Vrijwel alle mountainbikes worden zonder pedalen verkocht. Dit is niet zomaar. Er heerst nogal een discussie over het gebruik van klikpedalen MTB, ook wel SPD pedalen genoemd, of gewone ‘platform’ pedalen. Wat is er eigenlijk beter en welke soorten klikpedalen MTB zijn er?

De beste klikpedalen

Klikpedalen wel of niet?

Laten we meteen beginnen met de discussie: klikpedalen of toch platformpedalen? We zien vooral dat beginners liever met platformpedalen fietsen. Dit zijn normale, platte pedalen die je ook op een stadsfiets of omafiets hebt. Erg comfortabel natuurlijk want de meeste mensen zijn dit soort pedalen gewend. Daarnaast heb je geen speciale schoenen nodig om ze te gebruiken.

Dan is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat klikpedalen precies zijn. Klikpedalen kun je vastmaken aan je schoenen of overschoenen. Hiervoor heb je schoenplaatjes nodig die je in de bevestigingspunten van je mountainbike schoenen monteert.

Veel beginnende mountainbikers vinden het een eng idee om vast te zitten aan de pedalen. Omdat de voeten niet vrij zijn, zijn ze bang om te vallen. Een logische gedachte, maar na voldoende oefening zijn klikpedalen juist heel veilig. Zo kun je niet meer van je pedalen afglijden en je klikt je schoenen er weer gemakkelijk uit door je hak naar buiten te draaien.

Ben je op zoek naar een paar klikpedalen dat écht van goede kwaliteit is? Met de Shimano PD-M520 SPD kun je bijna geen miskoop doen. Tussen de vele reviews zijn bijna alleen maar laaiend enthousiaste gebruikers te vinden. Waarom? De klassieke klikpedalen zijn van top kwaliteit en geschikt voor cross country of sportief mountainbiken. Zeer geschikt voor in Nederland of België dus.

Je kunt de pedalen bijna overal voor gebruiken: van mountainbike tot racefiets, van stadsfiets tot hybridefiets. Gemaakt van aluminium zijn de pedalen behoorlijk lichtgewicht en van onbetwistbare goede kwaliteit.

Ook heel fijn is de open binding. Hierdoor klik je eenvoudig je schoenen in. De in- en uitklikspanning is af te stellen. Hoe losser, hoe makkelijker je uitklikt. Ga je lekker in de bossen of natuur mountainbiken? Dan kun je wel eens wat opspattend modder verwachten. Gelukkig voeren deze Shimano klikpedalen vuil en modder maximaal af. De pedalen zijn te gebruiken met alle schoenen waarop de SHIMANO SPD SM SH-51 schoenplaatjes passen. Deze schoenplaatjes worden overigens ook meegeleverd.

Zoek je naar lichtgewicht trappers? De Crankbrothers Eggbeater 2 mountainbike klikpedalen zijn verrassend licht van gewicht. Ze zijn namelijk maar 422 gram per paar. De pedalen zijn dan niet gemaakt van aluminium maar van staal. Door de open constructie zijn ze alsnog enorm licht. Ideaal voor XC/Race, maar ze werken ook nog eens top tegen vuil en modder.

De pedalen hebben vier zijdes. Je kunt op al deze zijdes opstappen. Samen met de open constructie geeft dit een ongelofelijk mooi design. Dit alles is overigens wel even wennen, want je klikt je schoen op een heel andere manier op het pedaal. De klikpedalen worden geleverd per paar. Ze zijn goed te gebruiken tijdens alle soorten mountainbikeritten, van Cross Country tot zelfs Enduro. De bijbehorende Premium Race Cleats schoenplaatjes worden meegeleverd. En dit alles met een zeer mooie prijs-kwaliteitverhouding.

