Natuurhuisje huren? De mooiste huisjes in de natuur!

Ben je op zoek naar een plek om volledig tot rust te kunnen komen? Een natuurhuisje huren kan een goed idee zijn! Natuurhuisjes midden in de natuur bieden je rust, ruimte en ontspanning. Verblijf meerdere nachten in een natuurhuisje, of trek van het ene huisje naar het andere tijdens een uitdagende trekking. Op deze pagina lees je meer over de verschillende mogelijkheden die je hebt, bij het huren van een natuurhuisje.

Waarom kies je voor een natuurhuisje?

Het voornaamste voordeel van een natuurhuisje huren, is het feit dat het natuurhuisje midden in de natuur gelegen is. Je bent even helemaal weg van de massa en de drukte uit het alledaagse leven. Ontwaak tussen de zingende vogels, het ruisen van de wind door het naaldbos, enzovoorts.

Wist je dat veel natuurhuisjes maar een of slechts enkele stopcontacten hebben? Het motiveert je om niet voortdurend op je tablet of mobiele telefoon te zitten, maar deze wat vaker uit te laten staan. Zo heb je de mogelijkheid om even helemaal tot jezelf te komen.

natuur uden
Foto door Joran Quinten

Het alledaagse leven zorgt voor stress

Veel mensen ervaren stressgevoelens, ontstaan door de prestatiedruk op het werk, de zorgen over de kinderen, enzovoorts. Het is niet voor niets dat de groep mensen die overwerkt thuis zit blijft groeien. Om goed te kunnen blijven functioneren is het belangrijk dit stressniveau regelmatig terug te dringen. Het huren van een natuurhuisje is een van de mogelijkheden om hieraan bij te dragen.

De natuur laat je ontspannen, ongeacht of je een echte natuurliefhebber bent of niet! Je kunt er wandelen, maar ook vanuit je natuurhuis genieten van al het moois wat je om je heen ziet.

Natuurhuisje in Nederland

Je kunt een natuurhuisje door heel Europa huren. Er zijn verschillende grote natuurgebieden, waar de natuurhuisjes te huur worden aangeboden. Soms via particulieren, in andere gevallen via grotere organisaties. Ook Nederland kent een groot aantal van deze natuurhuisjes.

Tip: Kijk eens op de website van Natuurhuisje.nl – Met Meer dan 17.000 natuurhuisjes een ontzettend groot aanbod.

Sommige huisjes staan letterlijk in het midden van de natuur; je bereikt ze enkel te voet of op de fiets. Met de auto kom je er niet. Deze natuurhuisjes staan onder meer in het Nationaal Park Drentsche Aa en Nationaal Park de Hoge Veluwe. Ook in andere Nederlandse natuurgebieden vind je verschillende soorten natuurhuisjes. Vind je dit fantastisch? Kijk dan ook eens naar cabiner.

Niet alle natuurhuisjes staan in het midden van de natuur. Je kunt ze in de meeste gevallen gewoon met de auto bereiken. Laad de spullen uit en begin direct aan een mooie wandeling door de omgeving van het natuurhuisje.

natuurhuisje in bos

Luxe natuurhuisjes

Reeds las je al dat natuurhuisjes in verschillende varianten worden aangeboden. Het verschil zit hierbij niet alleen in de locatie van het natuurhuisje, maar bijvoorbeeld ook in de luxe die geboden wordt. De meest primitieve, maar toch comfortabele natuurhuisjes beschikken over slechts enkele stopcontacten en hebben vaak geen WiFi-netwerk.

Kies je voor luxe natuurhuisjes, dan heb je over het algemeen wel de beschikking over internet. Ook vind je in zo’n luxe natuurhuisje vaak een televisie en krijg je in de ochtend een ontbijtje aangeboden.

De keuze voor luxe natuurhuisjes is niet altijd de beste. Doordat je verbonden blijft met het alledaagse leven via het WiFi-netwerk en de televisie kom je minder makkelijk tot rust. In een iets primitiever natuurhuisje is dit makkelijker. Kijk naar het doel waarmee je een natuurhuisje boekt, om te bepalen welke luxe je nodig hebt om er een fijne tijd van te kunnen maken.

Verschillende soorten natuurhuisjes

In de basis onderscheidt men negen verschillende soorten natuurhuisjes, die ieder hun eigen mate van luxe hebben. Hieronder worden de negen verschillende natuurhuisjes verder toegelicht. Welke van deze accommodaties in de natuur spreekt jou het meeste aan?

Agriturismo

Agriturismo wordt voornamelijk in Italië aangeboden. Ook in Spanje vind je tegenwoordig steeds meer mogelijkheden op dit gebied. Onder agriturismo verstaan we het overnachten bij een boer, welke zich bezighoudt met een bepaald ambacht.

Voor Italiaanse boeren die agriturismo mogelijk maken geldt dat zij zich voornamelijk bezighouden met de productie van wijn en olijfolie. In hun boerderij bieden ze een aantal kamers te huur aan. De kamers zijn van de nodige gemakken voorzien en geven je een uniek inkijkje in het leven van de boer.

Boomhut

Was je vroeger altijd al bezig met het maken van je eigen boomhutten? Tegenwoordig kun je in de natuur overnachten in een boomhut! Er zijn verschillende organisaties die deze boomhutten te huur aanbieden. Middels een ladder klim je in de houten boomhut, waar vandaan je vaak een prachtig uitzicht hebt over de omgeving.

De boomhutten zijn van de nodige luxe voorzien en beschikken vaak bijvoorbeeld over een kleine kachel. Ook zijn sommige modellen voorzien van eigen sanitair. Bij andere boomhutten vind je het sanitair buiten de boomhut. Overigens is de boomhut vaak niet in een boom opgebouwd.

Blokhut

Een blokhut huren lijkt enigszins op het huren van een boomhut. Het verschil is logischerwijs dat de blokhut op de grond staat, daar waar de boomhut op hoge palen geplaatst is. Net als een boomhut beschikt ook een blokhut vaak over de nodige luxe.

Denk aan eigen sanitair, meerdere kamers en een kacheltje. Het feit dat blokhutten vaak grotendeels of volledig van hout gemaakt zijn, maakt dat ze goed opgaan in de natuur rondom de blokhut. Het geeft je een vrij en ontspannen gevoel!

blokhut

Cabin

Een trend uit de laatste jaren is het huren van een cabin. Een cabin is midden in de natuur geplaatst en kan enkel te voet of per fiets bereikt worden. Ten opzichte van de boom- en blokhut is een cabin erg primitief. Je hebt hier vaak slechts een of twee stopcontacten, waarbij de energie wordt opgewekt via een zonnepaneel op het dak.

Houd er om deze reden rekening mee, dat het opladen van een telefoon lastiger is op bewolkte dagen. De cabin is de ideale plek om los van de drukte uit het dagelijks leven te komen. In Nederland worden de cabins aangeboden in Nationaal Park Drentsche Aa en Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Pipowagen

Wanneer je een natuurhuisje met kinderen huurt is een pipowagen erg leuk. In feite lijkt een pipowagen sterk op een compacte caravan, waarbij de pipowagens van iets minder luxe voorzien zijn. Kies voor een pipowagen die in of aan de rand van een natuurgebied staat, zodat je volledig tot rust kunt komen tijdens je verblijf in de wagen. Niet alle pipowagens beschikken over eigen sanitair.

Trekkershut

Trekkershutten vind je vaak op natuurcampings. Ze worden veelal gebruikt door mensen die een lange wandeling maken of bijvoorbeeld bezig zijn met een fietstocht door de natuur. Het voordeel van een trekkershut is dat het je net wat meer comfort biedt dan een tent. Daarbij hoef je minder spullen mee te nemen onderweg.

Een trekkershut is vaak primitief, in de zin dat je in een centraal gebouw moet douchen. In de trekkershut zelf vind je vaak niet meer dan een tafel, twee stoelen en een paar bedden.

Vakantieboerderij

Agriturismo is een van de mogelijkheden om te kamperen bij een boer. Een alternatief is de vakantieboerderij! De vakantieboerderij vind je voornamelijk in Nederland. Je overnacht hierbij in een appartement, welke zich binnen een boerderij bevindt. In sommige gevallen beschikt een vakantieboerderij over grote slaapzalen. Ideaal voor gezelschappen van tien of meer personen.

Net als bij agriturismo in Italië en Spanje, betekent overnachten op een vakantieboerderij ook in Nederland vaak dat een boer dit naast diens dagelijks werk doet. Leuk hieraan is het feit, dat je tussen de koeien loopt, de mogelijkheid hebt om mee te kijken bij de werkzaamheden die een boer uitvoert, enzovoorts.

Vakantiewoning

Wanneer je op zoek bent naar een luxe natuurhuisje kan het huren van een vakantiewoning de beste optie zijn. Een vakantiewoning is vaak een tweede huis van een particuliere verhuurder, die deze een groot deel van het jaar te huur aanbiedt. De vakantiewoning beschikt over eigen sanitair, een eigen keuken, enzovoorts.

Houd er rekening mee, dat een vakantiewoning vaak niet direct in de natuur staat. Je zal in de meeste gevallen een kort stukje moeten wandelen of fietsen om bij het bos te komen. Er zijn verschillende online platforms waar je een vakantiewoning van een particuliere verhuurder kunt huren. Een bekend voorbeeld hiervan is Airbnb.

