Wat zijn de mountainbike benodigdheden om aan deze spannende fietssport te beginnen? Nadat je een geschikte mountainbike hebt gevonden, heb je nog het een en ander nodig. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het een goed idee om een lijstje te maken met alle mountainbike benodigdheden. Zo stap je voorbereid op je mountainbike. Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je direct als een echte pro de weg op gaat.
Wat voor een mountainbike?
Dit zal niet echt als een verrassing komen, maar je zoekt eerst de beste mountainbike voor jou. Een goede mtb is meer dan een mooie fiets die binnen jouw budget valt. Besteed je tijd vooral aan het meten en uitproberen. Je wilt een fiets die bij jouw lichaam past. Je gaat er lange ritten op maken en dan wil je wel comfortabel op de fiets zitten. Hoe zorg je daarvoor?
Mtb wielmaat en framemaat
Je let vooral op de framemaat en wielmaat. De juiste framemaat is belangrijk voor een juiste houding en comfort. Zo koop je straks een mountainbike waarover je maximaal grip en controle hebt. Dit zul je zeker nodig hebben wanneer je een berg op of af fietst, of wanneer je over glibberige ondergronden fietst.
Wel goed om te weten, is dat de perfecte framemaat ook afhankelijk is van je arm- en beenlengtes. De maattabel hieronder geeft een indicatie van de geschikte framemaat, maar het is aan te raden om eerst een mountainbike uit te proberen voordat je er een koopt, zodat je zeker weet dat hij helemaal bij jouw lichaam past.
Lichaamslengte | Framemaat mtb |
150 – 165 cm | 35 – 41 cm |
165 – 170 cm | 41 – 44 cm |
170 – 175 cm | 44 – 48 cm |
175 – 180 cm | 48 – 51 cm |
180 – 185 cm | 51 – 52 cm |
185 – 190 cm | 52 – 54 cm |
190 – 195 cm | 54 – 56 cm |
195 – 200 cm | 56 – 61 cm |
Je kijkt daarnaast ook naar de wielmaat. Hiervoor zul je meerdere mountainbikes moeten uitproberen met grotere en kleinere wielmaten. Op een fiets met een grote wielmaat, zoals 29 inch, zul je merken dat je comfortabeler fietst.
Wil je liever extra snel vooruitkomen? Dan kies je voor kleinere wielen, zoals 26 inch. Door het minimale gewicht kom je sneller vooruit en draaien de wielen flexibel mee. Echter, het nadeel is wel dat je extra moet trappen om hetzelfde rondje te maken als bij een groter wiel. Hierdoor zou je zeggen dat je met grote wielen sneller gaat.
Conclusie: probeer eerst een mountainbike uit in een showroom en kom erachter welke écht aan jouw verwachtingen voldoet.
Vering en voorvork
De voorvork doet het meeste werk wat betreft de vering. Het vangt schokken op als je weer op de grond terecht komt na een grote hobbel. Je kunt meestal kiezen uit een voorvork met lucht of een voorvork met stalen veer. De eerstgenoemde optie is lichter van gewicht en duurzamer, maar wel duurder. Ook kijk je naar de veerweg, oftewel tot hoever de vork veert. Dit varieert van 80mm tot zo’n 200mm. Hoe meer bergen, hoe hoger je de veerweg wilt hebben.
Let ook op het soort vering. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen een hardtail (vering in voorvork) en full suspension (vering in voorvork en achterdemper) mountainbike. Hardtail is prima voor het vlakke landschap van Nederland. Voor bergachtige gebieden en ruwere ondergronden is full suspension beter.

Mountainbike frame
Vergeet ook niet te kijken naar het materiaal van het frame. Bijna alle mtb frames zijn gemaakt van aluminium of carbon. Ben je op zoek naar de allerbeste mountainbike, ongeacht de prijs? Dan raden we carbon volmondig aan. Carbon is onwijs lichtgewicht. Ook als het waait kom jij vooruit. Daarnaast is carbon nog stijver dan aluminium. Hiermee kies je voor een frame die zijn kwaliteit en stijfheid niet verliest, wat bij aluminium na enkele jaren wel het geval is. Daarentegen is aluminium wel flexibeler en breekt carbon eerder bij een val. Ook kan een stijf frame juist minder comfortabel aanvoelen.
Voor carbon betaal je aanzienlijk meer dan aluminium. Het is goed om te weten dat een aluminium frame al aardig lichtgewicht en stijf is. Wil je niet zoveel uitgeven aan je eerste mountainbike, dan is aluminium een prima keuze. Wij raden je aan om even een proefritje te maken in een showroom, zodat de verschillen tussen beide frames voelbaar worden.
Mountainbike accessoires
Je zult nog mtb accessoires moeten kopen om het helemaal rijklaar te maken. We bespreken hier de belangrijkste accessoires: klikpedalen, een reparatieset, multitool, handpomp, bidon en GPS.
Klikpedalen of platformpedalen?
Mountainbikes worden bijna altijd verkocht zonder pedalen. Dit ziet er op het eerste oog gek uit, maar dit is omdat niet iedere klant dezelfde pedalen wilt. Pedalen koop je er zelf bij. Sommigen hebben voorkeur voor platformpedalen en anderen voor klikpedalen. Platformpedalen zijn normale pedalen, zoals die op je omafiets of stadsfiets. Met klikpedalen klik je je voeten vast aan de pedalen.
Professionele en ervaren mountainbikers zweren bij de klikpedalen. Wanneer je voeten vastzitten ben je één met de trappers en heb je meer kracht en grip. Veel beginners vinden dit eng, omdat ze bang zijn om te vallen. Probeer de klikpedalen gewoon eens thuis uit of in een veilige omgeving. Bevalt het toch niet, dan kun je ze loshalen en alsnog gewone pedalen monteren.
Mtb reparatieset
Er zijn veel redenen te noemen waarom je altijd een reparatieset bij je moet hebben. Je zult maar pech hebben tijdens een lange tocht in de bergen van Zwitserland. Dan ben je behoorlijk opgelucht als je reparatietools mee hebt. Je kunt een kant-en-klare kit kopen, of zelf het een en ander samen stellen.
Neem een multitool mee. Wat er precies in zit, verschilt per multitool. Ze bevatten sowieso inbussleutels in verschillende maten. Ben je gevallen met de mountainbike of ergens tegenaan gereden, waardoor het zadel en stuur nu scheef staan, dan zet je dit weer goed met de inbussleutels. Ook een sluitschakel is aan te raden, voor wanneer je ketting losschiet.
Ga ook niet op pad zonder handpomp. Heb je eenmaal flink wat kilometers afgelegd en zijn je banden zacht geworden of zelfs lek, dan is het een flinke opgave om weer veilig thuis te komen. Is je band lek, dan heb je natuurlijk niet genoeg aan een pomp. Neem daarom ook een plakset mee met het juiste formaat bandenpleisters. Of, neem een hele nieuwe binnenband mee.

Bidon en gps
Zeker wanneer je op vakantie gaat naar een warm land waar je intensief gaat mountainbiken, wil je echt een bidon meenemen. Niet alleen omdat je veel dorst krijgt, maar ook omdat het onverantwoord is om lang te gaan sporten zonder dat je water bij de hand hebt. Vergeet in het buitenland overigens geen GPS mee te nemen, of koop een stevige telefoonhouder voor de fiets.
We horen je al denken, hoe neem ik dit allemaal mee? Alles meenemen in een heup- of rugtas is natuurlijk niet ideaal. Kies liever voor een zadeltas die je onder je zadel bevestigt. Zo heb je er geen last van en heb je toch alles bij de hand.
Mountainbike kleding
Wat zijn de mountainbike benodigdheden wat betreft kleding? Als je van plan bent om regelmatig op de mountainbike te stappen voor een goede fietstocht, dan zul je het een en ander aan mtb kleding nodig hebben.
