Geniet van de rust, ruimte en privacy die een natuurcamping je biedt. De campings zijn vaak te midden van de natuur gelegen. Denk aan een groot bos, een weidse omgeving of bijvoorbeeld een duingebied. Je vindt de campings niet alleen in Nederland, maar ook in landen als België, Duitsland en Frankrijk. Op deze manier kamperen biedt je een ervaring, welke het dichtst in de buurt komt van wildkamperen. Iets wat in Nederland en verschillende andere Europese landen niet wordt toegestaan.
De natuurcamping heeft doorgaans een kleinschalige opzet, waarbij deze kleinschaligheid voornamelijk in het aantal geboden kampeerplekken zit. De kampeerplekken zelf hebben een formaat vergelijkbaar met de kampeerplekken op een gemiddelde familiecamping. Je hoeft niet bang te zijn, dat de plekken te klein zijn voor je tent of caravan.
In dit artikel geef ik je enkele tips, die van pas zullen komen bij een natuurcamping zoeken. Waarop moet je letten? Op welke plekken vind je leuke natuurcampings? Enzovoorts. Zelf ben ik heel enthousiast over het kamperen op een natuurcamping. Het biedt je veel!
Zoektips bij een natuurcamping zoeken
Er zijn verschillende manieren waarop een natuurcamping zoeken mogelijk is. Natuurlijk kun je op onze eigen website met natuurcampings een handig overzicht vinden van de mooiste natuurcampings in Nederland, Duitsland en diverse andere landen. Je kunt hierbij zelf een bestemming invoeren, of de kaart bekijken met een overzicht van alle beschikbare natuurcampings in de diverse regio’s. Het biedt je inspiratie, wanneer je nog geen beeld hebt van de plek waar je een eerstvolgende vakantie wilt verblijven.
Tip: kijk niet alleen naar de natuurcampings die we aan deze kaart hebben toegevoegd, maar werp ook een blik op de natuurhuisjes. Ze bieden je een vergelijkbare ervaring en zijn vaak net iets comfortabeler. Het kan een goede oplossing zijn voor de herfst of het vroege voorjaar, wanneer je kamperen in een tent op een natuurcamping wellicht wat te ambitieus vindt.
Zoek naar een micro- of kleine camping
Een alternatief voor het gebruik van het overzicht op onze website, is het specifiek zoeken naar een micro- of kleine camping. Let hierbij op de ligging van deze campings; zoek bewust naar campings buiten de grote steden. Een microcamping kan bijvoorbeeld een kampeerterrein zijn bij een boer, of een camping op het terrein van een voormalige boerderij. Dergelijke campings hebben vaak maar enkele kampeerplekken, een los toiletgebouw en beperkte faciliteiten voor kinderen. Het is kamperen in de meest pure vorm.
Tip: de regels die op een natuurcamping gelden kunnen, net als bij een micro- en kleine campings, afwijken van de regels die je gewend bent van een grotere familiecamping. Zoek ze vooraf op, via de website van een camping. Je kunt bij deze afwijkende regels denken aan het feit dat het eerder stil moet zijn en dat auto’s op een centraal parkeerterrein vooraan de camping geparkeerd moeten worden.

Bij particulieren in de tuin kamperen
Alternatief voor het kamperen op een microcamping of het kamperen bij de boer is het kamperen in de tuin bij particulieren. Er zijn verschillende platforms waarop particulieren een kampeerplek op hun grond beschikbaar kunnen stellen aan liefhebbers van outdoor activiteiten. Goed voorbeeld van zo’n platform is Campspace. Deelnemers aan dit platform zijn vaak trots op de plek waar hun woning gelegen is; de faciliteiten die bewoners aan gasten bieden kunnen sterk verschillen.
Kies bewust voor een particulier die in een fraaie landelijke omgeving woont, om het gevoel van een echte natuurcamping te ervaren. De prijzen van dergelijke kampeerplekken lopen uiteen van nog geen tien euro, tot maximaal een paar tientjes per nacht.
Naast Campspace zijn er meer platforms waarop particulieren een kampeerplek op hun eigen erf aan kunnen bieden. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar Homecamper, Gamping en 1nite tent.
Natuurcampings zoeken op thema
Kamperen op een microcamping of bijvoorbeeld bij een particulier in de tuin, vormen twee thema’s op basis waarvan je natuurcampings kunt zoeken. Er zijn meer thema’s die van elkaar onderscheiden kunnen worden. Zoek bijvoorbeeld specifiek naar kindvriendelijke natuurcampings, naar natuurcampings met een Nederlandse eigenaar, natuurcampings in een bosrijke omgeving, natuurcampings aan zee, kleinschalige kasteelcampings, natuurcampings in berggebieden, natuurcampings in een landelijke regio, enzovoorts.
Heb je een huisdier dat vaak meegaat op vakantie? Zoek in dat geval naar een kleinschalige camping in de natuur waar huisdieren toegestaan zijn. Voor gezinnen met kinderen kan een natuurcamping met zwembad interessant zijn.
Zoek een kampeerplek via Facebook
Kamperen op natuurcampings is de afgelopen jaren steeds populairder geworden; je bent niet de enige die het overweegt of wellicht al eens gedaan hebt. Het maakt dat ook andere liefhebbers van outdooractiviteiten regelmatig naar nieuwe natuurcampings zoeken voor een unieke overnachting middenin een natuurgebied, waar zij niet eerder verbleven hebben.
Zoek deze mensen op binnen een Facebook-groep om tips uit te wisselen en elkaar te kunnen wijzen op de mooiste plekjes binnen en buiten Nederland. Op welke natuurcampings zouden de leden van deze Facebook-groep volgens jou absoluut eens met hun tent of caravan gestaan moeten hebben?
Deel de ervaringen die jij met een natuurcamping zoeken hebt
Wat zijn jouw ervaringen met een natuurcamping zoeken? Welke tips heb je voor andere lezers van dit artikel, om een geschikte kampeerplek middenin de natuur te vinden? In dit artikel zette ik een aantal tips voor je op een rijtje, maar er zijn vast meer mogelijkheden om unieke natuurcampings te zoeken.
Welke app mag niet op je telefoon ontbreken, wanneer je wilt kamperen op een natuurcamping? Wat is jouw favoriete website, wanneer je een camping in de natuur zoekt? Welke platforms ken jij voor het kamperen bij de boer of bij een particulier? Ik ben benieuwd naar jouw werkwijze, deel je tips in de reacties onderaan het artikel! Niet alleen leuk voor mijzelf, maar ook voor andere bezoekers van deze website.