Steeds vaker profiteer je van onbeperkt mobiele data in Nederland, wanneer je een abonnement afsluit bij providers als Vodafone, T-Mobile en KPN. Hoe zit dit in het buitenland, kun je daar ook onbeperkt internetten? Handig, wanneer je onderweg een reisblog bij wilt kunnen houden of regelmatig foto’s en video’s op je sociale kanalen plaatst om het thuisfront op de hoogte te houden. In dit artikel vertel ik je hoe onbeperkt internet in het buitenland in de praktijk werkt. 

Onbeperkt internet buitenland en in de EU 

Vroeger was een in Nederland afgesloten telefoonabonnement niet in het buitenland te gebruiken. In 2017 veranderde dit, met de Roam Like At Home”-verordening. Het maakt dat je een Nederlands telefoonabonnement ook in het buitenland kunt gebruiken. Let hierbij op, want onbeperkt kunnen internetten in Nederland betekent niet per definitie dat je ook in andere Europese landen onbeperkt mobiele data kunt verbruiken binnen je bundel. Dat zit zo: de nieuwe Europese regelgeving verplicht providers gebruikers een ruime datalimiet te bieden, wanneer zij een ander EU-land bezoeken. Providers zijn echter niet verplicht onbeperkt internet te faciliteren. 

Datalimiet in de EU 

De datalimiet die een provider hanteert, is afhankelijk van wat je voor je bundel in Nederland betaalt. Een provider deelt de kosten in Nederland door de groothandelsprijs voor een gigabyte aan mobiele data, om vast te stellen welke datalimiet voor jou geldt. Daar niet iedereen op de hoogte is van deze groothandelsprijs, is de provider verplicht je te vertellen wat je limiet is. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken, werken providers met een maximum per type abonnement.

Tip: op de website van je provider vind je het maximum voor jouw abonnement! Hieronder zet ik de maxima per provider op een rijtje voor het grootste abonnement die deze providers aanbieden. 

  • Vodafone: 40 GB per maand. 
  • T-Mobile: 26 GB per maand. 
  • Tele2: 20 GB per maand. 
  • KPN: 25 GB per maand. 
Onbeperkt Internet Buitenland
Foto door Dziana Hasanbekava via Pexels

Wat is roaming? 

Nederlandse providers hebben vaak geen eigen netwerk in het buitenland. Dit betekent dat je gebruik maakt van het netwerk van een buitenlandse provider. Via dit netwerk word je verbonden met het netwerk van je eigen provider. Dit principe noemt men dataroaming. Om er gebruik van te kunnen maken moet je de mobiele telefoon dit toestaan. In de instellingen van je apparaat kun je dataroaming inschakelen. 

Pas op: buiten de EU geldt je bundel uit Nederland niet. Dit betekent dat het inschakelen van dataroaming buiten de EU hoge kosten kan veroorzaken. Laat je roaming buiten de EU uitgeschakeld en schakel deze pas in, nadat je hier een extra bundel voor hebt aangekocht bij je provider.

Een andere situatie waarin het oppassen geblazen is: een cruise. Op zee maakt je telefoon geen verbinding met een lokaal netwerk. De telefoon werkt hier op basis van het contact met satellieten. De kosten hiervan liggen veel hoger dan de kosten voor het gebruik van een lokaal netwerk en vallen niet binnen je bundel. Laat je dataroaming om deze reden altijd uitgeschakeld. 

TIP: Lees ook ons artikel: Internet op vakantie om alles te weten te komen en waar je op moet letten tijdens je vakantie.

Fair Use Policy 

Zoals eerder genoemd betekent unlimited data in de praktijk niet onbeperkt internetten binnen de EU. Naast de datalimieten die de verschillende providers hanteren, werken zij met een Fair Use Policy. Dat geldt overigens niet alleen voor het gebruik van data in het buitenland; ook in Nederland werkt men hiermee. Het doel van zo’n Fair Use Policy is het voorkomen van een onredelijk gebruik van de mobiele data. 

Zodra je de datalimiet van je provider overschrijdt, worden er extra kosten in rekening gebracht. Die kosten worden ook in rekening gebracht bij een onredelijk gebruik. Hieronder verstaat men bij Vodafone bijvoorbeeld een situatie, waarbij je verbruik van mobiele data in de periode buiten Nederland hoger ligt dan in een periode van vier maanden binnen Nederland. De exacte Fair Use Policy kan per provider verschillen. Overigens zullen er niet direct extra kosten in rekening worden gebracht bij een onredelijk gebruik. Je krijgt eerst de kans om aan te tonen dat je een duurzame band hebt met Nederland; bijvoorbeeld dat je hier woont, werkt of studeert. 

