktische tips op een rijtje gezet:
- Rem bij een afdaling rustig en gecontroleerd. Hou hem niet steeds vast, maar laat hem soms ook even los.
- Kijk in een bocht al zo ver mogelijk vooruit naar het einde van de bocht. Je fietst namelijk gemakkelijker richting je kijkrichting.
- Begin rustig aan een klim, zoek een tempo dat je langer kan volhouden en houd deze snelheid constant aan.
- Zet je fiets in een gemiddelde versnelling bij mul zand. Trap rustig met een constante kracht op de pedalen, zo zak je minder snel weg.
- En vergeet niet om een goede mountainbike helm mee te nemen
Voor alle overige tips (incl. de VORK+T Tips) kun gaan naar onze: Mountainbike voor beginners pagina.
Naar aanleiding van een aantal van jullie over het schoonmaken van een mountainbike. Hebben we voor jullie hiervoor een mooi stappenplan uitgeschreven waarin we precies beschrijven hoe je een mountainbike schoon moet maken.
Lijkt mountainbiken toch niets voor je? Bekijk dan eens onze pagina over gravelbikes. Dit is net wat anders en toch lekker in de natuur.