Yurt

Het huren van een Yurt is een trend uit de laatste jaren. Onder een yurt verstaat men een authentieke tent, welke vaak op een kampeerterrein is opgebouwd. Het voordeel van een yurt huren is het feit, dat je het vrije van kamperen ervaart zonder dat je zelf een tent mee moet nemen of op moet zetten op de camping. Dit bespaart je veel tijd en stress!

De natuurlijke ligging van campings met zo’n yurt maakt dat je vaak al binnen een kwartier midden in de natuur staat voor een mooie wandeling of fietstocht. Het is de ideale optie om los te komen van het dagelijks leven! Een yurt beschikt doorgaans niet over eigen sanitair, maar biedt je wel stevige bedden en wat keukengerei aan. Een goede middenweg tussen kamperen in je eigen tent en bijvoorbeeld het huren van een blokhut.

yurt

Kom tot rust in de natuur

Overnachten in de natuur is dé ideale manier om tot rust te komen. Zou je overnachten in een stad, dan kom je vaak maar lastig los van het drukke dagelijkse leven. Men is er gehaast, het is er druk en mensen zijn snel geïrriteerd.

Door te overnachten in de natuur kom je tot jezelf, zonder last te hebben van anderen. Je hoeft geen natuurliefhebber te zijn, om te kunnen genieten van de natuur. Immers, je kunt vanaf het balkon van je blokhut of vakantiewoning genieten van een mooi boek of tijdschrift. Voor wie wel van outdoor houdt, zijn er in de natuur talloze mogelijkheden om je te vermaken. Maak een mooie wandeling, plan een fietstocht door de natuur, bezoek een klimpark met je kinderen, enzovoorts.

Hier komt bij dat de natuur je het gevoel geeft echt even weg te zijn. Nederland kent meerdere prachtige natuurgebieden, waar je jezelf ver van huis waant.

Voor wie is een natuurhuisje geschikt?

De meeste mensen die een natuurhuisje huren zijn liefhebbers van de natuur. Ze houden van het spotten van vogels, het maken van een wandeling of bijvoorbeeld een uitdagende fietstocht. Toch is een natuurhuisje huren niet alleen geschikt voor liefhebbers van de natuur.

Zoals eerder genoemd werd, kan een natuurhuisje ook interessant zijn voor hen die even los willen komen uit hun dagelijkse sleur. Je kunt het bij een natuurhuisje zo luxe maken als je zelf wilt, waardoor je niet per definitie bent aangewezen op primitieve accommodaties.

Ik wil een natuurhuisje huren: waar moet ik op letten?

Bij het huren van een natuurhuisje zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo is het allereerst zaak om te bepalen of je midden in de natuur wilt overnachten, zoals in een cabin, of aan de rand hiervan.

Overnachten aan de rand van een natuurgebied doe je in een vakantiewoning, op een vakantieboerderij, enzovoorts. Hierbij speelt ook mee, of je binnen Nederland of in een ander Europees land (agriturismo) wilt verblijven. Nederland kent tal van prachtige nationale parken, waar je goed kunt overnachten.

Houd er daarnaast rekening mee, dat de populariteit van een natuurhuisje huren sterk is toegenomen. Dit betekent dat je soms best lang moet wachten, voordat er een plekje vrij is! Met name een cabin huren is ontzettend populair. Voor de komende maanden is er al geen plek meer in deze accommodaties.

Natuurhuisjes huren – FAQ

Onderstaand vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld worden over natuurhuisjes huren. Heb je zelf nog een vraag? Laat het ons weten in de reacties onderaan de pagina.

Wat is een natuurhuisje?

Een natuurhuisje is een huisje welke te huur wordt aangeboden en je alle gelegenheid biedt om te genieten van de rust en ruimte die de natuur in zich heeft.

Wat kost een natuurhuisje?

De kosten van een natuurhuisje huren zijn afhankelijk van de luxe die je wenst en het type natuurhuisje dat je huurt. Ga uit van enkele tientallen euro’s tot enkele honderden euro’s per nacht.

Is een natuurhuisje ecologisch?

Sommige natuurhuisjes zijn ecologisch. Andere huisjes wijken niet af van een normale vakantiewoning. Op de website van een verhuurder van natuurhuisjes lees je er meer over.

Hoe zoek en boek ik een natuurhuisje?

Bekijk het overzicht op deze pagina met verschillende soorten natuurhuisjes. Bepaal eerst welk type natuurhuisje bij je past. Op basis daarvan kun je naar een verhuurder van zo’n natuurhuisje zoeken.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *