Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Wat is nu wel en wat is nu niet een ethische plek om olifanten te gaan bekijken in Thailand. Dit vond ik persoonlijk erg lastig maar wel heel belangrijk. In dit artikel vertel ik je dan ook waar ik op gelet heb met het bezoeken van een Elephant sanctuary en mijn ervaring hiermee.

Nog steeds is er ontzettend veel misbruik en fout tourisme als het gaat om deze prachtige dieren. Het is dan ook best lastig om een goede olifanten excursie uit te zoeken.

Olifanten excursie

Wat ik erg belangrijk vond om te onthouden bij het uitzoeken van een olifanten excursie, is hetgeen dat het wilde dieren zijn en wilde dieren moeten blijven. Daar laat je hun gang gaan en daar blijf je vanaf. Dit was vooral mijn uitgangspunt.

Ook de olifant is namelijk een bedreigde diersoort. De grootste bedreiging van deze reusachtige dieren? Ja, dat zijn wij. Het zijn super sterke dieren die redelijk makkelijk tam te maken zijn. Hierdoor worden ze nog steeds veel gebruikt als lastdier. Ruim 16.500 olifanten worden nog steeds gebruikt om boomstammen te slepen, spullen te vervoeren èn toeristen rond te dragen. Verschrikkelijk naar mijn mening.

Ethische excursie

Punt 1 waar ik dan ook op gelet heb bij uitzoeken van goede, ethische excursie, is dat je natuurlijk absoluut niet op de olifanten mag rijden. Al snel merk je dat er honderden organisaties zijn die met grote letters op hun weekste vermelden “NO ELEPHANT RIDES”. Wauw, allemaal prima organisaties zou je dus denken.

Maar is het dan wel prima om met de olifanten te wandelen, de rivier in te gaan, ze te wassen en ze voeren? En eigenlijk zitten ze vast aan een ketting maar dat is alleen maar voor hun eigen veiligheid, toch? Dit zijn allemaal punten waar je op moet letten als je op een zo ethisch mogelijke manier olifanten wil gaan kijken.

Na vele olifanten reservaten te hebben vergeleken, kwam ik zelf uit bij “Changchill” in Chiang Mai. In Changchill verzorgen ze 4 olifanten die gered zijn uit het circus en als toeristische attractie.

Iedere olifant heeft hier één ‘Mahout’ die voor hun zorgt. Deze verzorger is de enige die in de buurt van de olifanten mag en kan komen. Bij ChangChill mag je dus als bezoeker de olifanten absoluut niet aanraken. De gids verteld je nadrukkelijk om minimaal 5 meter uit de buurt van de olifant te blijven. Ook vanaf deze afstand, zijn de reusachtige dieren heel indrukwekkend om te zien.

Het programma en de prijzen zijn als volgt:

Full day visit

2.500 TBH per persoon (1.800 voor kinderen onder de 10 jaar), dit is ongeveer €65.

Thailand-olifant

Je kunt er ook voor kiezen om een halve dag naar Changchill te gaan.

Half day visit

1.900 TBH per persoon (1.500 voor kinderen onder de 10 jaar), dit is zo’n €50.

Zelf heb ik gekozen voor de full day visit. Ik vond dit het geld zeker waard. Het verschil tussen de full day visit en de half day visit, zit hem in de tijd dat je de olifanten kunt observeren en vragen kunt stellen aan de Mahouts.

Ze kunnen je natuurlijk niet garanderen dat je alle olifanten gaat zien, aangezien het een groot gebied is waar ze vrij rondlopen. Met de full day visit heb je iets langer de tijd en daarbij meer kans om alle olifanten te spotten in de jungle. Dit was mijn voornaamste reden om te kiezen voor de full day visit.

Wil je iets meer informatie over Changchill en hun programma? Neem dan vooral een kijkje op hun website via onderstaande link.

http://changchill.com

Conclusie

Hoe kies je de juiste organisatie om olifanten te bezoeken in Thailand? Let vooral op de volgende punten.

Als je zelfs dit olifantenreservaat niet volledig ethisch vindt, kun je ook ervoor kiezen om een gokje te wagen om deze geweldige dieren te spotten in Khao Sok National Park. Hier leven er nog een aantal in het wild. De kans is echter wel heel klein dat je er daar een ziet.

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!