Wil je nog geen afstand doen van de normale platformpedalen maar wel alvast oefenen met klikpedalen? Waarom kiezen als je ook de Shimano PD-ED500 combi-pedalen kunt kopen? Op combi-pedalen kun je speciale MTB schoenen dragen om deze vast te klikken, maar ook gewoon fietsen met je normale schoenen. Bijvoorbeeld als je gewoon op je MTB naar je werk wilt fietsen.

Fijn aan combi-pedalen is dat je een groter steunoppervlak hebt waarop je je voet kunt zetten. Je kunt zo je kracht verdelen en de trap efficiëntie verhogen. De combi-pedalen beschikken ook over een afstelbare in- en uitklikspanning zodat je zelf kunt bepalen hoe makkelijk je in en uit je schoenen klikt.

Het inklikken en uitklikken gaat overigens sowieso al erg makkelijk met de light-action veren. Erg fijn voor beginnende mountainbikers die nog niet gewend zijn aan SPD pedalen. Ze zijn geschikt voor SM-SH56 schoenplaatjes die overigens ook meegeleverd worden. Het zijn wel vrij grote en dus zware trappers, zoals platformpedalen dat meestal ook zijn.

Er is een soort pedaal die niet helemaal in dit rijtje past, maar toch absoluut besproken moet worden als alternatief: de magneet pedaal. Fietsmerk Magped is gespecialiseerd in magnetische pedalen. Het is een beetje hetzelfde idee als een klikpedaal, alleen dan met een grote dubbelzijdige magneet.

Hiervoor bevestig je een speciaal schoenplaatje, die overigens gewoon compatibel is met SPD fietsschoenen. Met de Magped pedalen kies je voor zeer sterke magneten waarmee je goed kracht kunt uitoefenen op de pedalen. In- en uitklikken met magneet pedalen gaat erg snel en gemakkelijk, waardoor val- of crashgevaar wordt geminimaliseerd. Door enkel een zijwaartse beweging te maken met je voet maak je de schoen weer los.

Je kunt de Magped pedalen overigens ook met normale schoenen dragen. Het zijn namelijk platte pedalen met een geïntegreerde magneet. Hoe handig is dat? Dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe licht de pedalen zijn. Dit heeft onder andere te maken met de titanium as; titanium is een van de lichtste en sterkste materialen die daarom zelfs gebruikt wordt voor de ruimtevaartindustrie.

Voordelen mountainbike klikpedalen

De meeste professionals kiezen voor klikpedalen MTB. Dit is natuurlijk niet voor niets. Doordat je schoenen vastzitten aan je trappers, kun je er ook niet afglijden. Dat is al helemaal handig in de winter wanneer de trappers glad kunnen worden van ijzel, regen of sneeuw.

Een belangrijke reden waarom professionals voor klikpedalen kiezen, is dat je helemaal één bent met jouw mountainbike. Omdat je voeten continu verbonden zijn met de trappers heb je heel veel grip. Je kunt zowel duwen als trekken en hebt daardoor maximale controle over je pedalen. Elke krachtbeweging die je maakt wordt direct omgezet in snelheid. Je komt sneller vooruit en kunt extra snel reageren en remmen.

Klikpedalen worden dan ook veel gebruikt bij XC/Race. Ook handig: heb je een blessure aan je linkerbeen? Omdat je voeten vastzitten kun je gemakkelijk alleen met je rechterbeen fietsen.

Het juiste pedaal voor de juiste manier van rijden

Je hebt veel keuze in MTB pedalen. Allereerst kun je dus kiezen tussen platte platformpedalen of SPD pedalen. Overigens is er ook een combinatie mogelijk. Met combi-pedalen heb je meestal twee kanten: een platte kant en een kant met kliksysteem.

Zo kun je er prima op fietsen met speciale MTB schoenen, maar ook gewoon met normale schoenen. Handig als je de mountainbike niet alleen wilt gebruiken voor sportieve en recreatieve ritten, maar ook om jezelf te verplaatsen naar bijvoorbeeld het centrum of je werk.