Bekijk onderstaande tabel, om te zien hoe hoog de extra kosten voor jou zijn bij een overschrijding van de datalimiet. 

ProviderExtra kosten
Vodafone0,0030 EU per MB
T-Mobile0,0093 EU per MB 
Tele20,0030 EU per MB
KPN 0,0030 EU per MB

Echt onbeperkt internetten via OutdoorOnly 

Het is duidelijk dat zelfs met unlimited data het verbruik van mobiele data in het buitenland behoorlijk duur kan zijn. Daarbij wil je voorkomen dat je aan moet tonen een duurzame band met Nederland te hebben. Je wilt vooral ontspannen en genieten tijdens een verblijf in het buitenland! 

OutdoorOnly biedt je een simkaart aan, waarmee je écht onbeperkt kunt internetten in het buitenland. Dat geldt voor Europese landen, Turkije, Canada en de Verenigde Staten. Met deze simkaart is bellen niet mogelijk. 
(ppsst… wel via Whatsapp. Maar dat heb je niet van mij 😉 )

Simkaart

Ideaal vooral groepen, gezinnen en zakelijke gebruikers die met data verbindingen hun geld verdienen. Dus te gebruiken in een MiFi-router. En dan samen met een hele groep of gezin lekker internetten. (Netflix, Spotify, Videoland etc.)

Beste router voor onderweg 

Om je mobiele telefoon te kunnen blijven gebruiken om te bellen in het buitenland, kan de combinatie van een losse simkaart met een zogenaamde MiFi-router slim zijn. De router bouwt voor een lokaal netwerk op, waarop je meerdere apparaten aan kunt sluiten. De beste MiFi-router voor onderweg is de TP-Link M7200. Deze router biedt je een downloadsnelheid tot 150 MB per seconde; de accu hiervan gaat tot 10 uur mee. Je kunt maximaal tien apparaten met deze router verbinden. 

Beste simkaart voor onbeperkt internet buitenland

Met de simkaart van OutdoorOnly blijf je online in het buitenland, zonder je zorgen te hoeven maken over datalimieten en hoge verbruikskosten. Kies tussen een simkaart voor een periode van twee of vier weken. Handig om te weten: het is geen abonnement, de simkaart verloopt automatisch. 

Type simkaart Kosten
2 weken74,95 EU incl. btw 
4 weken129,95 EU incl. btw

Unieke korting via OutdoorOnly:

Ga naar de website van Online in Europe en gebruik onze unieke kortingscode voor je eigen onbeperkt internet buitenland SIM kaart:

Gebruik code Out10 voor €10 korting op een SIM voor 2 weken en betaal €75 ipv €85
Gebruik code Out15 voor €15 korting op een SIM voor 3 weken en betaal €105 ipv €120
Gebruik code Out20 voor €20 korting op een SIM voor 4 weken en betaal €130 ipv €150

Let op: deze codes zijn geldig tot 31 augustus 2022

Meer informatie over onbeperkt internet?

Wil je nog meer informatie of een Simkaart aanvragen? Vul hieronder je mailadres is en we sturen je eerst nog gratis meer informatie toe.

.

FAQ – Mobiel internetten in de EU

Vaak blijkt best onduidelijk te zijn, welke regels er gelden voor mobiel internetten binnen de EU. Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp

Waarom geen onbeperkt internet in het buitenland?

Sinds de invoering van de “Roam Like At Home”-verordening kun je een Nederlandse databundel binnen de EU gebruiken. Providers zijn echter niet verplicht onbeperkt mobiele data te bieden. Ze mogen hier een redelijke limiet aan stellen. Het maakt dat je geen onbeperkt internet hebt in het buitenland.

Is onbeperkt data echt onbeperkt?

Nee, in de praktijk is onbeperkt mobiele data in het buitenland niet onbeperkt. Je zit vast aan datalimieten die providers hanteren. Mocht je echt onbeperkt willen kunnen internetten in het buitenland, kies dan voor de simkaart van OutdoorOnly.

Welke provider heeft echt onbeperkt internet?

Je profiteert alleen van onbeperkt mobiele data in het buitenland, wanneer je kiest voor de simkaart via OutdoorOnly. Je kunt deze combineren met een MiFi-router om je eigen lokale WiFi-netwerk op te zetten.

Hoeveel GB is onbeperkt internet?

Het verschilt per provider hoeveel GB aan mobiele data je kunt verbruiken in het buitenland, binnen de bundel van je Nederlandse abonnement. Op deze pagina vind je er een handig overzicht van.

Hulp nodig of vragen?

Heb je vragen over onbeperkt internet in het buitenland? Of wil je iets weten over een provider of Sim-kaart? Praat mee op het outdoor forum en deel je ervaringen.

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Volg ons op YouTube en Win!

Klik op onderstaande knop 👇