Multitool kiezen, waar moet je op letten?

De naam “multitool” geeft het al aan: het is een stuk handgereedschap dat je kunt uitklappen en waarmee je de meest praktische functionaliteiten tot je beschikking hebt. In een multitool zit veel gereedschap verwerkt maar ook handige keukenartikelen. Je kunt dit zien als een mini gereedschapset in zakformaat. Een onmisbare tool dus als je liefhebber bent van outdoor activiteiten. Er is dan ook zeer veel keuze op dit gebied. In dit artikel vertellen we alles over multitools zodat je weet waar je op moet letten bij het uitkiezen van een geschikte multitool. Wil je meteen weten welke de beste multitools van dit jaar zijn, lees dan onze review: De beste multitool zakmes.

Waarom multitools steeds vaker gebruikt worden

Als je een multitool ziet, zul je wellicht aan MacGyver denken die voor iedere uitzichtloze situatie wel een oplossing had mede door het gebruik van zijn “multitool”. In de jaren 80 en 90 keken we met verwondering naar dit soort handige gereedschap. We waren zelfs in de veronderstelling dat dit soort innovatieve tools alleen voorbehouden waren voor TV helden als MacGyver. Tegenwoordig is de multitool het eerste wat een outdoor liefhebber inpakt als hij of zij (letterlijk) de deur uit gaat. 

Het feit dat outdoor activiteiten sterk in populariteit aan het toenemen zijn zorgt ervoor dat multitools steeds vaker gebruikt worden. We willen allemaal een beetje MacGyver zijn, in zekere zin dan. We vinden in ieder geval zijn gereedschap zeer handig! 

Functionaliteiten van een multitool

Deze bovenstaande voorbeelden geven een beeld van de veelzijdigheid van multitools als handgereedschap. Je zult je verbazen hoeveel functionaliteiten in een stuk handgereedschap kunnen worden verwerkt maar dat is logisch als dit gereedschap de naam multitool heeft gekregen. 

We zullen de mogelijke functionaliteiten van een multitool voor je opsommen: balpen, beitel, bitjes, bithouder, blikopener, boorpriem, breekijzer, briefopener, draadkniptang, draadstripper, flesopener, glasnagelvijl, golfbal marker, gordelsnijder, (kartel) mes, (kruiskop- of platte) schroevendraaier, houtzaag, kabelkniptang, kabelkrimptang, kabelstripper, karabijnhaak, kniptang, kurkentrekker, ledlampje, liniaal (met weergave in cm of inch), loep, metaalvijl, metaalzaag, moersleutel, multifunctionele haak, naaioog, nagelreiniger, nagelvijl, RVS pin, pincet, priem, punttang, riemclip, schaar, sleutelring, steek-boor priem, stripmes, tang, vergrootglas, verpakking-opener, zaag en een zaklamp. De kans is uiteraard aanwezig dat we een aantal functionaliteiten vergeten zijn.

Uiteraard zullen niet al deze functionaliteiten in de tool verwerkt zijn maar je zult je verbazen hoeveel functies in een multitool terug te vinden zijn. Tools met 5 items worden multitools genoemd maar je kunt ook multitools met 40 functionaliteiten aanschaffen die echt allemaal in je hand passen. Deze handige mogelijkheden vind je overal terug, zelfs in de handvaten. Er wordt op de meest efficiënte manier gebruik worden gemaakt van de beschikbare ruimte, een term die je niet vreemd in de oren zult klinken als outdoor liefhebber

Multitool

Welke multitools voor welke outdoor vrijetijdsbestedingen  

Er zijn verschillende multitools voor outdoor vrijetijdsbestedingen verkrijgbaar. De “inrichting” van de multitools is de belangrijkste eerste criteria waar je naar zult kijken bij het maken van een keuze tussen multitools. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor multitools die erop gericht zijn om onderweg met één stuk gereedschap een snelle reparatie uit te kunnen aan je fiets. Deze multitools zijn bijvoorbeeld voorzien van een kettingpons (waarmee je de fietsketting op de juiste lengte kan brengen, diverse inbus- of ringsleutels, bandenlichters en spakenspanners. 

Een multitool voor op de camping, als je een trektocht aan het maken of aan het vissen bent, kan voorzien zijn van diverse messen, schroevendraaiers, kurkentrekkers, tangen, scharen, zagen en fles- of blikopeners. Zoals je ziet vormt deze multitool een combinatie van de belangrijkste items die je nodig hebt uit je keukenkastje en je gereedschapskist. 