Klikpedalen MTB geven je een hoop grip en controle. Dit kun je bij alle fietstochten goed gebruiken, maar er zijn een paar mountainbike disciplines waarbij dit extra nodig is. Ga je bijvoorbeeld Downhill of Enduro mountainbiken? Dan zul je extra grip nodig hebben als je stijl naar beneden fietst van een berg. Zeker wanneer je obstakels tegenkomt tijdens je daling.

Is cross country (XC) meer jouw ding? Dan rijd je in relatief vlakke gebieden zoals de Nederlandse bossen, waar je niet al te veel obstakels tegenkomt. Klikpedalen MTB zijn handig, maar geen must. Vooral als je hard wilt gaan of een berg op moet fietsen zijn klikpedalen ideaal.

Je kunt zowel duwen als trekken met klikpedalen en daardoor zet je maximaal kracht bij. Cross country fietsers letten hierbij vaak ook op het gewicht van de pedalen. Hoe lichter, hoe beter. Voor cross country zijn combi-pedalen ook aan te raden. Zo kun je altijd inspelen op de situatie door je schoenen in hobbelige gebieden bijvoorbeeld in te klikken en op de vlakke weg gewoon los te laten.

Desalniettemin is de keuze voor SPD of vlakke pedalen een persoonlijke keuze. Klikpedalen MTB hebben een hoop voordelen, maar platformpedalen voelen voor sommige mountainbikers veiliger en comfortabeler. Soms willen mountainbikers juist even geen klikpedalen, omdat ze hun voeten vrij van de trappers willen hebben. Platte pedalen zijn dan gewenst, denk bijvoorbeeld aan het springen of fietsen in een bike park.

Een breed of smal mtb pedaal?

Kijk je naar de verschillende soorten klikpedalen, dan zal het vooral opvallen dat er brede en smalle pedalen zijn. Dit is namelijk een van de verschillen tussen een racepedaal of mountainbikepedaal. Met een breder pedaal zoals die van de racefiets kun je de druk beter verdelen die je met je voet zet. Je hoeft dan niet alleen met het midden van je voet te trappen, maar kunt bij vermoeide voeten ook de zijkanten gebruiken.

Met het grote oppervlak onder je schoen heb je ook meteen meer grip en controle. Ideaal wanneer je Enduro gaat rijden of zelfs Downhill. Je hebt maximaal grip nodig om stabiel te blijven wanneer je over de bergen hobbelt of naar beneden fietst.

Klikpedalen FAQ

Wat voor klikpedalen MTB?

De beste klikpedalen MTB? Dat is lastig te bepalen en zal per persoon verschillen. Er zijn wel bepaalde zaken om op te letten. Zo let je op het gewicht van de klikpedalen, hoe breed ze zijn, de compatibele schoenplaatjes en of je de in- en uitklikspanning kunt afstellen.

Wat zijn goede mountainbike pedalen?

In principe kun je alles op je mountainbike monteren. Platte pedalen, klikpedalen of combi-pedalen. Beginners vinden klikpedalen MTB vaak wat eng omdat de voeten vastzitten. Platte pedalen geven wel minder grip en controle. Kies je voor combi-pedalen, dan heb je het beste van beide.

Wat is het voordeel van klikpedalen?

Met klikpedalen MTB raken je voeten niet zomaar los van de trappers. Zo kun je efficiënt blijven doortrappen en je kracht maximaal benutten. Je hebt ook alle controle en grip over je pedalen. Dit is vooral ideaal in de bergen of bij glibberige ondergronden.

Hoe is het rijden met klikpedalen?

Rijden met klikpedalen MTB is best even wennen. Het lijkt eerst wat eng omdat de voeten vastzitten, maar uiteindelijk fiets je juist een stuk veiliger. Oefen in een veilige omgeving. Het went gelukkig al snel en de voordelen worden al gauw duidelijk. Je hebt meer grip en controle en de kracht die je op de pedalen zet wordt direct omgezet in snelheid.