Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Wandelschoenen zijn gebouwd om op zanderige of modderige paden te lopen. Maar dat betekent niet dat je na een wandeling je schoenen in de hoek kunt gooien en vergeten. Wanneer je je wandelschoenen trouw iedere keer schoon maakt kun je er vele jaren mee op pad gaan. Als je direct na een wandeling te moe bent, maak ze dan de volgende dag schoon.

Hoe wandelschoenen schoon maken

Als je het schoonmaken negeert, kunnen je wandelschoenen sneller gaan slijten. Denk maar eens aan het volgende:

Telkens als je wandelschoenen buigen, kruipen er vuildeeltjes, gruis of zand dieper in het leer en stof en dit werkt als schuurpapier.
Modder zuigt vocht uit het leer terwijl je schoen droogt, waardoor het leer van je schoenen minder soepel wordt en het verouderingsproces wordt versneld.

Wat heb je nodig om je wandelschoenen schoon te maken

Schoonmaken wandelschoen; de bovenkant

Verwijder de veters vóór het reinigen. Gebruik een borstel om stof en vuil voorzichtig te verwijderen. Voor een grondiger reiniging, Houd de schoenen onder stromend water en maak de schoen verder schoon met de schoenenreiniger die je gekozen hebt.

Enkele extra tips voor het schoonmaken van je wandelschoen

Schoonmaken wandelschoen; de zolen

Hoewel aangekoekte modder je wandelschoenen niet zal beschadigen, zal het verwijderen ervan je weer de volledige grip geven. Ook voorkomt het hebben van schone zolen dat je invasieve soorten van het ene wandelgebied naar het andere kunt vervoeren.

Borstel de zolen krachtig en verder eventuele steentjes. Voor hardnekkig aangekoekt vuil, week alleen de buitenzolen en gebruik vervolgens een slang om de smurrie weg te wassen.

Tips voor het drogen en bewaren van wandelschoenen

Je wandelschoenen conditioneren

Gebruik een conditioner wanneer het volnerfleer van je schoenen (leer dat er aan de buitenkant glad uitziet in plaats van ruw) droog of gebarsten lijkt. Andere soorten leer – suède en nubuck – vereisen geen conditionering. Conditioner kan ook worden gebruikt als je nieuwe volnerf lederen schoenen snel moeten worden ingelopen.

Ga voorzichtig om met de conditioner. Gezond leer werkt het beste als het gehydrateerd is. Te veel conditioner maakt je schoenen echter te zacht, waardoor de ondersteuning die ze bieden vermindert.

Gebruik geen nertsolie of soortgelijke oliën die zijn ontworpen voor industriële schoenen; het verzacht het type droog gelooid leer dat wordt gebruikt in wandelschoenen.

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!