De Nomadiq BBQ review

Zeker op de camping kiezen veel kampeerders voor het gebruik van een kant-en-klare, compacte barbecue op kolen. Na het gebruik hiervan kun je het pakketje in één keer in de prullenbak gooien. Hoewel zo’n model barbecue prettig werkt, is het bepaald niet duurzaam en kost het veel geld wanneer je van barbecueën houdt. In onze beste camping Barbecue hadden we de 5 beste al op een rij gezet.

In deze NomadIQ BBQ Review vertel ik verder over mijn ervaringen met dit model opvouwbare BBQ. 

NomadIQ BBQ Review

Samenstelling nomadIQ draagbare gasbarbecue 

Bij de aanschaf van de nomadIQ draagbare gasbarbecue ontvang je niet alleen de BBQ zelf. Er worden standaard een aantal accessoires met dit model meegeleverd. Denk aan twee passende grillroosters, een speciale nomadIQ gasslang, twee opvangbakjes voor het vet wat vrijkomt en een handige schouderband. Met deze schouderband neem je de nomadIQ BBQ vanaf je kampeerplek eenvoudig mee naar een plek waar je de barbecue mag ontsteken. 

Tip: je kunt er ook voor kiezen om de nomadIQ gasbarbecue te combineren met een bijpassende hoes. Niet alleen neem je de verschillende accessoires makkelijker mee in zo’n hoes. Ook voorkomt de hoes schade aan de barbecue. 

Hoe werkt de nomadIQ gasbarbecue? 

In de basis werkt de nomadIQ gasbarbecue niet anders dan de grote modellen, waarvan je er wellicht één in de tuin hebt staan. Je klapt deze draagbare barbecue open, waarbij de pootjes aan de onderzijde hiervan bijdragen aan de stabiliteit van deze BBQ. De poten dien je voor het uitklappen van de barbecue aan de onderzijde open te draaien. Je wilt voorkomen dat de barbecue om kan vallen. 

Vervolgens klap je de barbecue na het openen van de beveiligingsklemmen voorzichtig uit, sluit je de gasslang aan en zorg je dat het opvangbakje voor overtollig vet op de juiste positie staat. De opvangbakjes plaats je in de hiervoor bedoelde inkepingen rond de poten. De eerste paar keer kan het even zoeken zijn, hoe je de nomadIQ gasbarbecue gereed maakt voor het grillen van je stukjes vlees, vis en groenten. Op het internet vind je handige video’s, waarin wordt voorgedaan hoe je de barbecue uitklapt. 

Mijn ervaringen met het grillen op de nomadIQ BBQ

Nadat het mij gelukt is de nomadIQ barbecue uit te klappen en stabiel neer te zetten, wat na de eerste paar keer heel eenvoudig ging, ga ik aan de slag. Mij valt op dat de grillplaten van deze barbecue groot genoeg zijn om een volwaardige maaltijd te kunnen bereiden.

Niet alleen voor mijzelf, ook voor mijn partner en kinderen. De ene kant gebruik ik voor het grillen van verschillende groenten; de andere zijde voor het vlees. Die keuze maak ik niet voor niks, want beide platen hebben een eigen brander. Dit biedt het grote voordeel, dat je de ene brander wat harder kunt zetten dan de andere. Het voorkomt dat de groenten veel sneller klaar zijn dan het vlees of de vis. 

Ik laat de grillplaten goed warm worden, nadat ik deze vooraf heb ingesmeerd met wat olie om er zeker van te zijn dat er niets aan de grillplaten blijft kleven. De gasbrander hoef je, afhankelijk van het model, niet volledig open te zetten. De grillplaten zijn snel warm, doordat de branders van de nomadIQ BBQ dicht onder deze platen gepositioneerd zijn. 

Gebruik de nomadIQ BBQ ook om te koken 

Je kunt de nomadIQ gasbarbecue niet alleen gebruiken voor het grillen van vlees, vis en verschillende soorten groenten. Ik merkte al snel op dat het model ook van pas komt bij het koken. Laat de grillplaten op hun plek liggen en zet hier vervolgens een pan op. Heb je een gerecht waarbij je maar één pan gebruikt? Laat de brander onder een van beide grillplaten in dat geval uitgeschakeld. Let wel op, het verbruik van gas ligt bij deze barbecue veel hoger dan bij verschillende kooktoestellen. Voor dagelijks gebruik is de gasbarbecue om die reden minder geschikt, als je er voornamelijk op kookt met een pan. 

Design van de nomadIQ gasbarbecue 

Een van mijn voornaamste redenen om voor de nomadIQ gasbarbecue te kiezen is het compacte formaat hiervan. De barbecue neemt ingeklapt niet meer dan 36 bij 41 bij 13 centimeter in. Daarbij wordt de barbecue, zoals reeds genoemd, geleverd met een schouderriem.

Zo kun je de nomadIQ barbecue meenemen naar een plek waar barbecueën is toegestaan, als dit voor je eigen tent niet mag. Ook handig, wanneer je thuis een keer op het strand of in een park wilt barbecueën. De pootjes aan de onderzijde van de barbecue zijn eenvoudig in de juiste stand te plaatsen, waarmee het model heel stevig staat. 

Specificaties van de nomadIQ opvouwbare BBQ 

 • Formaat: 36 x 41 x 13 centimeter 
 • Grillplaten: tweemaal 
 • Branders: tweemaal 
 • Maximaal vermogen per brander: 1.600 Watt 
 • Standaard aansluiting: gascartouche NEN417 
nomadIQ bbq review

Grillroosters schoonmaken van de barbecue 

De opvouwbare barbecue is eenvoudig schoon te houden, mede door de opvangbakjes voor het overtollige vet wat vrijkomt bij het gebruik van de BBQ. Overigens kun je deze opvangbakjes relatief makkelijk schoonmaken. Je hoeft dus niet steeds nieuwe bakjes te kopen.

Ook de grillroosters kun je onder de kraan reinigen. Vaak helpt ook het gebruik van een staalborstel, waarmee je de aangekoekte etensresten eenvoudig van de roosters schraapt. Als je de BBQ een langere tijd niet gebruikt hebt, is het raadzaam de branders gedurende een kwartier op de hoogste stand te zetten. Zo schroei je de grillplaten goed schoon, voordat je hier je groenten en vlees op legt. 

Aansluiting BBQ op een gasfles 

Standaard wordt er een passend model aansluitslang bij de opvouwbare gasbarbecue van nomadIQ geleverd. Combineer de barbecue met een gascartouche EN417, welke door nomadIQ zelf aangeboden worden. Er zijn ook enkele andere merken, die gasflessen met dit type schroefdraad aanbieden. Denk aan merken als Coleman en Cadac. 

In plaats van de gascartouche EN417 kun je ook een klassieke, grote groene of bruine gasfles gebruiken. Dit is aan te raden, wanneer je meerdere weken met deze barbecue op vakantie gaat.

Een gascartouche EN417 zal in dat geval snel leeg zijn. Houd bij het gebruik van een grote groene of bruin fles rekening met het feit, dat de aansluitslang die bij de barbecue geleverd wordt hier niet op gebruikt kan worden. Je dient een aparte slang aan te schaffen, met een 30 Mbar drukverdeler. Deze drukverdeler moet een druk van 15 Bar aankunnen, om de gasbarbecue veilig te kunnen gebruiken. 

Conclusie: zou jij de nomadIQ gasbarbecue mee moeten nemen? 

Het moge duidelijk zijn na het lezen van deze nomadIQ gasbarbecue review, ik ben er zeer tevreden over. Met name het slanke design en de bijgeleverde schouderriem maken de barbecue tot de ideale oplossing voor mensen die regelmatig barbecueën op de camping of in een park in de buurt. Je neemt het model eenvoudig mee. 

Naast het compacte formaat, biedt de nomadIQ barbecue opvallend veel ruimte op beide grillplaten. Dankzij de dubbele brander kun je de groenten los van het vlees of bijvoorbeeld je vis bereiden. Het feit dat je ook zou kunnen koken met een pan maakt de nomadIQ barbecue tot een echte alleskunner. 

Enig nadeel is het wat hoge gasverbruik van dit model. Het is onverstandig om dagelijks op deze BBQ te koken, daar is een camping gasstel geschikter voor.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Een reactie op "De Nomadiq BBQ review"

 1. Snoetie Snoetie schreef:

  Deze is functioneel, maar kan echt niet tippen aan een houtskoolbbq. Het smaakt toch anders.
  Tevens erger ik mij aan de veel te korte aansluitslang, je kan de bbq niet-vermelde fatsoenlijk op een klein tafeltjje zetten, dan moet er al een tafel naast. Waardeloos!! Verkeerde bezuiniging. Trouwens bij de eerste x dat deze gebruikt werd had ik al 1 van de zwarte ontgredelingsdoppen in de hand die er spontaan afviel. Dus ook WAARDELOOS!

  Voor een adapter voor een grote gasfles wordt je echt een poot uitgedraaid , belachelijk duur. Dus al met al een tegenvaller helemaal voor de prijs.!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *