Ben je een avonturier, ga je soms alleen of in klein gezelschap op pad, zit je wel eens zonder telefonisch bereik, kom je in gebieden die moeilijk toegankelijk zijn met voertuigen of ben je een voetbalhooligan? Als je
één van de bovenstaande vragen met een ja kan beantwoorden dan JA, ook jij zou een noodsignaal moeten hebben.

Wat is een noodsignaal?

De meeste mensen denken al snel aan lichtkogels, rookpluimen, traumahelikopters of een volledige militaire colonne met toeters en bellen. Een noodsignaal is iets waarmee je jezelf zichtbaar kunt maken naar anderen. Een spiegel waarmee je zonlicht weerkaatst of een zaklamp op knipperstand (oh.. daarom kunnen ze dat) is ook een noodsignaal. Help roepen, fluiten of zelfs het alarmnummer 112 is een noodsignaal. Dieren geven noodsignalen af om soortgenoten in de omgeving te waarschuwen en zo kunnen bepaalde planten bij beschadiging een stof produceren die andere insecten aantrekt die de schade toebrengende beestjes als prooi zien! (Echt waar zoek maar op!). Echter wil ik in dit artikel de nadruk leggen op de signalen die ik het meest gebruik.

Een jaar of drie geleden zag ik voor het eerst zo’n signaal, een handfakkel. Een van mijn beste vrienden is, met alle afkeuring, een voetbalhoolig…. fanaat. Hij liet me zien hoe deze fakkels werkten en ik werd aan het denken gezet. Met regelmaat kom ik in gebieden waar een reguliere ambulance niet kan komen, sterker nog op de gemiddelde kanotocht mag je blij zijn als er hemelsbreed binnen 500 meter een helikopter kan landen. In het gezelschap waarmee ik reis ben ik als 26-jarige de jongste en is de oudste al begin de 70. Met de avonturen die we soms ondernemen schuilt gevaar in een klein hoekje. Voor iedereen die al eens richting onze Zuiderburen is gereden weet dat 4G en bereikbaarheid niet in alle talen wordt gesproken. Daarvoor is de satelliettelefoon een mooie uitvinding, indien je geen 500 à 1000 euro klaar hebt staan om deze aan te schaffen kun je doorlezen.

De noodsignalen waarmee ik een prettige ervaring heb zijn SOLAS gekeurde fakkels en de welbekende rookpotten. Dit zijn signalen waarmee je in een korte tijd een grote hoeveelheid licht of rook kunt creëren zodat je
makkelijker wordt gezien. Dit maakt het hulpdiensten of mensen in de omgeving makkelijker om jou te vinden, ook al heb je de hulpdiensten gewaarschuwd is het dus alsnog fijn om te hebben.

Handfakkel

Een handfakkel is makkelijk te ontsteken door middel van een pull-out of strijker systeem, zodra je aan het lontje/koord trekt of met de dop strijkt brand deze 60 seconden lang (door weer en wind) en levert de fakkel een heleboel licht (tot wel 10.000 candela!). Daarbij komt nog een degelijke hoeveelheid rook vrij zodat je ook overdag goed zichtbaar bent. Voor de kieskeurige prinses in nood komen ze ook in diverse kleuren, ik zou rood aanraden… Een handfakkel kost tussen de 5 à 7 euro en met een lengte van 18cm en 70 gram aan gewicht is het een kleine moeite om mee te nemen. Houdt er rekening mee dat ze ook branden onder water en dus niet zomaar doven.

Rookpot

Een rookpot is gemaakt om in een korte tijd zo veel rook te creëren dat de mensen die met een Boeing 737 naar Turkije vliegen je kunnen vinden. Zonder dollen, de potten die ik heb gebruikt zullen met zekerheid een signaal afgeven. Ze komen met verschillende ontsteek systemen waarvan de pull-out de meest gangbare is. Ze komen in een prijsklasse van 6 tot 25 euro en verschillen dus in hoeveelheid rook, kleur, brandduur en systemen. Een rookpot van 25 euro geeft binnen 2 minuten 280 m3, zijn kleine broertje à 6,50 euro geeft in 1 minuut 26 m3 aan rook en weegt slechts 70 gram. Ideaal dus voor onderweg!

Hopelijk heb ik je aan het denken kunnen zetten, voor die paar euro en paar gram extra in je rugzak of auto zul je er niet snel spijt van krijgen. Ik heb altijd goede ervaringen gehad met de producten van www.noodsignalenshop.nl en zou deze ervaring graag met jullie delen. Met een beetje geluk hoef je ze nooit te gebruiken. Kleine disclaimer nog…. Ja ze zijn fantastisch om te gebruiken in voetbalstadions, feestjes en oud en nieuw MAAR noodsignalen zijn voor NOOD.

Noodsignaal gebruikt ?

Heb jij al wel eens een rookpot of handfakkel moeten gebruiken ? Laat het hieronder in de reacties weten.