Veilige mtb helm
Laten we meteen beginnen bij het belangrijkste, de mountainbike helm. Is het verplicht? Nee. Is het aan te raden? Absoluut, je kunt er een hoop narigheid mee besparen. Je koopt een speciale helm voor mountainbikes, die lichtgewicht is en genoeg lucht doorlaat.
Speciale mtb broek
Ook kun je ervoor kiezen om een speciale mountainbike broek te kopen. Deze zijn afgestemd op de weersomstandigheden en het zweten waar mountainbikers mee te maken krijgen. Zo koop je mtb broeken die bestand zijn tegen warmte, wind, water en schuren. Bij mtb broeken kun je kiezen tussen loose fit of strakke broeken, maar ook voor een extra ondershort voor comfort.
Mtb handschoenen voor extra grip en veiligheid
Onderschat ook zeker de waarde van mtb handschoenen niet. Hiermee bescherm je je handen en heb je extra grip op je stuur. Je handen kunnen nog wel eens gaan zweten of pijn gaan doen van het stuur. Met speciale mtb handschoenen heb je hier vrijwel geen last meer van. Glippen je handen weg van het stuur? Dit geeft extra valgevaar. Mocht je met mtb handschoenen alsnog vallen, dan beschermen de handschoenen je handen. Speciaal voor in de winter zijn er ook handschoenen. Bekijk hier de beste MTB winterhandschoenen van dit jaar.

Mtb (over)schoenen
Ga je mountainbiken in modderig gebied? Of op een regenachtige dag? Vergeet je mtb overschoenen niet aan te trekken! Hiermee blijven je voeten en schoenen droog en schoon. Je trekt de overschoenen aan over je normale schoenen ter bescherming.
Wil je nog een stapje verder gaan met een professionele mtb outfit? Vergeet dan geen mtb schoenen te kopen! Ze zijn steviger dan normale schoenen, zodat ze wel tegen een stootje kunnen. Daarnaast heb je er ook extra grip mee op de pedalen. Sommige mtb schoenen zijn ook afgestemd op klikpedalen.
Fietsbril tegen vuil en zon
Je ziet wel eens racefietsers en mountainbikers op de weg met een stoere bril. Waarom is dit eigenlijk? Mtb brillen bieden bescherming tegen de felle zon, zodat je zicht niet beperkt wordt. En zeker wanneer je met een flinke vaart rijdt, komen er spetters vuil in je ogen, zoals modder, zand, vliegjes of water. Een mtb bril sluit goed aan op je ogen, waardoor er zo min mogelijk vuil en wind in je ogen komen.
Wat heb je nodig om te mountainbiken FAQ
Wat heb je nodig om te gaan mountainbiken?
Naast de mountainbike, heb je nog (klik)pedalen nodig. Deze zitten niet standaard op de mountainbike. Voor de veiligheid is het sterk aan te raden een mtb helm te kopen en eventueel speciale schoenen, handschoenen en een fietsbril. Ga je een lange tocht maken, neem dan een reparatiekit, handpomp, GPS en bidon mee.
Wat kost een goede mountainbike?
Investeer in een goede mountainbike die goed bij jouw lichaam past en comfortabel is. Je koopt er al een vanaf €400, maar wil je een carbon frame of een mtb met de beste voorvork, dan zit je al gauw over de €2000.
Hoe begin je met mountainbiken?
Het is belangrijk om eerst de juiste mountainbike te vinden waarop je voldoende grip hebt en comfortabel zit. Probeer er eerst meerdere uit in de showroom en vergeet niet de mountainbike benodigdheden te kopen, zoals pedalen, een reparatiekit, zadeltas, mtb bril en overschoenen. Ook is aan te raden om in Nederland te oefenen, voordat je naar berggebieden in het buitenland gaat.
Welke maat mountainbike heb ik nodig?
Kijk naar de framemaat en wielmaat. De framemaat is niet alleen afhankelijk van je lichaamslengte, maar ook van de arm- en beenlengte. Of je voor een grotere of kleinere wielmaat kiest, heeft alles te maken met persoonlijke voorkeur. Om zowel de juiste wiel- als framemaat te vinden, raden we je aan om eerst meerdere proefritten te maken.