Bereid je voor op een noodsituatie: stel een noodpakket samen

Al een paar keer is het in het nieuws geweest, iedereen zou een noodpakket moeten hebben. Uit het onderzoek blijkt zelfs dat maar liefst 73% van de ondervraagde vindt dat iedereen een noodpakket in huis zou moeten hebben. Heb jij er al een?

Je kunt een kant-en-klaar noodpakket kopen in verschillende winkels, maar je kunt er ook zelf een samenstellen. Dat laatste is vaak goedkoper. In dit artikel vertel ik je in een paar minuten welke spullen je in je noodpakket zou moeten hebben.

Tip: kijk ook eens naar de handige checklist die je op deze pagina kunt downloaden. Zo kun je voor jezelf afstrepen, of je alle spullen voor je noodpakket in huis hebt. 

Wat is de inhoud van een noodpakket?

Een noodpakket bestaat uit de belangrijkste elementen om jezelf te kunnen redden in een noodsituatie. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling, waarbij je verdwaalt en het duister intreedt. Je zal mogelijk tot de volgende dag moeten wachten, voordat je de tocht kunt hervatten.

Of wat te denken van een situatie, waarbij je uitglijdt tijdens een wandeling en niet meer verder kunt lopen? Wanneer je ver weg bent van de bewoonde wereld, zal het enige tijd duren voor je geholpen wordt. De elementen uit een noodpakket helpen je in dergelijke situaties te overleven. Voorbeelden van spullen die niet in een noodpakket mogen ontbreken zijn bijvoorbeeld lucifers in een waterdichte verpakking, een kaars of waxinelichtje en een eerstehulpdoos met handboek.  

Zelf een noodpakket samenstellen 

Zelf een noodpakket samenstellen is heel eenvoudig, wanneer je een checklist als die op deze pagina gebruikt. Je kunt de voorwerpen die je al in huis hebt afstrepen en aanvullen met de spullen die nog ontbreken. Het voordeel van zelf een noodpakket samenstellen is dat je zelf kunt kiezen voor welke kwaliteit je kiest. Daarbij voorkomt het dat je spullen dubbel in huis haalt. De spullen uit een bestaand noodpakket heb je wellicht gedeeltelijk al. Denk aan waxinelichtjes, een warmhouddeken of een gereedschapset. 

Noodpakket online kopen 

Naast de mogelijkheid om zelf een noodpakket samen te stellen op basis van een checklist, kun je online een kant-en-klaar noodpakket kopen. Er zijn verschillende webwinkels waar deze pakketten worden aangeboden. Kies bij voorkeur voor een noodpakket waarop de “Denk Vooruit”-sticker zichtbaar is. Deze noodpakketten voldoen aan de eisen die de Rijksoverheid aan deze pakketten stelt. Overigens betekent dit niet per definitie, dat een noodpakket kopen zonder “Denk Vooruit”-sticker onverstandig is. Ook deze pakketten kunnen van de benodigde hulpmiddelen voorzien zijn om te overleven in een noodsituatie. 

Noodpakket Rampenrugzak
bol.com (€374,00)
Updated: 23 juni 2024 - 05:05

Let op: vergeet niet eventuele medicijnen toe te voegen aan een noodpakket welke je online gekocht hebt. Het is verleidelijk te denken dat je na het kopen van een kant-en-klaar noodpakket klaar bent om te vertrekken. Dat is mede door de ontbrekende medicijnen niet het geval.

Noodpakketten voor onderweg of survival kits 

Noodpakketten voor outdoor activiteiten kennen vaak een andere samenstelling, dan een noodpakket die men gebruikt bij noodsituaties thuis. Hoewel een eerstehulpdoos ook bij noodpakketten voor onderweg onmisbaar is, heb je een radio minder hard nodig. Daarbij heb je onderweg mogelijk meer baat bij een survivalkit met een mes, een schaartje en bijvoorbeeld een kompas, dan bij een gereedschapset. Zowel bij de survial kit voor onderweg, als bij noodpakketten voor thuis zit vaak een waarschuwingsfluitje. Handig, om hulp in te roepen als je verdwaald of gewond bent. 

Bij noodpakketten voor onderweg is het verstandig deze aan te vullen met kant-en-klaar maaltijden in blik. Deze gerechten kun je vaak direct eten. Ze blijven daarnaast lang goed. Vergelijkbaar met deze maaltijden is het toevoegen van een aantal waterfilters aan je noodpakket voor onderweg. Zo heb je altijd de mogelijkheid om bijvoorbeeld water uit een beetje of rivier te filteren, als je zonder drinken komt te zitten. 

Noodpakket voor een gezin 

Een algemeen noodpakket helpt je te overleven in een noodsituatie. Wanneer je een gezin met jonge kinderen hebt, kan het wenselijk zijn dit noodpakket uit te breiden met verzorgingsproducten voor je kind. Denk bijvoorbeeld aan een aantal schone luiers, melkpoeder en bijvoorbeeld schoonmaakdoekjes. In geval van nood kun je op deze wijze je kind blijven verzorgen. Let bij een noodpakket voor gezinnen goed op de houdbaarheid van dergelijke producten. Zet in je agenda, wanneer de producten vervangen moeten worden.

Wat moet er in een noodpakket zitten?

Wil je zelf een noodpakket samenstellen, of controleren of je gekochte noodpakket over alle benodigde producten beschikt? Download de gratis checklist hieronder, om direct aan de slag te gaan.

De meest gestelde vragen over noodpakketten

Regelmatig stellen bezoekers vragen over het kopen of samenstellen van een noodpakket. Hieronder vind je de antwoorden op de vragen die het meest gesteld zijn. Heb je zelf nog een vraag? Laat deze achter in de reacties onderaan de pagina.

Wat is een goed noodpakket?

Een goed noodpakket bevat de “Denk Vooruit”-sticker op de verpakking. Hiermee voldoet het noodpakket aan de eisen die de Rijksoverheid hieraan stelt. Gebruik de checklist op deze pagina om zelf te kijken of je noodpakket alle essentiële voorwerpen bevat.

Wat is een overlevingspakket?

Een overlevingspakket helpt je in het geval van een noodsituatie een aantal dagen te overleven. Het is verstandig een overlevingspakket in huis te hebben liggen en deze mee te nemen bij meerdaagse outdoor activiteiten.

Wat moet je in huis hebben voor noodsituaties?

Je moet de voorwerpen in huis hebben om je te kunnen redden in een noodsituatie, of om direct hulp in te kunnen schakelen. Denk aan een radio op batterijen, een waarschuwingsfluitje, een eerstehulpdoos met handboek en waxinelichtjes.

Wat zit er in een noodpakket?

Een noodpakket bevat alle voorwerpen om te kunnen overleven in een noodsituatie, bijvoorbeeld een langdurige stroomuitval, of om hulp in te kunnen schakelen bij een noodsituatie. Gebruik de checklist op deze pagina om een noodpakket samen te stellen.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *