Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Ga je op vakantie naar Luxemburg, dan mag een bezoek aan het Mullerthal niet ontbreken. Het Mullerthal is een regio in Luxemburg met sprookjesachtige natuur waar je fijn kunt wandelen, klimmen, fietsen en mountainbiken. Voor iedere outdoorliefhebber wat wils.

Mullerthal

Door de prachtige natuur, ruige rotsformaties en glooiende landschappen wordt het Mullerthal ook wel Klein Zwitserland genoemd. In de Mullerthal regio vind je ruige en bijzondere rotsformaties, zo heb je een doorgang van slechts dertig centimeter breed. Maar geen stress, als je er niet doorheen past, wat voor de meeste volwassenen zal gelden, kun je ook een stukje omlopen. Wandelen in het Mullerthal is een van de populairse outdooractiviteiten van dit gebied.

Sinds 2022 behoort het Mullerthal regio tot de UNESCO Global Geoparks, hierdoor zet men zich nog meer in voor het behoud van de regio en van de natuur.

Mullerthal dorp

Wandelen in het Mullerthal

De Mullerthal regio is de perfecte plek als jij je vakantie in de natuur wilt doorbrengen. Wandelen in het Mullerthal is dan ook een uitstekende bezigheid. Je vindt er veel verschillende wandelroutes voor ieder niveau. Een simpele wandeling door het bos, klimmen en klauteren door de verschillende kloven die je onderweg tegenkomt. Of wandel over de hangbrug boven een rivier.

In de regio heb je veel verschillende wandelroutes. Veel van deze routes zijn lokale wandelroutes en staan aangegeven in groene letter-cijfer-combinaties. Ieder dorp in de regio heeft zijn eigen letter. Bij de lokale VVV kun je een wandelkaart van de routes in die regio krijgen.

Naast al deze korte wandelingen heb je ook nog de Mullerthal Trail. Deze meerdaagse wandeltocht neemt je in drie etappes langs in totaal 112 kilometer. Daarnaast is de route nog met ruim zeventig kilometer uit te bereiden op de vier extra Mullerthal trail routes.

Mullerthal waterval

Rotsklimmen in het Mullerthal

Bij het dorp Berdorf vind je verschillende rotswanden waar het is toegestaan om in de natuur te gaan rotsklimmen. Dit hoef je tegen fanatieke klimmers geen twee keer te zeggen. Berdorf is dan ook een druk bezocht klimgebied. Zowel voor de beginnende als de ervaren klimmer vind je hier leuke routes. Let er wel op dat je de juiste klimvergunning hebt. Je mag niet zomaar aan een rotswand gaan hangen. Bij de NKBV kun je een topo van dit gebied bestellen.

Mountainbiken in het Mullerthal

Wil je een echte actieve vakantie in het Mullerthal, ga dan mountainbiken. In de Mullerthal regio zijn vijf verschillende mountainbikeroutes uitgezet die je meenemen door het dichte bos, over smalle paden en steile bergweggetjes. De routes zijn herkenbaar gemarkeerd en variëren in lengte van twaalf tot veertig kilometer. Hier vind je een kaart van de verschillende wandelroutes.

Je kunt op verschillende plaatsen in de Mullerthal regio makkelijk mountainbikes of fietsen huren.

Mullerthal

Fietsen in het Mullerthal

In de Mullerthal regio hoef je niet per se door het bos of over een rivierbedding te fietsen. Er zijn ook volop fietspaden aangelegd waar je op je gemak kunt genieten van de glooiende heuvels. Naast de glooiende heuvels nemen de fietsroutes je ook mee langs kleine dorpjes, pittoreske stadjes, oude kastelen en zelfs over een oude spoorlijn. Wist je dat er in heel Luxemburg ongeveer zeshonderd kilometer aan fietspaden is?

Wil je op een echte fietsvakantie, slaap dan in één van de vele Bed & Bike accommodaties. Hier krijg je naast een slaapplaats en heerlijke maaltijden ook een plek waar je je fiets veilig kunt stallen en eventueel kunt opladen.

Mullerthal uitzicht

Highlights in de Mullerthal regio

Naast wandelen, klimmen en fietsen vind je in de Mullerthal regio nog veel meer leuke bezienswaardigheden.

Schiessentümpel: één van de meest fotogenieke plekken in de Mullerthal regio is de Schiessentümpel in Waldbillig. Deze stenen brug is al gebouwd in 1879 en wordt dagelijks bezocht door veel toeristen.

Kasteel van Larochette: in Larochette vind je bovenop een heuvel een kasteel waarvan een deel nog goed intact is. Je wandelt eerst de heuvel op en tussen de kasteelruïnes door. Als laatst kom je bij het stuk kasteel uit dat nog intact is.

Mandrack passage: de Mandrack passage vind je in het bos nabij Berdorf. Je hebt hier verschillende smalle kloven waarbij de smalste slechts veertig cm breed is. Even passen en meten dus.

Echternach: Echternach is de oudste stad van Luxemburg en bestaat al sinds het jaar 706. Je vindt er oude gebouwen, gezellige terrasjes en leuke winkeltjes. In het midden van de winkelstraat zit een Italiaanse ijssalon, hier moet je zeker even een ijsje gaan proberen.

Kasteel van Beaufort: In Beaufort vind je twee kastelen. De ruïnes van een middeleeuws kasteel met daartegenaan een kasteel uit de renaissance. Voor het renaissance kasteel moet je van tevoren een tour boeken.

Rovershol: het Rovershol vind je ook in de bossen bij Berdorf. Het Rovershol neemt je via een stalen ladder mee naar beneden door een donkere doorgang. Vergeet je zaklamp niet.

Vakantie naar het Mullerthal

Tijdens een vakantie in de Mullerthal regio ga je veel outdooractiviteiten beleven. Wandelen, klimmen en mountainbiken kan er allemaal. Wil je een dag wat rustiger aan doen breng dan een bezoek aan één van de dorpjes of kastelen die de regio rijk is. Heb jij al zin in een vakantie naar het Mullerthal?

Bekijk ook eens deze bezienswaardigheden: Eisriesenwelt in Oostenrijk of de Watervallen van Coo in België

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!