NS wandelingen

Samen met Stichting Wandelnet heeft NS een aantal fraaie wandelingen uitgestippeld in Nederland. Het leuke aan deze NS wandelingen is het feit dat ze ieder in de buurt van een station beginnen en eindigen. Dit hoeft niet hetzelfde station te zijn. Er zijn verschillende routes waarbij je tussen twee plaatsen wandelt.

Bij de route krijg je meer informatie over het landschap en de route. Het station is bij een NS-wandeling altijd het startpunt. Met deze wandelroutes hoef je nooit meer naar een parkeerplek te zoeken bij populaire wandelgebieden. Iets wat zeker in het voorjaar en de zomer een uitdaging kan zijn.

Daarbij hoef je na een lange wandeling niet meer zelf te rijden. Je stapt in de bus en/of trein en laat je vervolgens door NS naar huis brengen. Wel zo comfortabel! De NS wandelingen hebben een lengte van circa 6,5 tot 22 kilometer. Je kunt sommige wandelingen combineren.

Tip: combineer het wandelen van een NS route met een voordeelticket! Zo hoeft reizen met de trein helemaal niet zo duur te zijn. Er worden regelmatig kortingsacties aangeboden, waarbij je voor een paar tientjes een dagkaart koopt. Vaak kun je direct meerdere dagkaarten bestellen, welke vervolgens enkele maanden gebruikt kunnen worden.

Ns wandelingen overzicht

In totaal zijn er 44 verschillende NS wandelingen te vinden. Hoe je deze routes downloadt vind je verderop in dit artikel. Onderstaand overzicht toont je de verschillende wandelingen met daarbij de afstand hiervan en het station waarvandaan de wandeling start.

Bij het bekijken van dit overzicht zal direct opvallen dat de lengte vaak geen vaste afstand is. Het is een van de voordelen van NS wandelingen: je kunt ze zo lang maken als je zelf wilt en je conditie toelaat! Neem als voorbeeld NS wandeling Blauwe Kamer Rhenen. Deze wandeling kent een lengte van 10.5, 11.5, 15 of 17.5 kilometer. Bij ieder van deze eindpunten bevindt zich een (bus)station, waar je op kunt stappen voor de reis terug naar huis. Zo kun je zelfs onderweg nog bepalen of je door blijft lopen of eerder stopt.

WandelingStartpunt Lengte
(NIEUW) Valkenburg aan de GeulMaastricht16,5 km
NS-wandeling Duinen van ZoutelandeVlissingen13 km of 19 km
Blauwe Kamer RhenenRhenen10.5 tot 17.5 km
Krickenbecker SeenVenlo14.0 tot 16.5 km
Gein en VechtAbcoude6.0 tot 14.0 km
Helderse DuinenDen Helder Zuid9.5 tot 15.5 km
Overijsselse BuitenplassenDalfsen17.5 km
Hart van Het Groene WoudBoxtel14.5 km
Schiedam JeneverstadDelft Campus8.0 tot 19.0 km
Uiterwaarden van CortenoeverBrummen12.5 tot 16.5 km
Forten en bunkers van de Hollandse WaterlinieHouten Castellum7.0 tot 17.0 km
Bossen en heidevelden bij de Hierdense PoortNunspeet10.0 tot 20.0 km
Landweggetjes op het Limburgse PlateauSpaubeek6.5 tot 11.0 km
Door het oude stadscentrum van DordrechtDordrecht Stadspolders10.0 km
Kennemerduinen en Zandvoort aan ZeeSantpoort Noord15.0 tot 16.0 km
Op de grote stille Strabrechtse HeideGeldrop13.0 tot 17.0 km 
In het spoor van de Hanze over de Wezepsche HeideWezep7.5 tot 16.0 km
Door chique Den Haag naar de Scheveningse kustDen Haag Centraal8.0 tot 19.0 km
Nieuwe natuur in Park LingezegenElst (Gld.)8.5 tot 17.0 km
Bos, heide en zand op de Utrechtse HeuvelrugDriebergen-Zeist8.0 tot 14.0 km
Beleef de historie op landgoed WarnsbornArnhem10.0 tot 18.0 km
Veel afwisseling in het Noord-Hollands DuinreservaatCastricum15.0 km
Stad en natuur rondom de Sint-PietersbergMaastricht9.0 tot 14.0 km
Rustiek wandelen in het Land van RavensteinRavenstein9.0 tot 16.0 km
In het spoor van de HeiligenbergerbeekAmersfoort Centraal14.0 tot 17.0 km
Natuur en historie bij Fort de RoovereBergen op Zoom13.0 tot 18.0 km
Historisch wandelen door AmsterdamAmsterdam Centraal8.5 tot 11.0 km
Via bunkers en forten op weg naar BeerschotenBunnik6.0 tot 17.0 km
Ervaar de romantiek op Landgoed GroeneveldBaarn8.0 tot 15.0 km
Geniet van de groene oase Mastbos en BredaBreda 11.0 tot 14.0 km
Langs landgoed Beukenburg, met zicht op de DomBilthoven14.0 km
Klimmen en dalen bij de ElsterbergRhenen11.0 tot 17.5 km
Bosrijke route door Nationaal Park VeluwezoomDieren11.0 tot 15.0 km
Oude bomen en beukenlanen in De VuurscheBaarn9.0 tot 13.0 km
Wandelen richting de duinen van MeijendelDen Haag Centraal13.0 km
Het mooiste van Drenthe langs de Drentsche AaAssen10.0 tot 15.0 km
Ervaar rust op de heide van de KampinaBoxtel18.0 km
Over historisch gebied van de Vughtse LunettenDen Bosch9.0 tot 10.0 km
Via bos en beken naar botanische tuin BelmonteEde-Wageningen10.0 tot 16.0 km
Ontdek LeeuwardenLeeuwarden6.5 tot 12.5 km
Historie en natuurschoon bij de Hemelse BergOosterbeek5.0 tot 15.0 km
Rotterdam MaasstadRotterdam Centraal12.0 tot 15.0 km
Vogels zien en horen langs de Hollandse KadeWoerden12.0 tot 17.0 km
Het prachtige stuifzandgebied de Lange DuinenAmersfoort Centraal11.0 tot 22.0 km
Wandeling over de bosrijke stuwwal WoldbergSteenwijk9.0 tot 17.0 km
Avontuurlijk wandelen door De BrettenHalfweg-Zwanenburg10.0 km

Nieuwe NS-wandelingen

Elk jaar worden er rond 1 april vier nieuwe NS-wandelingen aangeboden. Vanwege de corona pandemie zijn de nieuwe routes van 2020 op de plank blijven liggen. De vier nieuwe NS-wandelingen worden nu gefaseerd aangeboden, de eerste op 11 juni. Hou onze site in de gaten voor deze nieuwe wandelingen.

Markering onderweg

De NS wandelingen volgen voor een groot deel het zogenaamde Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW). Maar ook de geel-rood gemarkeerde streekpaden of andere gemarkeerde routes zoals wandelnetwerken en Klompenpaden. Het leuke aan deze wandeling is de diversiteit aan landschappen. Bij de ene NS route loop je voornamelijk door de hei, terwijl je een volgende keer enkel in het bos bent.

De diversiteit aan NS wandelingen maakt je hier vele weekenden aan kunt besteden. Doordat deze routes het Lange-Afstand-Wandelpad volgen, ben je verzekerd van een goede markering onderweg.

In de instructies die je bij de NS wandelingen vindt, zie je precies welke blokjes je onderweg moet volgen. Vaak gaat het om de wit-rode en geel-rode blokjes. Het fijne aan deze markering is dat je niet voortdurend op de kaart hoeft te kijken. Daarbij is het zeker op de hei en bijvoorbeeld in het bos vaak lastig om verschillende paden van elkaar te onderscheiden zonder markering.

law markering

Gratis downloaden van NS wandelingen

Sinds 2012 worden de NS wandelingen enkel nog digitaal aangeboden. Je kunt de route thuis downloaden en deze eventueel zelf uitprinten. Handig aan deze online aangeboden routes is dat je ze direct als een GPX-bestand kunt downloaden.

Zo kun je de routes eenvoudig inladen in je navigatie voor onderweg, of deze op je telefoon zetten. Een uitgeprinte route is hierdoor niet langer nodig. Wel zo duurzaam! Daarbij heb je de routekaart door de goede markering onderweg zeer waarschijnlijk nauwelijks nodig. Wij raden wandelaars altijd aan om minstens 2 van de 4 hulpmiddelen (routebeschrijving, kaartje, track, markeringen) te gebruiken. 

De NS-wandelingen worden op twee sites aangeboden, op Wandelnet: https://www.wandelnet.nl/ov-wandelingen (ga naar NS-wandelingen) en op de site van de NS: https://www.ns.nl/dagje-uit/wandelen. Hier kun je de actuele routebeschrijving, track en kaartje downloaden.  Zorg dat je de routes van een van deze 2 sites download, vrijwel wekelijks worden de routes namelijk bijgewerkt.

Overigens vind je op Wandelnet niet alleen de routes van de NS wandelingen. Je vindt hier nog tal van andere uitdagende wandelingen in Nederland. Bekijk ze eens, wanneer je op zoek bent naar een wandeling in een specifiek deel van Nederland, of wanneer je in een bepaald landschap wilt lopen.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *