Welke MTB helm kiezen?

Ga je regelmatig op pad met een MTB? In dat geval is het dragen van een MTB helm sterk aan te raden. Hoewel het niet verplicht is om een MTB helm op te zetten tijdens een fietstocht, kan het ernstig letsel voorkomen. Wist je dat er jaarlijks enkele duizenden fietsers in het ziekenhuis terechtkomen na een valpartij? Bekende verwondingen onder fietsers zijn een gebroken sleutelbeen, een gebroken been of letsel aan het hoofd. Letsel wat je vanzelfsprekend liever voorkomt! 

In het verleden werd een helm vaak niet gedragen, omdat het slechts beperkt ventileerde. Wielrenners kregen het hierdoor al snel te warm, wat het fietsen op warme dagen minder prettig maakte. Tegenwoordig gaat dit argument om geen helm te dragen niet meer op. De nieuwste modellen MTB helmen zijn voorzien van voldoende ventilatiegaten om warmte snel af te kunnen voeren.

Verschil tussen een MTB helm en fietshelm voor wielrennen 

Veel fietsers combineren tochten op hun MTB met ritjes op een racefiets. Dit betekent echter niet dat voor beide soorten fietsen dezelfde helm gebruikt kan worden. Een MTB helm heeft een aantal punten, waarop deze afwijkt van een fietshelm voor de racefiets. Zo heeft een MTB helm aan de voorzijde een klein klepje. Dit klepje beschermt je tegen de zon en bijvoorbeeld tegen kleine stukjes modder die opspatten tijdens het fietsen. 

Ook loopt een moderne MTB helm aan de achterzijde verder door, dan een fietshelm voor op de racefiets. Op deze manier wordt je hoofd nog beter beschermd tegen letsel als gevolg van een valpartij. Het risico op een valpartij is groter op een oneffen terrein als een bospaadje, dan bij een tocht over asfalt.

Daarbij is de impact van een valpartij op een MTB doorgaans anders, dan wanneer je met de racefiets valt. Bij een racefiets schuift men vaak op de zijkant over het asfalt, vaak als gevolg van een vochtige bocht. In het geval van een MTB slaat men over de kop, waardoor de kans groot is dat een fietser op het achterhoofd landt.  

Mtb Helm

Snelheid speelt een grotere rol op de racefiets

Een andere factor die het verschil tussen een MTB helm en een helm voor de racefiets verklaard, is het feit dat het op een racefiets vaak draait om snelheid. Aerodynamica speelt hierbij een belangrijke rol. Des te simpeler een fietshelm is vormgegeven, des te hoger zal je snelheid liggen op de fiets. Bij een tocht op de MTB gaat het vaak om het houden van de balans op lastig begaanbare paden. Snelheid en aerodynamica zijn in dit geval veel minder belangrijk.

Een MTB helm kopen: waarop letten? 

Het kopen van een MTB helm kan een flinke uitdaging zijn! In de afgelopen jaren is het aantal beschikbare modellen sterk toegenomen. Kies je bijvoorbeeld voor een MTB helm met of zonder vizier? Kies je voor een flitsend, gekleurd model MTB helm, of ga je voor een neutrale, zwarte helm? Onderstaand zetten we een aantal belangrijke aandachtspunten bij het kopen van een MTB helm voor je op een rijtje. Zo maak je een weloverwogen keuze, wanneer je een nieuwe helm aanschaft! 

Maat van een MTB helm

Wellicht de belangrijkste factor bij het kopen van een mountainbike helm is het formaat hiervan. Het is erg belangrijk dat de helm netjes aansluit op de vorm van je hoofd. Zou dit niet het geval zijn, dan heeft het dragen van een MTB helm weinig effect bij een valpartij. Het opmeten van de benodigde maat helm is heel eenvoudig. Je kunt de omtrek van je hoofd zelf opmeten door gebruik te maken van een meetlint. De gemeten omtrek bepaalt hoe groot de helm moet zijn.

Tegenwoordig zijn veel fietshelmen voorzien van een draaiknop aan de achterzijde. Met deze draaiknop is het verstellen van een MTB helm heel eenvoudig. Op vlakke ondergronden wil je de helm wellicht wat losser op het hoofd hebben zitten, dan wanneer je een lastige route neemt. Naast een draaiknop zijn er ook verschillende andere systemen, waarmee een MTB helm kan worden afgesteld. Een draaiknop blijkt vaak echter de meest gebruiksvriendelijke oplossing. Mede door het feit, dat je de helm tijdens het fietsen kunt verstellen. Bij andere mechanismen is dat lastiger.

Vizier aan de voorzijde 

Eerder in dit artikel beschreven we al dat er verschillen bestaan tussen de fietshelm voor een racefiets en een mountainbike helm. Een van deze verschillen is de aanwezigheid van een vizier op een MTB helm. Onder het vizier verstaan we het kleine klepje aan de voorzijde van de helm. Dit klepje beschermt je tijdens de tocht tegen de zon en vuil. Het vuil verhindert niet alleen je zicht tijdens een tocht op de mountainbike, ook kan het voor letsel aan het oog zorgen. 

Een alternatief of een extra bescherming is het dragen van een speciale fietsbril. Draag nooit een bril met glas, omdat het glas kan breken tijdens een valpartij. Modellen met kunststof glazen bieden voldoende bescherming en breken normaliter niet. Bij sommige MTB fietshelmen is het mogelijk om het vizier los te halen. Het biedt je de mogelijkheid om enkel de bril te dragen. Een combinatie van allebei is doorgaans de beste bescherming.

Ventilatiegaten in de MTB helm

Om niet oververhit te raken tijdens een fietstocht moet de warmte rond je hoofd goed kunnen worden afgevoerd. Tot voor kort droegen veel fietsers geen helm, omdat ze niet tevreden waren over de ventilerende werking hiervan. Warmte bleef hierdoor lang rond het hoofd hangen, wat het comfort tijdens een fietstocht ernstig verminderde. Tegenwoordig zijn MTB helmen voorzien van meerdere ventilatiegaten. De rijwind zorgt er via deze gaten voor dat warmte en vocht kunnen worden afgevoerd. 

Houd er rekening mee, dat het aantal ventilatiegaten niet bij iedere fietshelm hetzelfde is. Het is daarom belangrijk om vooraf te bekijken hoeveel ventilatiegaten de MTB helm biedt en op welke plekken deze zich bevinden.  

Mtb Helm Close-Up

Reflecterende strepen op een fietshelm

Een vierde factor om rekening mee te houden bij een MTB helm kopen is de aanwezigheid van reflecterende strepen. Zeker wanneer je ook in de herfst, winter en avond fietst zijn deze strepen belangrijk. Je wilt opvallen, wanneer je op de openbare weg of in het bos rijdt. Je kunt ervoor kiezen om een lampje op je fiets te bevestigen, of bijvoorbeeld om een reflecterend hesje te dragen. Zorg er wel voor, dat je de helm voor vertrek schoonmaakt! Je wilt voorkomen dat aarde de reflecterende strepen bedekt.  

Mogelijkheid om een camera mee te nemen

Vind je het leuk om tochten op de mountainbike op te nemen? In dat geval is het wenselijk, dat je een camera op de helm kunt monteren. Het levert vaak spectaculaire beelden op en vermindert het comfort tijdens het fietsen niet. De meeste camera’s voor op een MTB helm zijn immers compact en licht van gewicht. Niet iedere MTB helm beschikt over een punt waaraan je zo’n actie camera kunt bevestigen. Vaak kunnen de camera’s in een klemmetje op de helm geschoven worden. Een klein pinnetje voorkomt dat de camera tijdens de fietstocht van de helm kan vallen.

Vervangen van een MTB helm 

Het kan lastig zijn om te bepalen of je al toe bent aan een nieuwe mountainbike helm. Er zijn zelfs fietsers die denken dat de helm een leven lang gebruikt kan worden. Dit is echter niet verstandig! Aangeraden wordt om een MTB helm zeker eens per twee tot drie jaar te vervangen. Op deze manier weet je zeker dat de helm z’n demping behoudt, wat noodzakelijk is om de klap bij een valpartij te absorberen. Letsel aan het hoofd kan zo voorkomen worden. 

Ben je al eens gevallen met een MTB helm? Zorg er in dat geval voor dat de helm direct vervangen wordt. Het materiaal kan aan de binnenkant gescheurd zijn, waardoor je bij een volgende val veel minder goed beschermd bent.

En als laatste willen we nog even vermelden dat we ook voor jullie hebben uitgezocht of een MTB helm verplicht is. Lees deze ook zeker even door zodat je weet wanneer je wel of niet een mountainbike helm moet dragen.

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Volg ons op YouTube en Win!

Klik op onderstaande knop 👇