Natuurspeeltuinen, waar vind je ze?

Ontspannen klimmen en klauteren te midden van de natuur, doen je kinderen in een natuurspeeltuin. Diverse onderzoeken tonen aan dat kinderen steeds vaker achter een scherm zitten. Hoe vaak laat jij je kinderen video’s kijken of spelletjes spelen op een smartphone, tablet of computer? Buiten leren kinderen hun motoriek te ontwikkelen, komen ze in aanraking met verschillende dieren en planten en hebben de kans nieuwe vrienden te maken. Natuurspeelplaatsen bieden er de ideale uitvalsbasis voor! Je vindt de natuurspeeltuinen verspreid door Nederland. 

In dit artikel vertel ik je meer over mijn ervaringen met natuurspeeltuinen. Wat maakt het zo leuk voor kinderen? Waar vind je deze natuurspeelplaatsen? In dit artikel vind je het antwoord op deze vragen. 

Wat is een natuurspeeltuin? 

Zoals reeds genoemd, biedt een natuurspeeltuin kinderen de mogelijkheid in alle vrijheid te rennen, klimmen en spelen. Vaak zijn deze natuurspeelplaatsen midden in een natuurgebied gelegen. Er zijn echter ook natuurspeelplekken voor kinderen in de grote steden. Je kunt een bezoek aan de natuurspeeltuin combineren met een wandeling of fietstocht in het gebied. Naast de mogelijkheid hun energie kwijt te raken en te ravotten met nieuwe vrienden, biedt een natuurspeeltuin kinderen de mogelijkheid te experimenteren. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om dammen te bouwen in een waterbaan, of denk aan het gebruik van vlotten om van het ene eiland naar het andere te komen het speelterrein.

Speeltuinen van Staatsbosbeheer of losse organisaties 

Sommige natuurspeeltuinen zijn aangelegd door Staatsbosbeheer, men noemt het er zelf speelnatuur. In deze speelbossen kun je spelen met water, werken aan de bouw van een hut of bijvoorbeeld voelen en ruiken wat de natuur te bieden heeft. Het leert kinderen al op jonge leeftijd kennis te maken met de flora en fauna om hen heen. De speelbossen zijn specifiek bedoeld voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. 

Andere speelplaatsen zijn aangelegd door particulieren of kleine organisaties. Voor de speelbossen van Staatsbosbeheer geldt dat deze vrij toegankelijk zijn. Je dient rekening te houden met het feit, dat spelen in deze natuurspeeltuinen alleen is toegestaan tussen zonsopkomst en zonsondergang. Ook is het niet toegestaan om honden mee te nemen naar de speelbossen. Uitzondering hierop zijn hulphonden. 

Tip: veel van deze natuurspeelplaatsen beschikken over horecavoorzieningen voor ouders. Neem een boek of tijdschrift mee; terwijl je kinderen aan het spelen zijn, neem jij een moment voor jezelf! 

Natuurspeelplaatsen in Nederland 

Je vindt de verschillende natuurspeelplaatsen verspreid door Nederland. Hierbij moet worden opgemerkt dat de meeste speeltuinen onder Zwolle liggen; het aanbod in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe is beperkt. Evenals dat er geen natuurspeelplaatsen worden aangeboden op de Waddeneilanden. Houd er rekening mee dat sommige natuurspeeltuinen vrij toegankelijk zijn voor gezinnen; andere speelplekken werken met vaste openingstijden. Het is raadzaam vooraf op zoek te gaan naar een natuurspeelplaats bij jou in de buurt. Hieronder vind je een handige kaart, waarop alle natuurspeeltuinen te vinden zijn. 

Sommige natuurspeelplaatsen bieden meer dan losse speeltoestellen en bijvoorbeeld een klein meer of slootje. Zo kun je op sommige plekken vuur maken, glijden van een modderglijbaan en bijvoorbeeld waterfietsen. 

Vaak geen toezicht bij de natuurspeelplaatsen 

Houd er als ouder rekening mee, dat er vaak geen toezicht wordt gehouden op het gedrag van kinderen in een natuurspeeltuin. Voorkom vervelende ongelukken, door zelf een oogje in het zeil te houden. 

Tip: neem bij een bezoek aan een natuurspeeltuin altijd een handdoek en wat droge kleren mee. De kans is groot dat je kinderen na het ravotten in het water en tussen de struiken vies en nat zijn. Warme kleren helpen een verkoudheid te voorkomen! 

Natuurspeeltuinen Speelbos Gagelbos
© Staatsbosbeheer: Speelbos Gagelbos

Speelnatuur van OERRR 

Niet alleen Staatsbosbeheer legt speelbossen aan voor kinderen. Ook Natuurmonumenten doet er alles aan natuur zo leuk mogelijk te maken. Veel kinderen hebben geen idee wat de natuur hen te bieden heeft, doordat zij hun tijd voornamelijk in huis doorbrengen. Dat is zonde! Om deze kinderen naar buiten te krijgen, biedt Natuurmonumenten speelnatuur van OERRR aan. Kinderen kunnen in de speelnatuur klimmen, kliederen met water en zand, of bijvoorbeeld ravotten op en tussen de diverse speeltoestellen. Op de website van Natuurmonumenten vind je een volledig overzicht van de verschillende speelparken die door OERRR zijn aangelegd. Je vindt deze speeltuinen, net als de speelbossen van Staatsbosbeheer, verspreid door heel Nederland. Zo heb je altijd een natuurspeeltuin in de buurt! 

Leuk aan de speelnatuur van OERRR is het feit dat je deze natuurspeeltuinen ook op de Waddeneilanden vindt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de speelnatuur van OERRR op Texel, als je een vakantie naar het eiland gepland hebt. Niet alleen een bezoek waard voor kinderen; ouders genieten er op het terras van het natuurcentrum naast deze natuurspeelplaats van een kop koffie of thee. Genieten op warme dagen! 

Conclusie: neem je kinderen mee naar de natuurspeeltuin 

Ben jij ook enthousiast geworden over de natuurspeeltuinen in Nederland? Breng eens een bezoek aan een speelbos van Staatsbosbeheer, of de speelnatuur van OERRR bij jou in de buurt. Laat je kinderen ontdekken wat de natuur hen te bieden heeft. Niet middels langdradige boeken of artikelen, maar spelenderwijs! Voor kinderen is het niet alleen goed meer te weten te komen over de natuur om hen heen, maar ook hartstikke gezond. 

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *