Bah, weer gestoken door een mug! Voor de een is het dagelijkse kost in de zomer, de ander wordt gespaard door deze insecten. Word jij vaak gestoken? Wij hebben de 10 beste muggenbult tips voor je op een rij gezet.
Een muggenbult is niet alleen pijnlijk, wanneer je merkt dat een mug je steekt. Ook zorgt het voor een jeukend gevoel, welke lastig te negeren is. Daar waar krabben aan een muggenbult klachten vaak enkel verergerd. Wat kun je doen tegen een muggenbult?
- Waarom prikken muggen?
- Wat maakt dat een muggenbult jeukt?
- De 10 beste muggenbult tips
- Bananenschil
- Tandpasta
- Azaron
- Afterbite
- ZAP-IT muggenbeet verzachter
- koelen van de muggenbult
- Azijn
- Citroensap
- Sudocrème
- Corticosteroïdenzalf
- Wat helpt niet tegen het jeuken van een muggenbult?
- Geprikt in huis: wat kan ik doen?
- Geprikt tijdens het wandelen: wat nu?
- FAQ – Muggenbulten
Waarom prikken muggen?
Het gezoem van een mug is vervelend, maar hoeft niet per definitie te betekenen dat je ook gestoken zal worden. Het zijn namelijk slechts de vrouwelijke muggen die steken. Verschil tussen mannelijke en vrouwelijke muggen zit in het feit, dat de mannelijke mug geen eiwitten nodig heeft om te kunnen overleven. Vrouwtjes hebben deze eiwitten wel nodig, omdat het hen helpt bij het laten groeien van hun eitjes. De snelste manier om aan deze eiwitten te komen, is het steken van mensen. Jammer genoeg is lastig te zien, of er een mannelijke of vrouwelijke mug rond je vliegt.
Wat maakt dat een muggenbult jeukt?
Op het moment dat je gestoken wordt, zorgt dit voor een klein prikje. Zeker volwassenen zullen deze steken in 9 van de 10 gevallen niet of nauwelijks merken. Kinderen kunnen de steek als pijnlijk ervaren. Deze pijn is echter van korte duur en zal al snel overgaan in een jeukend gevoel. Het jeukende gevoel en het ontstaan van een muggenbult is het gevolg van het feit, dat de vrouwelijke mug een stofje in je lichaam spuit. Dit stofje heeft als voornaamste doel, het tegengaan van het stollen van je bloed. Op deze manier heeft de mug langer de tijd om het bloed en daarmee de eiwitten op te nemen.
Je lichaam reageert op het stofje dat de mug via de huid inbrengt. Er ontstaat een allergische reactie, welke de muggenbult en het jeukende gevoel verklaart. Een muggenbult is eigenlijk niets meer dan een zwelling. Zo’n zwelling ontstaat bijvoorbeeld ook als je een brandnetel aanraakt.

De 10 beste muggenbult tips
Het jeukende gevoel wat een muggenbult veroorzaakt leidt ertoe dat veel mensen direct beginnen te krabben. Onverstandig, want het kan het door een mug ingebrachte stofje verspreiden. De jeuk wordt hierdoor heviger. Daarbij kun je de huid beschadigen. Wat helpt dan wel tegen het jeuken van de muggenbult? Onderstaand vind je een aantal handige hulpmiddelen die je kunnen helpen. Voordeel van deze hulpmiddelen: vaak heb je ze al in huis!
Waar je bij een wespensteek gif uit je huid moet zuigen met een speciale tang, is dat bij een muggenbult niet noodzakelijk. De zwelling verdwijnt na een paar dagen! Door niet te krabben blijft je huid onbeschadigd en zie je na een week niets meer van de zwelling.
Bananenschil
Het klinkt misschien wat gek, maar een banaan helpt bij het tegengaan van een jeukende muggenbult! Aan de binnenzijde van de schil van een banaan bevindt zich een groot aantal suikers. Door deze suikers over de muggenbult heen te bewegen, zal deze minder jeuken. De suikers nemen het vocht uit de bult op, waarmee de zwelling afneemt.
Overigens werkt deze methode niet alleen bij een muggenbult. Ook bij andere vormen van jeuk aan de huid kun je een bananenschil gebruiken om de jeuk te verminderen.
Tandpasta
Vergelijkbaar met het gebruik van een bananenschil is het gebruik van tandpasta. In dit geval is het de menthol in de tandpasta welke het jeukende gevoel van een muggenbult vermindert. Het is voldoende om een heel dun laagje tandpasta over de muggenbult te smeren. Pas wel op met je kleding en bijvoorbeeld een slaapzak! Vlekken die door tandpasta veroorzaakt worden zijn vaak lastig uit je kleding te krijgen.
Azaron
Een derde optie is Azaron. Dit is een middel wat je niet standaard in huis zal hebben. Het is een crème welke het jeukende gevoel van muggenbulten en vergelijkbare zwellingen aan de huid sterk vermindert. Houd er rekening mee, dat de een anders op Azaron reageert dan de ander. Het maakt dat het middel voor jou heel goed kan werken, maar voor je medereiziger niet.
Afterbite
Vergelijkbaar met Azaron is Afterbite. Zoals de naam van dit middel al doet vermoeden, vermindert het de jeuk van een zwelling na een insectensteek. Het middel werkt niet alleen bij een muggenbult, maar ook bij steken van andere insecten. Denk bijvoorbeeld aan een bult als gevolg van de steek van een steekvlieg!
ZAP-IT muggenbeet verzachter
De Zap-It muggenbeet verzachter is een handig hulpmiddel, welke het jeukende gevoel van een muggenbult laat verminderen. Je zet het hulpmiddel met z’n kop op de muggenbult en drukte deze vervolgens stevig aan. Vaak werkt de Zap-It muggenbeet verzachter na een paar minuten. Je kunt het hulpmiddel gebruiken voor het verminderen van de jeuk van circa 1.000 bulten! Houd er rekening mee, dat je deze vaak online moet bestellen en het dus even duurt voordat deze in huis is.

koelen van de muggenbult
Iets wat je wel direct kunt doen is het koelen van een muggenbult. Net als het gebruik van een bananenschil en tandpasta, is ook deze oplossing snel en gemakkelijk toe te passen. Leg een washandjes met daarin een aantal ijsklontjes op de plek waar je gestoken bent. De zwelling zal door het koelen hiervan al snel verminderen.
Azijn
Zure middelen helpen de jeuk te doen laten verdwijnen. Keukenazijn is een typisch voorbeeld van een middel met een hoge zuurgraad. Smeer een klein beetje azijn over de plek op je huid om het jeukende gevoel te doen laten afnemen. Naast keukenazijn zijn er verschillende andere soorten azijn die kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld ook aan appelciderazijn.
Citroensap
Vergelijkbaar met het gebruik van keukenazijn, kan ook citroensap de jeuk verminderen bij een muggenbult. Druppel een beetje citroensap op de huid en smeer het vervolgens uit. Let op, als je eerst aan de muggenbult gekrabd hebt kan dit een bijtend gevoel geven. Kies in zo’n geval voor een ander hulpmiddel uit dit overzicht.
Sudocrème
Zeker wanneer je kleine kinderen in huis hebt, zal je over sudocrème beschikken. Dit middel trekt het jeukende gevoel uit de muggenbult. Vergelijk het met het insmeren van de muggenbult met een dun laagje tandpasta. Als je geen sudocrème in huis hebt, is het aan te raden om voor een van de andere crèmes te kiezen.
Corticosteroïdenzalf
Corticosteroïdenzalf heeft de fijne werking dat dit het afweersysteem van je lichaam tijdelijk uitschakelt. Het zorgt ervoor dat je huid niet direct op de muggenbeet reageert en er dus geen allergische reactie zal ontstaan. Vaak werkt dit middel alleen, wanneer je het direct na de beet van een mug op de huid aanbrengt.
Tip: kijk eens op deze website om meer te lezen over de wijze waarop bulten ontstaan na een insectenbeet. Het helpt je te begrijpen hoe je de jeuk uit zo’n zwelling weg kunt nemen met bovenstaande hulpmiddelen.
Wat helpt niet tegen het jeuken van een muggenbult?
Kijk niet alleen naar hetgeen helpt tegen het jeuken van een muggenbult. Let ook op de tips die vaak gegeven worden, maar in de praktijk helemaal niet helpen! De bekendste voorbeelden hiervan zijn krabben aan de muggenbult, iets wat men vaak automatisch doet, en het zetten van een kruisje.
Krabben veroorzaakt schade aan je huid
Zoals eerder op deze pagina al werd aangehaald heeft het krabben aan een jeukende muggenbult vaak een averechts effect. Op het moment dat de mug je pas net gestoken heeft, kan het krabben aan de huid de stoffen die door de mug zijn ingespoten verspreiden. Je maakt een muggenbult hierdoor onnodig groot!
Een ander risico aan krabben aan de huid is het beschadigen hiervan. Het kan leiden tot nare littekens en een verergering van de pijn aan de huid. Vaak duurt het lang voordat zo’n litteken volledig is weggetrokken, als dat überhaupt al gebeurt.
Kruisje zetten in een muggenbult
Vergelijkbaar met het krabben aan de huid is het zetten van een kruisje in een muggenbult. Ook bij het zetten van zo’n kruisje loop je het risico de huid te beschadigen. In het bijzonder wanneer je lange, scherpe nagels hebt. Het is zonde, want het maakt de kans op littekens onnodig groot. Daarbij kan een kruisje zetten effect hebben, maar is dat effect vaak slechts van zeer korte duur. Verstandiger is het om deze reden om voor een van de hulpmiddelen te kiezen die wel langdurig helpen bij een muggenbult.
Geprikt in huis: wat kan ik doen?
Op deze pagina bekeken we al een aantal handige hulpmiddelen, die je vaak standaard in huis hebt liggen. Wat kun je het beste doen, wanneer je merkt dat je gestoken bent door een mug en zich een muggenbult vormt op je huid?
Stap 1: een handige eerste stap is het koelen van de huid. Het koelen van de huid zorgt er namelijk voor dat de zwelling die door de muggenbult ontstaan is afneemt. Op deze manier verklein je de kans op hevige jeuk.
Stap 2: smeer een dun laagje tandpasta op de muggenbult, als je nog niet van plan bent onder de dekens te kruipen en de mug je gestoken heeft op een plek welke niet door kleding bedekt wordt. Mocht het om een plek onder je broek of wandelshirt gaan, dan kun je over de muggenbult wrijven met een bananenschil.
Stap 3: mocht de muggenbult blijven jeuken, dan kun je voor een van de middeltjes kiezen die eerder besproken werden. Denk aan Afterbite of Azaron. Heb je deze middeltjes niet in huis? Je koopt ze bij een drogisterij of supermarkt in de buurt. Zeker in de zomer zijn deze middelen vaak voorradig.

Geprikt tijdens het wandelen: wat nu?
Wanneer je in het voorjaar of de zomer op pad gaat, is het sterk aan te raden om iets als DEET mee te nemen. Dit middel helpt je om jezelf te beschermen tegen insecten steken. De kans op een muggenbult is zo veel kleiner. Gebruik DEET in het bijzonder in gebieden waar het vochtig en warm is. Denk aan een bos, de omgeving van een groot meer, enzovoorts. Het zijn plekken waar de muggen zich prettig voelen.
Mocht je onverhoopt geen DEET bij je hebben en merken dat er veel muggen in je omgeving vliegen? In dat geval kun je ervoor kiezen om je lichaam in te smeren met modder. De modder schrikt insecten, waaronder de vrouwelijke mug, af.
Tip: kijk eens op onze pagina voor meer tips die je helpen om jezelf te beschermen tegen muggenbeten tijdens het wandelen.
FAQ – Muggenbulten
Regelmatig krijgen we vragen van bezoekers, gerelateerd aan jeukende muggenbulten. Bekijk hieronder het antwoord op de vragen die het meest gesteld worden.
Waarom jeuken muggenbulten?
Het feit dat muggenbulten jeuken valt te verklaren door de stof die de vrouwelijke mug in je huid spuit tijdens een beet. Dit stofje veroorzaakt een allergische reactie, waardoor de huid zwelt en begint te jeuken.
Wat helpt tegen muggenbulten?
Er zijn verschillende middelen die gebruikt kunnen worden tegen muggenbulten. Wrijf bijvoorbeeld met de schil van een banaan over de muggenbult, smeer de muggenbult in met een dun laagje tandpasta of kies voor een crème uit de supermarkt of drogisterij. Het krabben aan een muggenbult is sterk af te raden. Dit kan de huid beschadigen en voor littekens zorgen.
Hoe lang blijven muggenbulten?
Over het algemeen verdwijnt het jeukende gevoel rondom de muggenbult na maximaal twee of drie dagen. De zwelling zal daarna nog een paar dagen nodig hebben om volledig te verdwijnen.
Hoe kom je van muggenbulten af?
Je kunt verschillende crèmes bij een drogisterij kopen om van een muggenbult af te komen. Er zijn daarnaast verschillende natuurlijke middelen die werken. Denk bijvoorbeeld aan de schil van een banaan, een washandje met ijsblokjes, enzovoorts. Krabben aan een muggenbult of een kruisje in de muggenbult zetten werkt niet en heeft zelfs een averechts effect.
Ik ben benieuwd welke van deze tips voor jou nu het beste werken, laat het zeker hieronder in de comments weten en wij zorgen ervoor dat de beste tips bovenaan komen te staan. Help je mee?