Steeds vaker profiteer je van onbeperkt mobiele data in Nederland, wanneer je een abonnement afsluit bij providers als Vodafone, T-Mobile en KPN. Hoe zit dit in het buitenland, kun je daar ook onbeperkt internetten?
Handig, wanneer je onderweg een reisblog bij wilt kunnen houden of regelmatig foto’s en video’s op je sociale kanalen plaatst om het thuisfront op de hoogte te houden. In dit artikel vertel ik je hoe onbeperkt internet in het buitenland in de praktijk werkt.
Onbeperkt internet buitenland en in de EU
Vroeger was een in Nederland afgesloten telefoonabonnement niet in het buitenland te gebruiken. In 2017 veranderde dit, met de “Roam Like At Home”-verordening. Het maakt dat je een Nederlands telefoonabonnement ook in het buitenland kunt gebruiken.
Let hierbij op, want onbeperkt kunnen internetten in Nederland betekent niet per definitie dat je ook in andere Europese landen onbeperkt mobiele data kunt verbruiken binnen je bundel. Dat zit zo: de nieuwe Europese regelgeving verplicht providers gebruikers een ruime datalimiet te bieden, wanneer zij een ander EU-land bezoeken. Providers zijn echter niet verplicht onbeperkt internet te faciliteren.
Datalimiet in de EU
De datalimiet die een provider hanteert, is afhankelijk van wat je voor je bundel in Nederland betaalt. Een provider deelt de kosten in Nederland door de groothandelsprijs voor een gigabyte aan mobiele data, om vast te stellen welke datalimiet voor jou geldt. Daar niet iedereen op de hoogte is van deze groothandelsprijs, is de provider verplicht je te vertellen wat je limiet is. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken, werken providers met een maximum per type abonnement.
Tip: op de website van je provider vind je het maximum voor jouw abonnement! Hieronder zet ik de maxima per provider op een rijtje voor het grootste abonnement die deze providers aanbieden.
- Vodafone: 40 GB per maand.
- T-Mobile: 26 GB per maand.
- Tele2: 20 GB per maand.
- KPN: 25 GB per maand.

Wat is roaming?
Nederlandse providers hebben vaak geen eigen netwerk in het buitenland. Dit betekent dat je gebruik maakt van het netwerk van een buitenlandse provider. Via dit netwerk word je verbonden met het netwerk van je eigen provider. Dit principe noemt men dataroaming. Om er gebruik van te kunnen maken moet je de mobiele telefoon dit toestaan. In de instellingen van je apparaat kun je dataroaming inschakelen.
Pas op: buiten de EU geldt je bundel uit Nederland niet. Dit betekent dat het inschakelen van dataroaming buiten de EU hoge kosten kan veroorzaken. Laat je roaming buiten de EU uitgeschakeld en schakel deze pas in, nadat je hier een extra bundel voor hebt aangekocht bij je provider.
Een andere situatie waarin het oppassen geblazen is: een cruise. Op zee maakt je telefoon geen verbinding met een lokaal netwerk. De telefoon werkt hier op basis van het contact met satellieten. De kosten hiervan liggen veel hoger dan de kosten voor het gebruik van een lokaal netwerk en vallen niet binnen je bundel. Laat je dataroaming om deze reden altijd uitgeschakeld.
TIP: Lees ook ons artikel: Internet op vakantie om alles te weten te komen en waar je op moet letten tijdens je vakantie.
Fair Use Policy
Zoals eerder genoemd betekent unlimited data in de praktijk niet onbeperkt internetten binnen de EU. Naast de datalimieten die de verschillende providers hanteren, werken zij met een Fair Use Policy. Dat geldt overigens niet alleen voor het gebruik van data in het buitenland; ook in Nederland werkt men hiermee. Het doel van zo’n Fair Use Policy is het voorkomen van een onredelijk gebruik van de mobiele data.
Zodra je de datalimiet van je provider overschrijdt, worden er extra kosten in rekening gebracht. Die kosten worden ook in rekening gebracht bij een onredelijk gebruik. Hieronder verstaat men bij Vodafone bijvoorbeeld een situatie, waarbij je verbruik van mobiele data in de periode buiten Nederland hoger ligt dan in een periode van vier maanden binnen Nederland.
De exacte Fair Use Policy kan per provider verschillen. Overigens zullen er niet direct extra kosten in rekening worden gebracht bij een onredelijk gebruik. Je krijgt eerst de kans om aan te tonen dat je een duurzame band hebt met Nederland; bijvoorbeeld dat je hier woont, werkt of studeert.
Bekijk onderstaande tabel, om te zien hoe hoog de extra kosten voor jou zijn bij een overschrijding van de datalimiet.
Provider | Extra kosten |
Vodafone | 0,0030 EU per MB |
T-Mobile | 0,0093 EU per MB |
Tele2 | 0,0030 EU per MB |
KPN | 0,0030 EU per MB |
Extra eSIM kaart
Het kan voordeliger zijn om een SIM-kaartje met een MiFi router aan te schaffen. De laatste keer dat wij op vakantie zijn geweest heb ik (lees: onze zoon) onze databundel van 10Gb binnen een paar dagen verbruikt. En dat was alleen nog maar YouTube kijken. Natuurlijk heb ik zelf ook connectie gemaakt met mijn laptop en de hotspot van de telefoon om te kunnen werken. Sinds kort maak ik gebruik van de sim kaarten van internationalSIM in combinatie met de Roam-ON MiFi router, dat scheelt veel in de kosten! Zo heb ik dan ook een simkaart onbeperkt internet europa aangeschaft! Lekker makkelijk.
Beste router voor onderweg
Om je mobiele telefoon te kunnen blijven gebruiken om te bellen in het buitenland, kan de combinatie van een losse simkaart met een zogenaamde MiFi-router slim zijn. De router bouwt voor een lokaal netwerk op, waarop je meerdere apparaten aan kunt sluiten. De beste MiFi-router voor onderweg is op dit moment de Roam-ON R10. Deze router biedt je een downloadsnelheid tot 150 MB per seconde; de accu hiervan gaat tot 12 uur mee. Je kunt maximaal 5 apparaten met deze router verbinden.
Mobiel internetten in de EU – FAQ
Vaak blijkt best onduidelijk te zijn, welke regels er gelden voor mobiel internetten binnen de EU. Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp.
Waarom geen onbeperkt internet in het buitenland?
Sinds de invoering van de “Roam Like At Home” verordening kun je een Nederlandse databundel binnen de EU gebruiken. Providers zijn echter niet verplicht onbeperkt mobiele data te bieden. Ze mogen hier een redelijke limiet aan stellen. Het maakt dat je geen onbeperkt internet hebt in het buitenland.
Is onbeperkt data echt onbeperkt?
Nee, in de praktijk is onbeperkt mobiele data in het buitenland niet onbeperkt. Je zit vast aan datalimieten die providers hanteren.
Welke provider heeft echt onbeperkt internet?
Zover we nu weten zijn er geen providers die écht onbeperkt aanbieden. Je kunt wel een MiFi-router om je eigen lokale WiFi-netwerk op te zetten aanschaffen. Dat is meestal wel een stuk goedkoper.
Hoeveel GB is onbeperkt internet?
Het verschilt per provider hoeveel GB aan mobiele data je kunt verbruiken in het buitenland, binnen de bundel van je Nederlandse abonnement. Op deze pagina vind je er een handig overzicht van.