Als je een multitool gaat aanschaffen is het goed om eerst even een lijstje te maken wat je zeker goed kunt gebruiken als je onderweg gaat. De opsomming die we eerder in het artikel met je gedeeld hebben, kun je uiteraard gebruiken als inspiratiebron voor het opstellen van je verlanglijstje. 

Verschillende soorten multitools

In het verlengde van de vraag welke multitools je gebruikt voor welke outdoor vrijetijdsbestedingen is het ook goed om de verschillende soorten multitools onder je aandacht te brengen. Hierbij heb je grofweg de keuze uit drie opties:

  • Multitools voor professioneel gebruik
  • Multitools als vervanging van je gereedschapskist
  • Multitools voor outdoor activiteiten 

Militaire multitools

Het onderscheid tussen deze verschillende soorten is te vinden op gebied van kwaliteit en functionaliteit. Multitools voor professioneel gebruik zijn tools die zelfs bij een militaire equipment passen. Deze tools zijn robuust vormgegeven, praktisch en van onverwoestbare kwaliteit. Dit zijn multitools die bestand zijn tegen intensief dagelijks gebruik. Uiteraard hangt wel het hoogste prijskaartje aan dit soort multitools maar dan heb je wel wat. Deze multitools koop je om je hele leven te kunnen gebruiken.

Gereedschapskist in je broekzak of een veelzijdige multitool?

De multitools als vervanging voor je gereedschapskist zijn multitools die klussers, installateurs of andere vakmensen bij zich hebben. De term “gereedschapskist in je broekzak” wordt vaak gebruikt als deze multitool tevoorschijn wordt gehaald. Het meest gebruikte gereedschap zit in dit soort tools verwerkt. Dit zijn ideale multitools als je op een klus bent maar hiervoor niet je hele gereedschapskist mee wil nemen.

De multitools voor outdoor activiteiten zijn de multitools die we eerder in dit artikel al onder je aandacht hebben gebracht. Dit zijn de multitools met fietsgereedschap of de meer veelzijdige multitools met een combinatie van keukenspullen en gereedschap. Je kunt kiezen voor het meest uitgebreide gereedschap maar ook voor een EDC-mes. De letters EDC staan voor Every Day Carry. Dit zijn dus die handige multifunctionele messen die je gebruikt om een verpakking te openen én om je appel te schillen. Lekker makkelijk dus en voor veel outdoor liefhebbers onmisbaar zelfs als ze een korte tijd weg zijn.

Waar moet je nog meer opletten bij de aankoop van een multitool?

Tot slot willen we nog een aantal andere praktische zaken onder je aandacht brengen waar je nog meer op moet letten bij de aankoop van een multitool. Je kunt immers de keuze maken tussen multitools met een heft van kunststof of RVS. Daarnaast kun je met betrekking tot het lemmet van het mes kiezen voor drop point of clip point. Bij een drop point mes is het lemmet enkelvoudig geslepen, loopt de rug omlaag en buigt deze naar de punt zoals bij een Zwitsers zakmes het geval is. Het snijvlak van het mes loopt net als bij een normaal lemmet naar de punt toe iets omhoog. Bij een clip point loopt de rug van het lemmet omlaag naar de punt toe, zoals bij een normaal mes het geval is. Het snijvlak loopt naar de punt toe iets omhoog.

Een ander punt waar je zeker even op moet letten als je een multitool gaat kopen is de afmeting van het veelzijdige gereedschap. Je hebt hierbij de keuze tussen tools met een lengte van 6 tot 15 cm.

Wave Lifestyle 1

Welke merken brengen de beste multitools op de markt?

Er zijn een aantal topmerken op het gebied van multitools. Een van de grootste merken op dit gebied is Leatherman. Dit merk biedt een uitstekende collectie aan handige multitools die van een uitstekende kwaliteit zijn.

Een ander goed merk op het gebied van multitools is Gerber. Dit is een Amerikaans merk dat al lange tijd multitools verstrekt aan de defensie van dit land. Je begrijpt wel dat de Amerikaanse defensie met niets minder genoegen neemt dan tools van uitstekende kwaliteit.

Als je op zoek bent naar een geschikte multitool moet je zeker ook naar het gereedschap van Victorinox kijken. Dit Zwitsers merk is ook de fabrikant van het fameuze Zwitserse zakmes. Dat zegt uiteraard genoeg.

Elders op onze website staat een pagina waarop we een aantal specifieke aanbevelingen doen als je op zoek bent naar een multitool. Deze aanbevelingen kun je gebruiken om een overwogen keuze te maken en uit te vinden wat voor jou de beste multitool is die je ongetwijfeld overal mee naar toe zult nemen bij je outdoor activiteiten.